Cum pot comuniştii să obţină votul “de aur”?

“Prin ameninţări, corupere, şantaj, dosare la comandă, arestări, ameninţări cu moartea”, consideră liderii partidelor extraparlamentare. 

Igor Klipii, PD

Probabil că acum sunt puse în funcţie tot felul de “argumente”, de la ameninţări până la corupere politică sau morală. În 2005 noi am votat “stabilitatea” din naivitate şi s-a dovedit a fi o greşeală. De fapt, comuniştii sunt perdanţi. Dacă în 2005 Voronin spunea că este gata de alegeri anticipate, acum nu mai este atât de sigur. Pe de altă parte, dacă se va găsi acest vot, atitudinea faţă de votul pentru comunişti nu se va răsfrânge asupra unui singur deputat, ci a întregii opoziţii.

Vitalia Pavlicenco, PNL

Eu l-aş numi votul trădării. Sunt diferite metode de a-l obţine, inclusiv metode foarte dure. Pot să reţină pe cineva şi să-l forţeze cu nimicirea. Pot să îl cumpere, pot să ameninţe, pot să şantajeze prin familie, pot să promită iertarea unor dosare a unor procese legate de patrimoniu, pot face alte promisiuni şi înţelegeri. Deci multe lucruri pot să se întâmple. S-ar putea să se aducă un vot din puşcărie, adică, să reţină pe cineva, apoi să spună că îl forţează ca el să dea votul.

Anatol Petrencu, MAE

Eu cred că puterea comunistă are suficiente pârghii ca să obţină acest vot. Pentru că mulţi reprezentanţi ai opoziţiei sunt vulnerabili în sensul corupţiei, în sensul că au dosare. Ideea este că unii din deputaţi pot fi uşor şantajaţi. Altă pârghie pe care ar putea ei s-o aplice este această sperietoare cu alegerile anticipate, care, potrivit lor, ar fi foarte costisitoare. Voronin şi compania lui au suficiente mijloace ca să găsească pe cineva ca mai apoi să-l trimită undeva într-o ambasadă călduţă.

Vasile Tarlev, UCM

Potrivit legislaţiei, preşedintele trebuie ales până la 7 iunie. În caz contrar vom avea alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt colacul de salvare în această situaţie de tensiune. Acestea depind doar de comportamentul a trei partide de opoziţie. Deşi deputaţii din opoziţie au declarat în numeroase cazuri că nu vor vota preşedintele, am tot mai puţine speranţe că alegerile anticipate vor avea loc. Există mai multe mecanisme de a-i convinge. Care? Pot fi şantajaţi, impuşi sau atraşi.

Dumitru Braghiş, PDS

Cred că sunt câteva căi de a obţine acest vot, aşa cum ar fi ameninţarea sau cumpărarea. În R. Moldova chiar dacă nu sunt astfel de oameni care să îşi dea votul, ei pot apărea peste noapte. Dosarele la comandă apar cu regularitate. De exemplu, ultimul caz de acest fel, cel al consilierului Emil Guţu, este o confirmare a acestui fapt. Nu sunt sigur că opoziţia nu va vota. Mai avem o săptămână, timp în care se pot schimba multe lucruri.

Declaraţiile partidelor de opoziţie care au acces în Parlament cu privire la “votul de aur”

Partidul Liberal consideră întemeiată reacţia societăţii de a protesta împotriva rezultatului anunţat al alegerilor, dar condamnă fără echivoc violenţele şi actele de vandalism din data de 7 aprilie, comise asupra clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului. În acelaşi timp, Partidul Liberal pledează pentru garantarea dreptului la libera exprimare şi întrunire paşnică a cetăţenilor, conform Constituţiei şi CEDO.[…] Comisia de stat înfiinţată de preşedintele în exerciţiu este tendenţioasă, anticonstituţională şi lovită de lipsa de legitimitate, de aceea Partidul Liberal declară că elucidarea obiectivă a evenimentelor tragice din Republica Moldova poate fi efectuată doar de o comisie internaţională.[…] Pornind de la cele expuse, PL declară că nu va accepta funcţii în organele de conducere ale Parlamentului, nu va participa la alegerea preşedintelui R. Moldova.[…]

Alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au scos în evidenţă situaţia extrem de gravă în care se află Republica Moldova. Societatea noastră n-a fost niciodată mai scindată şi învrăjbită. Pentru a-şi justifica incapacitatea de a edifica o societate liberă şi prosperă, regimul a divizat societatea pe false criterii de patriotism, de identitate naţională şi de loialitate faţă de partidul de guvernămînt.[…] Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că nu recunoaşte rezultatele alegerilor din 5 aprilie 2009 şi va proceda în conformitate cu această poziţie. Partidul Liberal Democrat din Moldova nu va vota un candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova şi pledează pentru organizarea alegerilor anticipate. Numai desfăşurarea unui scrutin electoral cu adevărat liber şi corect poate direcţiona Republica Moldova pe făgaşul normalităţii şi democraţiei.[…]

Partidele de opoziţie au prezentat mii şi mii de dovezi ce arată, că autorităţile comuniste au fraudat campania electorală şi au falsificat scrutinul de pe 5 aprilie 2009. Şi, fiindcă o bună parte din mandatele majorităţii sunt furate, chiar şi având decizia Curţii Constituţionale, actualul Legislativ nu reprezentă corect voinţa poporului şi va fi considerat ilegitim – cel puţin sub aspect politic şi moral![…] În aceste condiţii, se justifică pe deplin decizia Fracţiunii AMN de a refuza să participe la alegerea Preşedintelui, a vicepreşedinţilor, a organelor de conducere ale actualului Parlament.[…] Alianţa “Moldova Noastră” declară, în concluzie, că soluţia alegerilor anticipate – oricât de puţin dorită, sau oricât de riscantă politic ar fi ea – este singura ce poate reda Parlamentului şi conducerii de stat a R. Moldova calitatea de reprezentarea corectă a voinţei poporului![…]


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. votul de aur

  printre cei intervievati deja se numar cel putin doi tradatori ,,de aur,, :braghis si securistul tarlev

 2. asa vad io

  normalitatea presupune ca alegerile vor fi repetate…cum credeti ca se poate gasi o hidosenie de vanzator,indiferent de presiunile sau santajul la care va fi supus? (in paranteza fie spus,pe listele partidelor democratice s-ar presupune ca sunt numai membri cu integritate morala)…ce se va intampla in parlamentul moldovei nu este o chestiune interna,toata lumea este cu ochii pe moldova…nici nu se pune problema ca cineva dintre cei 41 sa tradeze,acel cineva ar intra in istoria tradatorilor celor mai abjecti ai lumii si locul lui n-ar mai putea fi niciunde pe pamant.

 3. Alin

  Bine,dar Tarlev nu e deputat .La fel mi se pare ca nici Braghis nu e .Daca nu voteaza ,nu pot influenta votul cu nimic.Cel mult mai dau si ei din gura de pe margine.Daca se tradeaza,altul va fi tradatorul.Sa fiu sincer,si mie mi-e teama ca se va gasi cel putin un papagal care din diverse motive ii va pupa botinele lui Voronin.

 4. Corina

  Nici unu din cei de mai sus nu-s in parlament. Tarlev daca a ramas in afara parlamentului vorbeste despre alegeri anticipate, dar daca era acuma in parlament atunci se vinde primul. A executat fidel ordinele lui voronin in calitate de prim-ministru pin acela nu l-a impus sa-si dea demisia.

 5. Nicanor

  Nu ne tradati stimata opozitie!!! Cu ajutorul lui Dumnezeu se va face dreptate si v-as ruga mult sa rezolvati problema cu TRM ca nu se mai poate e cea mai mare bataie de jok!!! Multa intalepciune si curaj va doresc !!! Poporul e alaturi de voi stimata opozitie!!!

 6. razvi

  VA SPUN CE AS FACE EU IN ACESTA SITUATIE.
  MI-AS TRIMITE PARINTII, COPII SI NEPOTII PESTE HOTARE (MAI PUTIN SPATIUL CSI) SA STEA ACOLO PANA DUPA 7 IUNIE.
  ASA NU MAI POT FI SANTAJATI.
  ORICUM AR FI ATAT OPOZITIA CAT SI PCRM AR AVEA DE PIERDUT.
  PCRM VA AVEA DE PIERDUT DEOARECE ECONOMIA NU -I AJUTA, IAR R. MOLDOVA DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC VA FI LA FEL.
  IAR UNIUNEA EUROPENA SA LE BLOCHEZE CONTURILE LA COMUNISTII.

 7. Om bun

  Doamne, ce zile am ajuns. Sa se laude presedintele parlamentului la toata tara ca deja a reusit sa obtina votul necesar, cand este clar pentru toti, ca doar prin crima poate fi obtinut. Reiese ca oficialii din structurile europene recunosc crima la nivel de conducere de tara, daca mai dialogheaza cu oameni ca voronin, vazandu-l ca el singur se lauda in public ca a comis, sau v-a comite crima. Voronin demonstreaza lumii intregi ca el nu se socoate cu nimeni(in afara de stapanii de la Moscova) si cu nimic.

 8. Victor

  Braghiş comsomolistul şi Tarlev mintioşelul din başcalia sunt pur şi simplu nişte căţeluşi

 9. Vlad

  Fiecare deputat din OPOZITIE cred ca intelege bine: daca tradeaza, ingroapa intreg partidul care l-a adus in PARLAMENT. Consolidati, avem sanse reale sa-i batem pe comunisti. Jos Voronin!!!

 10. Val

  Dle Petreneco vorbiti de parca ati dori chiar ca cineva sa tradeze. Zadarnica speranta! Mai mult de 1 procent nu veti lua niciodata!!!

 11. Gheorghe

  pentru Val: Ce fel de “Dle” pentru Petrenko, el nici pina la “tovarisci” nu trage…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *