Cum salvăm Moldova?

Ce trebuie să înţeleagă partidele şi electoratul?

«Dacă (Alianţa) nu fructifică oportunitatea şi permit revenirea comuniştilor, discreditaţi la Bruxelles şi la Washington, R. Moldova cade de pe hartă…  Tacit, “cortina de fier” va reveni pe Prut».  (Dan Dungaciu, analist politic).

Sergiu Musteaţă, istoric

Liderii politici trebuie să înţeleagă că nu există loc pentru orgolii. Electoratul nu are nevoie de ele, lumea este în derută, mai ales că Alianţa nu a avut la dispoziţie decât un an, iar aşteptările sunt ca pentru patru ani plini. Desigur, comuniştii se vor concentra din nou pe votul etnic şi bătrânii de la sate şi vor specula iar cu «două limbi», «unirea cu România», pensii mici, minţind în stânga şi în dreapta. Electoratul, însă, trebuie să înţeleagă că ceea ce au distrus comuniştii în opt ani nu putea fi refăcut  într-un an. Partidele, la rândul lor, mai ales cele din AIE trebuie să păstreze unitatea Alianţei. Chiar şi dacă merg separat, fiecare trebuie să are pe segmentul său electoral.

Iurie Colesnic, deputat

Politicienii trebuie să fie conştienţi că există riscul repetării anului 2001. Faptul că se merge separat în alegeri, va duce Moldova la pierzanie. Alianţa şi partidele de aceeaşi orientare se pot regrupa dacă nu într-un bloc, atunci în două sau trei. Semnalul unificării trebuie să existe. Electoratul aşteaptă să vadă o forţă consolidată, capabilă să scoată Moldova din criză. Alianţa a început-o bine, dar i-a fost tăiată calea. Ar putea fi programul de guvernare al AIE şi unul electoral? Chiar ar trebui. Programul electoral trebuie să fie o continuare a celui de guvernare. Există realizări. Programul de guvernare trebuie să aibă o finalitate şi electoratul trebuie să dea Alianţei această şansă.

Anatol Ţăranu, analist politic

Partidele democrate trebuie să înţeleagă că doar împreună pot riposta, iar electoratul  să ştie că dacă votează comuniştii, Moldova face cale întoarsă, cu toate urmările ce reies din aceasta. Am, însă, impresia că nici unii, nici alţii nu îşi dau seama de situaţie. Pe de o parte, ambiţii, îmbulzeală la CEC, pe de alta – supărări pe Alianţă. Dacă moldovenii nu vor vota cu capul, ci cu rânza, Moldova se duce de râpă. Votul etnic, foarte consolidat, rămâne o problemă serioasă în alegeri. Şi în acest caz partidele democrate fie că intră pe segmentul etnic şi încearcă să-l valorifice, pentru că nu a făcut-o niciodată, fie că merg cu un mesaj mai naţionalist, ca să mobilizeze  votul titularilor.

Viorica Olaru-Cemîrtan, ONG

Cred că partidele democrate trebuie să lase loc pentru mai mult dialog între ele, dar şi pentru dialogul cu electoratul. Lumea satelor fie că este prost informată, fie că e total dezinformată şi manipulată. Numai cu emisiunile de la televizor nu scoatem problema. Lumea vrea să pună şi întrebări. Partidele trebuie să compară în faţa lumii ca purtători a interesului public şi nu a propriilor orgolii. Asta trebuie să înţeleagă partidele, iar electoratul trebuie să treacă peste incomodităţile de moment şi să dea voie Alianţei să-şi ducă programul de guvernare la împlinire, altfel, o luăm iar de la «0». Comuniştii se concentrează pe bătrăni, partidele democrate – şi pe bătrâni, dar şi pe tineri.

Victor Popa, jurist

Lecţiile se învaţă foarte greu. Sindromul greblei persistă. Într-un an, s-a călcat de patru ori pe greblă, fiecare a câte 40 milioane de lei. Mă refer la campaniile electorale. Şi dacă lumea va merge la alegeri ca şi la referendum, riscăm să călcăm pe greblă şi a cincea oară. Lucrul acesta, din păcate nu l-au înţeles până la capăt nici politicienii noştri şi nici electoratul. Dacă se mergea la referendum, problema alegerilor parlamentare era exclusă. Banii ar fi mers la pensii, la salarii şi ar fi existat o claritate pentru 4 ani înainte, dar aşa ne bălăcim mereu în alegeri după alegeri. Soluţia? Electoratul trebuie să dea mâna (votul) partidelor democrate şi să punem punct acestei nebunii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Teleobservator

  Ca si cei de la NIT posturile PUBLIKA si JURNALTV discrediteaza Alianta cu titlurile:SALARII MAJORATE ELECTORALE(chiar daca pina la alegeri era inca o jumatate de an),CALDURA ELECTORALA)s.a.,fara ca majoritatea sa stie ca unul este apropiat PPCD iar altul-Partidului pentru neam si tara.

 2. ioaniqie

  Cum salvam Moldova? – CU DRAGOSTE , CU CREDINTA fata de pamantul pe care ne-am nascut si fata de oamenii ei, semenii nostrii, aproapele, care ne cere ajutorul.
  Cu DRAGOSTE fata de Dumnezeu, unicul nostru salvator, de care s-ar cuveni sa ascultam si sa ne supunem (dar nu pe langa puzderia de lideri locali si regionali ce dau fara a sti promisiuni cu duiumul).
  Cu dragoste fata de ctitorii tzarii si primordial fata de Sfantul voievd Stefan cel Mare, care necunten se roaga pentru noi si pentru tzara noastra.
  Cu dragoste si intelegere si fata de pastorii nostri spirituali si conducatorii pe care dumnezeu ni-i va da sa-i avem in fruntea oastei, a presedentiei, parlamentului si guvernului.
  Sa dea domnul sa ne dea cuget bun si sa alegem oameni vrenici, iubitori de tzara si oameni, gospodari buni, care sa inmulteasca avutia tzarii si s-o pazeasca de jaf si hotii, s-o puna in folosinta spre binele nostru, al tzarii si a lui dumnezeu. Si ne mai dorim sa se stinga tot gandul rau, toata ura si vrajba intre alegatori si alesica in pace si buna intelegere sa putem munci si inmulti faptele bune si avutia acestei palme de pamant, R.Moldova – gradina infloritoare a Maicii Domnului.

 3. taranca

  Daca si de data aceasta partidele de dreapta nu vor cobori la tara pentru a explica oamenoilor de rand ce se intampla in Moldova-vor pierde nu doar ei,ci va pierde tot neamul.si-i pacat.asa ca sunteti asteptati la tara-nu astepte invitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *