Cum trebuie consemnat evenimentul Unirii din 27 Martie 1918 la Chişinău?

Sondaj de opinii

Gheorghe Paladi, istoric

Suntem în primul an în care avem libertatea de a decide, după mai mulţi ani de restricţii… Până la urmă, neglijarea evenimentului este, după mine, o lipsă de respect pentru Istorie. Evenimentul e un fapt împlinit şi noi avem obligaţia să ţinem cont de el. E moral. Şi e normal să fie aşa. Cum îl consemnăm, e altceva. Cred că e foarte important ca acest eveniment să nu treacă pe alături de şcoală şi de biserică. Pe durata 27 Martie – 9 Aprilie (stil vechi), ar trebui să existe o serie de manifestări, de tot genul şi în toată republica: conferinţe, simpozioane, expoziţii, slujbe religioase, concursuri şi victorine prin şcoli, manifestări cultural-artistice în spaţii publice. Fără politizări excesive, cult, civilizat.

Eduard Muşuc, PCRM

Cred că lucrurile nu trebuie forţate. Nu cred că ar fi bine să facem din 27 Martie un eveniment oficial. Părerile în societate sunt împărţite. În genere, trebuie să fim foarte atenţi cu istoria. Declaraţiile dlui Băsescu şi ale ministrului de Externe, Baconschi, care refuză să recunoască entitatea moldovenească, dau de gândit. Şi ele, de altfel, vin din aceeaşi istorie, numai că nu din toată istoria noastră. Da, noi putem să ne considerăm în trecutul nostru fraţi de istorie, dar azi suntem două state şi trebuie să ţinem cont de această realitate. Nu e cazul să scoatem în public tot ce s-a întâmplat în istorie. Să lăsăm lucrurile la discreţia fiecăruia. Într-o democraţie, trebuie să existe libertatea de a alege.

Oleg Serebrian, PD

Este un eveniment care a avut un rol foarte important pentru noi în istoria sec. XX. Cred că implicarea cea mai directă în consemnarea acestui eveniment ar trebui să revină comunităţii academice. Presa ar putea face şi ea foarte mult pentru a aduce evenimentul în prim-plan. În ceea ce priveşte extinderea zonei de angajare în acest eveniment nu mă pot pronunţa, întrucât nici în România nu i se dă o dimensiune publică. Cred că cel mai bine ar fi ca să fie consemnat prin evenimente culturale. Clasa politică ar trebui să se abţină de la implicarea în evenimente cu o pronunţată tentă politică. Aşa lucrurile ar putea fi mai puţin speculate de cei care îşi fac imagine pe contul Istoriei.

Sandu Grecu, regizor

27 Martie este un eveniment care a fost tăcut prea multă vreme. Dacă ieşim în stradă şi întrebăm lumea, cred că 70% nu va şti nimic despre el. Cu părere de rău, a fost un eveniment ţinut pe planul doi. În perspectivă, ar trebui să ajungă în rând cu 27 August şi 31 August. Ce ar fi bine acum? Să-l facem cunoscut ca eveniment istoric şi să-l consemnăm ca mare eveniment istoric. Prin manifestări cultural-artistice de tot genul, cu spectacole de muzică, teatru, filme istorice, lansări de carte etc, prin care să putem interesa şi apropia lumea, fără a politiza lucrurile, fără mitinguri şi demonstraţii. Trebuie să creăm în jurul acestui eveniment o atmosferă generală de sărbătoare. Asta e important.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. victor

  Unire
  Unire
  Unire

  La tot pasul, pe toate caile

  Acesta e lucrul care ne va accelera dezvoltarea

 2. Pandele

  I-au zi la stimabilul domn istoric Serebrean, cel care publica in “Magazin istoric” din Romania ca la el acasa! Nu ti-e rusine domnule? Articolele din MI le periezi , le cizelezi, deh sa nu faci greseli cu istoria romanilor la ei acasa!! In R. Moldova , ce conteaza? Doar e …”tara lui Marian Lupu”, seful tau!! O sa te faca ministrul Culturii in viitorul stat component al URSS, potrivit planurilor din cutite si pahara pritocite prin beciurile Parlamentului rus? Romania stie sa-si cinsteasca, mai cacademicule, 1 Decembrie 1918, tu nu? Om parsiv si fara obraz ce esti!! In caz ca vei veni vreodata in Ro sa sarbatoresti la Alba Iulia Ziua Nationala vei fi huiduit cu siguranta!! Am eu grija de asta, fii pe pace!!Ori cu cate fineturi “diplomaticesti” vrei sa ne imbrobodesti , nu vei reusi!!

 3. Pandele

  Domnule Grecu,
  e onorant pentru d-ta ca om , dar si ca regizor ceea ce spui despre 27 Martie 1918!! I-ai batut obrazul lichelei intelectuale care raspunde la nume le de Serebrean!! Foarte bine ai facut!! Daca in Basarabia nu se stie de catre 70 la suta din lumea intrebata ce inseamna 27 Martie 1918, cred ca in Romania procentul e invers. Vorbesc cu toata seriozitatea. Explicatie a simpla:99 la suta dintre romani stiu ce s-a intamplat la Marasesti si Oituz in 1917 si dupa!!Totul fiind legat de improprietarirea taranilor, inclusiv basarabeni!!
  Asta e!!

 4. europa

  Musuc este un separatist ca toti comunistii. Ei sunt acei care au separat Europa, Germania, Coreea, Romania, Moldova, Basarabia si pe noi azi ne separa de toata lumea libera. De la el miroase a un prost-pion care cauta numai sa profite economic dar s-a gresit pacatosul.

 5. costel

  unre unire unire e o rusine ca romanii de pe ambele maluri ale prutului asteapta s-ai impinga cineva de la spate s-a se uneasca ,treziti-va fratilor ,destepatate romane din omnul cel de moarte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *