Cum poate fi depăşită criza politică din R. Moldova?

Sondaj politic

Mircea Snegur, primul preşedinte al R. Moldova

Criza politică poate fi depăşită prin revigorarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Mai întâi, trebuie de re-creat AIE. Ea trebuie revigorată în baza unor principii, iar mai apoi ar trebui să se purceadă la late acţiuni, cum ar fi la partajarea funcţiilor. Eu sunt convins că cele două voturi, sau poate şi mai multe, necesare pentru alegerea preşedintelui, se vor găsi. Este totuşi prematur să dăm nişte prognoze ce fel de preşedinte vom avea. Sunt posibile mai multe scenarii, inclusiv alegerea unui şef de stat neutru. La fierbinţeală, pot fi făcute mai multe declaraţii, dar politicienii se vor tempera pe parcurs. Dacă avem parte de politicieni serioşi, dintre cei care au aces în Parlament, trebuie să avem parte şi de nişte soluţii serioase, după atâta perioadă de criză.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50/50

Nu cred că este o criză politică, rezultatele alegerilor sunt bune. Ar fi fost perfect ca democraţii să fi avut 61 de mandate, dar cred că partidele democratice care au trecut pragul electoral se vor aşeza, vor forma o alianţă şi vor gândi cum să comunice cu PCRM, sunt şanse reale ca PCRM să voteze pentru un preşedinte. Nu cred că cetăţenii R. Moldova îl aşteaptă acum pe unul sau pe altul să fie preşedinte. Cei care au particiapt la vot aşteaptă să fie ales un preşedinte. Sunt trei scenarii: 1. PCRM acordă votul AIE pentru preşedinte, fără a încerca să pretindă la guvernare; 2. PCRM condiţionează, dar democraţii vor găsi câţiva oameni responsabili din partea sa; 3. PCRM care va vota sau împreună vor decide pentru un candidat neafiliat politic.

Viorel Cibotaru, analist politic

Trebuie să existe un dialog politic, trebuie să existe o înţelegere a fiecărui grup de interese din ţară că doar prin ajustarea acestor interese, prin acumularea unor eforturi comune se poate zidi o ţară, se poate ieşi din criză şi se poate trăi cum o fac cei din majoritatea ţărilor din UE. Cea mai fezabilă alianţă, sub toate aspectele, ar fi AIE. S-a luat un start foarte important, s-a obţinut un credit de încredere de la partenerii din străinătate foarte util R. Moldova. În acest context, a schimba din nou principiile, este aproape sinucigaş pentru R. Moldova, sau cel puţin foarte complicat. Nu vreau să sap în reputaţia PCRM sau PDM, care ar dori o altă alianţă, dar trebuie de ştiut că într-o astfel de alianţă ar trebui de căpătat încredere, ceea ce nu e uşor.

Anatol Ţăranu, analist politic

Criza politică trebuie depăşită în strictă conformitate cu votul care a fost acordat la aceste alegeri. Din moment ce majoritatea voturilor au fost acordate pentru partidele democratice, înseamnă că ele trebuie să constituie o alianţă de guvernare, iar comuniştii trebuie să se conformeze şi să le acorde voturile necesare pentru alegerea preşedintelui. Există o şansă, iar dacă oamenii care sunt responsabili cu analiza politica în interiorul PCRM vor face o  analiză pertinentă, atunci ei îşi vor da seama că acordarea acestor voturi este absolut necesară însuşi comuniştilor. Partidul lor se află într-o derivă. De la alegeri la alegeri rezultatul lor electoral scade. Dacă se vor aventura peste un an iar la alegeri anticipate, atunci ar putea să nu supravieţuiască.

Dumitru Braghiş, ex-prim-ministru al R. Moldova

Este o singură cale de a depăşi criza politică, iar acea cale sunt discuţiile sincere, corecte, dezinteresate, fără promovarea intereselor partidului unuia sau altuia, sau a unor persoane. Fără aceste lucruri, va fi imposibil. Cred că cea mai viabilă alianţă este între PL, PLDM şi PD. Obţinerea celor două voturi depinde de măiestria negocierilor. Când am fost premier, nu am avut nici un partid în Parlament care să-şi fi asumat responsabilitatea pentru Guvern, dar am reuşit să discutăm cu toate partidele, să promovăm legile necesare, să obţinem finanţare externă şi multe alte lucruri care depindeau în mare măsură de Parlament. Dacă se vor găsi acele capacităţi pentru a negocia lucrurile, cred că se vor rezolva toate întrebările, şi două voturi, şi zece se vor găsi…


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Adevărul

  PLDM+PD+PL să creeze AIE.
  PLDM să fie cu cele mai mari poziţii în Guvern,
  cele mai importante ministere lui PLDM!
  PL să aibă 4-5 ministere, PD – 4 ministere.
  Preşedinte al Parlamentelui – Vlad Filat, până v-a fi ales Preşedinte al ţării,
  Prim-ministru – PLDM
  După alegeria Preşedintelui ţării,
  Preşedinte al Parlamentului pentru PD – Marian Lupu!
  PL să-i fie dat CCCEC şi procuratura!
  PLDM – MAI, Curtea de conturi
  PD – SIS
  Să nu se păstreze foştii comunişti în funcţii, altfel v-a fi soarta AMN… tristă

 2. italia

  Voturi se gasesc, dar problema e in Voronin ei se tem de dinsul mai ceva ca de un criminal. El e tine in mini pe toti comunistii

 3. ion

  SA FIE ALESI IN TOATE 3 FUNCTII ALE STATULUI NUMAI PERSOANE COMPETENTE DIN AFARA PARTIDELOR -actualii lideri repeta ca ei nu pretind la functii – sa dovedeasca in fapt acest lucru.

 4. europa

  PDLM si PL trebuie sa fuzioneze si sa fondeze PPEM (Partidul Popular European din Moldova ). Chit timp PCRM va fi cel mai numeric si unit?

 5. AVRAAM

  Partidul European din Moldova este rezervat pentru tinerii care am invatat in UE,Romania,nu s-au compromat pe listele altor partide actuale,trebuie sa fie total o forta noua,fara tatici comunisti ori democrati,fara sustinere de bogatani,curati ca foaia alba,si transparenti ca agheazma,de dorit in randurile lor sa fie cati mai multi emigranti,gastarbaiteri moldoveni care au altoit in strainatate valorile ADEVARATE europene democratice.Caci la noi,la moldoveni,incepand de la suveranitate ce partid nu s-ar forma se primeste PARTIDUL COMUNISTILOR.Fie ei liberali,democrati,sociali,de stanga/centru/dreapta dar comunisti se nasc!Pentru ca nu e posibil azi sa fi comunist,tata comunist,toata avrea agonisita in comunizm si peste noapte sa devii LIBERAL ori DEMOCRAT.Ogarul de strada cat nu il dresezi,cat nu il speli ori piepteni nu se transforma in cihi-hua-hua ca Zosea,tot ogar ramane.ce folos ca Filat a format partid nou,a bagat in el toti comunistii de ieri,ca si PL,PD.Schimba doar culoarea si sloganul dar mutrele aceleasi.De interzis prin lege orice coalitie,algoritm ori alianta.Electoratul voteaza o formatiune concret nu assorti.Orice coalitie,fuziune de partide in UE e ilegala,in RM la moda.Asa ca pan’nu vor veni tineri la putere,anume tineri,fara,Sarbu,Musuc,Petrenco,Godea,Tanase,
  Chirtoaca,Lucinschii,Vieru,fara copii/cloni,fara tatici atotputernici si fara “sponsori”.Asa cred eu.Dar va fi oare?In Moldova noastra plina de stapani si restul-90% IOBAGI.

 6. mara

  avraama,fuziunea de partide in ue,si peste tot,e legalà.numai regimurile iau 99 la sutà,in spatiile democratice mai putin de 50 e normal.si atunci ce se face? se contopesc 2 sau càteva partide,nu e ilegal.altfel n-ar ajunge nimeni niciodatà la conducerea statului.anarhia,adicà dezordinea,haosul,indisciplina,chiar dacà place unora,n-are treabà cu democratia.ii pui pe toti intr-o oalà intentionat.tànase nu ti-a rezolvat problemele,cu chirtoacà ce ai? nu ti-a-nchis apa fierbinte? nu faci diferentà in ce conditii activeazà,i-a ràmas numai sà facà ordine in blocuri,de unde miroase a lenesi de la o postà.are-n sànge maldafanul: dà-mi,fà-mi.(putinà romànà,stiu cà tii mult: s-au compromis,nu compromat. “se primeste” (partidul) traduci din rusà gresit,nu-i locul aici, ci:iese,devine,provine,se naste.romàna e bogatà.de acord,are si litere mari,nu le practic din comoditate,nu pentru cà n-am auzit de ele.verbul “a primi” nici màcar nu e reflexiv in romànà,adicà nu existà “eu mà primesc,tu te primesti,el (partidul) se primeste etc.” nu mà implic m.departe,càte-un pic).

 7. galina

  esti un vampir mara…si pot sà demonstrez…comenteazà articolul de mai sus dar nu càlka lumea pe picioare(deci cum am spus mai sus nui skormoli)…FIECARE ARE DREPTUL LA PROPRIA OPINIE…FIECARE ARE DREPTUL DE A FI SINE INSàSI si nu esti tu de a comanda reguli::::DIAVOLUL ZIARULUI…
  complimente…vezi esti cineva…

 8. AVRAAM

  mara-MERSI!Daca tu,te-ai acomodat usor si repede VREMURILOR si Timpului,ca comunistii in democrati si demnitarii in liberali,eu-cel nascut in URSS,educat cu limba si literatura moldoveneasca,cu alti eroi si alte valori,pardon,cu incetul,atent,ma acomodez democratiei si capitalizmului,invat corect limba romana,mai fac si greseli,dar invat.Si vezi,ca mine e 3/4 din populatie.Daca voi sunteti deja GURU vietei si traiti fericiti in extazul EUROPEI,dati-ne voie noua-octombreilor,pionerilor si comsomolistilor de ieri sa ne acomodam si noi!Nu cu “HO” ca Garcea,ci cu rabdare si dragoste.Lumea invata,se acomodeaza,vede,analizea-za,intreaba.Cu incetul.D-zeu intr’o saptamana a faurit pamantul si toate leghioaele pe el.Dar voi vreti intr’o zi de la rusi la romani si intr’o secunda de la EST la VEST.Aveti rabdare,lucrati cu lumea,ca dascalii nu ca Garcea si veti primi rezultate bune,va garantez!

 9. mara

  aneta grosu,ai citit comentariul galinei de mai sus? a nu afisa vulgaritatea si nedgiobia aici se referà tuturor sau individa de mai sus a confundat site cu usa cortului? mai dureazà sà citim in lung si lat pppp… si pppp…,organe genitale impràstiate ca la groapa de gunoi? o fi obisnuità individa sà-si impunà organele genitale unde picà si cum picà,dar asta-i treaba ei.asta are,asta “dà”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *