Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum salvăm Moldova?

Cum salvăm Moldova?

Ce trebuie să înţeleagă partidele şi electoratul?

«Dacă (Alianţa) nu fructifică oportunitatea şi permit revenirea comuniştilor, discreditaţi la Bruxelles şi la Washington, R. Moldova cade de pe hartă…  Tacit, „cortina de fier” va reveni pe Prut».  (Dan Dungaciu, analist politic).

Sergiu Musteaţă, istoric

Liderii politici trebuie să înţeleagă că nu există loc pentru orgolii. Electoratul nu are nevoie de ele, lumea este în derută, mai ales că Alianţa nu a avut la dispoziţie decât un an, iar aşteptările sunt ca pentru patru ani plini. Desigur, comuniştii se vor concentra din nou pe votul etnic şi bătrânii de la sate şi vor specula iar cu «două limbi», «unirea cu România», pensii mici, minţind în stânga şi în dreapta. Electoratul, însă, trebuie să înţeleagă că ceea ce au distrus comuniştii în opt ani nu putea fi refăcut  într-un an. Partidele, la rândul lor, mai ales cele din AIE trebuie să păstreze unitatea Alianţei. Chiar şi dacă merg separat, fiecare trebuie să are pe segmentul său electoral.

Iurie Colesnic, deputat

Politicienii trebuie să fie conştienţi că există riscul repetării anului 2001. Faptul că se merge separat în alegeri, va duce Moldova la pierzanie. Alianţa şi partidele de aceeaşi orientare se pot regrupa dacă nu într-un bloc, atunci în două sau trei. Semnalul unificării trebuie să existe. Electoratul aşteaptă să vadă o forţă consolidată, capabilă să scoată Moldova din criză. Alianţa a început-o bine, dar i-a fost tăiată calea. Ar putea fi programul de guvernare al AIE şi unul electoral? Chiar ar trebui. Programul electoral trebuie să fie o continuare a celui de guvernare. Există realizări. Programul de guvernare trebuie să aibă o finalitate şi electoratul trebuie să dea Alianţei această şansă.

Anatol Ţăranu, analist politic

Partidele democrate trebuie să înţeleagă că doar împreună pot riposta, iar electoratul  să ştie că dacă votează comuniştii, Moldova face cale întoarsă, cu toate urmările ce reies din aceasta. Am, însă, impresia că nici unii, nici alţii nu îşi dau seama de situaţie. Pe de o parte, ambiţii, îmbulzeală la CEC, pe de alta – supărări pe Alianţă. Dacă moldovenii nu vor vota cu capul, ci cu rânza, Moldova se duce de râpă. Votul etnic, foarte consolidat, rămâne o problemă serioasă în alegeri. Şi în acest caz partidele democrate fie că intră pe segmentul etnic şi încearcă să-l valorifice, pentru că nu a făcut-o niciodată, fie că merg cu un mesaj mai naţionalist, ca să mobilizeze  votul titularilor.

Viorica Olaru-Cemîrtan, ONG

Cred că partidele democrate trebuie să lase loc pentru mai mult dialog între ele, dar şi pentru dialogul cu electoratul. Lumea satelor fie că este prost informată, fie că e total dezinformată şi manipulată. Numai cu emisiunile de la televizor nu scoatem problema. Lumea vrea să pună şi întrebări. Partidele trebuie să compară în faţa lumii ca purtători a interesului public şi nu a propriilor orgolii. Asta trebuie să înţeleagă partidele, iar electoratul trebuie să treacă peste incomodităţile de moment şi să dea voie Alianţei să-şi ducă programul de guvernare la împlinire, altfel, o luăm iar de la «0». Comuniştii se concentrează pe bătrăni, partidele democrate – şi pe bătrâni, dar şi pe tineri.

Victor Popa, jurist

Lecţiile se învaţă foarte greu. Sindromul greblei persistă. Într-un an, s-a călcat de patru ori pe greblă, fiecare a câte 40 milioane de lei. Mă refer la campaniile electorale. Şi dacă lumea va merge la alegeri ca şi la referendum, riscăm să călcăm pe greblă şi a cincea oară. Lucrul acesta, din păcate nu l-au înţeles până la capăt nici politicienii noştri şi nici electoratul. Dacă se mergea la referendum, problema alegerilor parlamentare era exclusă. Banii ar fi mers la pensii, la salarii şi ar fi existat o claritate pentru 4 ani înainte, dar aşa ne bălăcim mereu în alegeri după alegeri. Soluţia? Electoratul trebuie să dea mâna (votul) partidelor democrate şi să punem punct acestei nebunii.