Cum trăiesc foştii miniştri

Cu alegeri anticipate inevitabile, dar şi cu o instabilitate politică în sânul mai multor partide, situaţia politică din R. Moldova lasă de dorit. În această perioadă incertă, am încercat să aflăm cum se descurcă, din ce bani trăiesc, dar şi cum văd câţiva dintre foştii miniştri situaţia actuală din R. Moldova.

Deoarece din Guvernele Greceanâi au făcut parte şi foşti membri ai PCRM care au candidat pe listele partidului la alegeri, i-am lăsat în pace pe Victor Stepaniuc, Zinaida Greceanâi sau Igor Dodon şi i-am luat în vizor pe Gheorghe Papuc, Vitalie Vrabie, Artur Cozma sau Larisa Şavga.

Şavga s-a speriat

Doar 3 dintre foştii miniştri ai cabinetului Greceanâi II au candidat pe listele PCRM la alegerile din 29 iulie. Surpriză sau nu, toţi 3 au reuşit să schimbe fotoliul de ministru cu cel de deputat. Cei trei norocoşi sunt Vasili Şova, fostul ministru al Reintegrării, Violeta Ivanov, fosta ministră a Ecologiei şi Resurselor naturale, şi Galina Balmoş, fosta ministră a Protecţiei Sociale.

Pentru alegerile din 7 aprilie, pe listele PCRM au candidat 6 foşti miniştri. Au fost excluşi din listă Andrei Stratan, Larisa Catrinici şi Anatolie Gorodenco, fostul şef al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Fosta şefă a Educaţiei, Larisa Şavga, ne-a declarat că se pregăteşte de noi proiecte. Am întrebat-o pe fosta ministră dacă menţine legături cu foştii prieteni politici din PCRM, cei care i-au dat şansa să obţină un fotoliu de ministru. “Menţin legătura cu mediul educaţional”, a răspuns prompt Şavga. De asemenea, am încercat să vedem cum percepe un fost demnitar situaţia actuală a ţării. Din păcate pentru cititori, la auzul întrebării, Larisa Şavga a închis telefonul. Deşi am revenit ulterior de mai multe ori cu apeluri, fosta ministră nu a mai răspuns.

Fostul ministru al Apărării: “Trăim modest”

Mai comunicabil s-a dovedit a fi fostul ministru al Apărării, Vitalie Vrabie, care se află “în vacanţă”. „Sunt şi în Ungheni, oraşul de baştină, dar şi în capitală. Acum mă odihnesc şi încerc să-mi construiesc planuri de viitor. Este, de fapt, o vacanţă pentru a-mi putea planifica activităţile mele ulterioare”, ne-a declarat Vitalie Vrabie.

Acesta a recunoscut că nu este foarte informat despre situaţia reală a ţării din acest moment, însă a ţinut să precizeze că „este o perioadă prea mică de când a fost instituită o nouă guvernare şi îmi este greu să mă pronunţ”. De asemenea, fostul ministru al Apărării ne-a dat de înţeles că a fost împotriva alegerilor anticipate. “Nu cunosc toate dedesubturile negocierilor dintre partide şi nici faptul cum s-a ajuns la alegeri anticipate, dar cred că astăzi stabilitatea este cel mai important element pentru ţară.” Vrabie ne-a mai spus că, dat fiind faptul că nu are o apartenenţă politică, nu menţine legătura cu membrii PCRM, însă are întâlniri cu membrii fostului Guvern, din care a făcut parte.

“Împreună cu familia, trăim modest, dar ne descurcăm. Nu pot zice că trăiesc din banii soţiei. Trăiesc din acumulările modeste pe care le-am avut”, a răspuns fostul ministru la întrebarea din ce bani trăieşte dacă nu primeşte salariu.

Papuc are grijă de sănătate

Mai bine pare să o ducă fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, care săptămâna trecută a fost audiat doar în calitate de martor asupra evenimentelor din 7 aprilie, atunci când poliţiştii au acţionat la comanda celor de sus, maltratând copiii prezenţi în stradă. Acum, Gheorghe Papuc ne-a spus că se simte bine, încearcă să acorde mai mult timp familiei şi copiilor, dar şi propriei sănătăţi. Deşi ZdG a încercat să afle mai multe din culisele vieţii fostului ministru, acesta s-a arătatat iritat de întrebările noastre şi ne-a cerut insistent să-l lăsăm în pace. Menţionăm doar că presa a scris în ultima perioadă că Gheorghe Papuc şi-ar fi petrecut ultimele săptămâni în afara ţării. Alte surse ne-au informat că Gheorghe Papuc se află aproape zilnic la sediul PCRM, acolo unde se pregăteşte pentru campania electorală.

Larisa Catrinici, fosta ministră a Sănătăţii, lucrează, ne-a spus fostul coleg de guvernare al acesteia, Vasili Şova. Aceasta poate fi văzută aproape zilnic la piaţa agricolă de la Botanica. “Singura diferenţă dintre cum era atunci când deţinea portofoliul de ministră şi acum este faptul că nu mai vine cu maşina de serviciu”, ne-au spus persoane care lucrează la piaţă. Deşi pentru alegerile din 7 aprilie aceasta a candidat pe listele PCRM , la alegerile din 29 iulie, numele lui Catrinici nu a mai figurat pe listele partidului. Fostul ministru al Reintegrării, Vasili Şova, o duce mai bine. Acesta este acum deputat, şi bineînţeles că nu a dorit să ne vorbească despre situaţia ţării în ochii unui fost ministru.

Ţvircun, şeful lui Cozma

Victor Ţvircun, fostul ministru al Educaţiei în perioada 2005—2008, este acum un şef la Academia de Ştiinţe. Din 3 februarie, Ţvircun este directorul Institutului de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice. Peste câteva luni, ca subaltern, a fost angajat şi fostul ministru al culturii, Artur Cozma. Am încercat să discutăm cu cei doi foşti miniştri. Deşi secretara ne-a spus că cei doi ar fi dispuşi la dialog, ulterior nu au mai fost de găsit pentru a discuta cu ZdG. Am revenit insistent la numărul 270537, la care ni s-a spus să revenim, doar că, zile în şir, nimeni nu a mai răspuns la apeluri.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Luminita

  Toti au fost MARIONETE(papusi). Acum cadavre politice si profesionale. Ei si-au ales calea. Cu regret Vrabie a incaput in aceasta lista. Poate ca va avea puterea si curajul de a se reabilita, Lupu a incercat si, se pare ca la moment, i-a reusit(desi nu cred in asemenea schimbari meraculoase. Sa nu uitam ca lupu parul isi schimba , da naravul ba).

 2. dac

  ESTE TIMPUL, CIND SUNT OBLIGATI SA INTELEAGA CINE SUNT,CE AU FACUT SI CE TREBUE SA FACA,ATIT PENTRUN EI,CIT SI PENTRU BASARABIA.

 3. George Nicolae

  Mihai Ghimpu l-a invitat pe Traian Basescu la Chisinau
  tribuna-basarabiei.blogspot.com

 4. George Nicolae

  Un pas inainte pentru “bunastarea” comunistilor:

  “Timp de opt ani, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a secretizat sute de acte oficiale, care ascundeau gestionarea frauduloasă a milioane de lei. Declaraţia a fost făcută de premierul moldovean, Vlad Filat (foto), la o emisiune televizată, transmite corespondentul RFI.

  Autorităţile de la Chişinău susţin că în fiecare săptămână vor face publice documentele secretizate de fosta guvernare, iar cei care au comis încălcări ar putea fi traşi la răspundere.

  Premierul Vlad Filat declară că fostul Guvern ar fi emis sute de acte, care ascundeau “modul în care au fost împărţite milioane de lei pentru oamenii apropiaţi. Unele acte au fost şi sustrase. Nici nu înţeleg de ce era necesar, urmele nu poţi să le ştergi. Au mai rămas documente, au rămas oameni care pot vorbi”, spune Filat.

  Totodată, Guvernul nu se va implica în activitatea organelor de drept, dar va furniza multe informaţii, a mai declarat premierul moldovean.

  Amintim, în luna octombrie, Executivul a publicat o hotărâre aprobată de fosta guvernare, prin care Combinatul de panificaţie “Franzeluţa” din Chişinău şi cel de la Bălţi au primit gratuit, câte şapte, respectiv 2,5 mii de tone de grâu din ajutoarele umanitare, oferite de Rusia şi România. Cei doi agenţi economici au fost obligaţi să restituie grâul primit ilegal.
  Sursa: Interlic.md”
  Tribuna-Basarabiei.Blogspot.com

 5. Stefanita

  Iata o decizie normala luata de noua conducere a Basarabiei.
  Numai asa vor afla romanii moldoveni est-Pruteni ca au fost mintiti si inselati amarnic de comunisti si jefuiti.
  Bine ar fi sa iasa la iveala si documentele privind diversiunea comunista din 6-7 aprilie si sa fie demascati si judecati organizatorii acestui complot menit sa instaureze dictatura comunista pe multa vreme de acum incolo, si sa eternizeze gardul de sarma ghimpata dintre basarabeni, romani si restul Europei.
  Numai asa vor putea fi trimisi ultimii comunisti din Europa acolo unde le e locul-la lada de gunoi a istoriei,acolo unde sunt aruncate gunoaiele …

 6. Stefanita

  Iata o decizie normala luata de noua conducere a Basarabiei.
  Numai asa vor afla romanii moldoveni est-Pruteni ca au fost mintiti si inselati amarnic de comunisti si jefuiti.
  Bine ar fi sa iasa la iveala si documentele privind diversiunea comunista din 6-7 aprilie si sa fie demascati si judecati organizatorii acestui complot menit sa instaureze dictatura comunista pe multa vreme de acum incolo, si sa eternizeze gardul de sarma ghimpata dintre basarabeni, romani si restul Europei.
  Numai asa vor putea fi trimisi ultimii comunisti din Europa acolo unde le e locul-la lada de gunoi a istoriei,acolo unde sunt aruncate gunoaiele …Intrebarea e daca vor fi lasati noii lideri sa mearga pana la capat ?

 7. George Nicolae

  vom vedea daca vor fi lasati sa mearga pana la capat, daca vor renunta la batalie se fac partasi la pastrarea nedreptatilor si vor pierde tot ce au castigat.

 8. iovcev ion

  Doamna Savga,poate-mi spuneti la indicatia cui am fost invitat impreuna cu doamna Cercavschii la d-ra in cabinet pe data de 8 aprilie pentru a ne spune ca de noi ar trebui sa se ocupe ‘alte structuri’…’Vina mea’a fost,sustinerea tinerilor de la microfonul instalat in Piata Marii Adunari Nationale. Acelas lucru mi s-a intimplat in toamna anului 2003 din partea lui Oleg Babenco, fostul viceministru al Eductiei pentru condamnarea de la acelasi microfon a planului ‘Kozac. Directorul LT “Lucian Blaga”or.Tiraspol Ion Iovcev

 9. ???

  Interesant ce face ultimul nostru “prim-ministru” Vitalic Pirlog si prietenul sau Gurbulea ??? Asa cadre pretioase au ramas nesolicitate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *