Cum ar trebui condamnat comunismul în R. Moldova. Moral sau penal?

Sondaj

Dumitru Diacov,  PD

Pentru penal, nu politicienii decid. Pentru asta sunt organe de drept. Totuşi, în condiţiile de astăzi, eu cred că aspectul moral este mai important decât cel penal. La noi, comunism nu mai există. Există doar speculaţii în jurul comunismului. Unii acumulează voturi sub această lozincă, iar alţii se menţin pe scenă pentru că luptă cu comunismul. De fapt, la noi comunismul nu-i intrat în sânge.

Veaceslav Untilă, MAE

Pentru a condamna pe cineva penal, trebuie să ai probe, iar acest lucru ţine de organele de drept. Comuniştii trebuie condamnaţi după merite. Dacă spunem că trebuie condamnaţi penal, influenţăm justiţia. Părerea mea e că ei trebuie să poarte răspundere neapărat, după merite. Cei care iau decizii merită pedeapsă penală, dar cei care au căzut pe front nu merită o aşa pedeapsă.

Valentina Sturza, AFDDP

Penal. Comuniştii “de azi” pentru că au furat banii din bugetul statului, iar oamenii acum n-au salariile şi pensiile pe care trebuie să le aibă. Comuniştii “de ieri” pentru că au făcut atâtea crime, au împuşcat, au maltratat, au ţinut oamenii nevinovaţi în puşcărie şi i-au dus în Siberia şi Kazahstan. Comunismul trebuie să moară odată şi pentru totdeauna.

Vitalie Nagacevschi, PLDM

Penal este imposibil de condamnat comunismul, pentru că actualmente nu mai există subiecţii crimelor. Cei care au condus atunci comunismul astăzi nu mai sunt în viaţă. De aceea, cred că trebuie de condamnat comunismul moral, cu interzicerea partidului. Dacă vorbim despre actualul PCRM, trebuie să studiem şi să stabilim.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Mara

  la noi comunizm existà si nu và faceti morti in popusoi si nu innebuniti lumea,cineva din voi a fost membru al lui vor-onin,cà membru lui s-a ofilit demult.comunismul il sustin batrànii nostri,pentru cà de la 1989 toate mutrele care se perindà pe arena politicà nu le-a dat nimic bun,i-a furat si i-a pràdat ziua in ameaza mare.bàtrànii nostri mai sperà sà aibà càrnat de o rublà si 60 kopeici kg.si cà altcineva trebuie sà facà si sà gàndeascà pentru ei.8 ani nimeni nu sufla fàrà permisul lui tàtuca vor-onin.lumea mare a condamnat comunismul alàturi de hitlerism.au mai apàrut,de parcà nu era suficient,si niste imbecili de comsomolisti cu l.rusà de stat,cu moaca drogatà si nu le rupe nimeni capul,cà tàtuca cioroianu isi dà seama cà mai are sustinere incà pe vreo 10-15 ani.unde a mai biruit comunismul in cele 15 ex republici-surori? numai in moldova,cà moldoveanul se vinde pe o kilà de orez,ce a meritat,aceea are.

 2. John

  Crima , delapidarea, trebuie condamnata penal. Sint destui in viata care trebuie sa plateasca pentru faptele lor.Moral este o cestiune de a te comporta. Dar o morala care duce la crima , la insusirea din bunul public se transfoarma in penal. Nici-o tara democrata nu condamna moaral. Ea are lege i penale si le si aplica. Mai analizati constitutiile si legile democrate.

 3. costel

  in puscarie cu bolsevici comunisti sunt niste criminali ei sunt cauza suferintei saraciei si destramari neamului romanesc , sunt ciuma rosie huuuuoooo

 4. europa

  Indiscutabil penal. Numai o ideologie comunista accepta ca prin forta sa se schimbe sistemul politic si economic. Normal sistemul se schimba atunci cind un nou sistem prin concurenta economica (politic…)provoaca faliment altui sistem. Nicicum prin forta. Aceasta ideologie in lumea libera nu poate vine la putere. Istoria ne-a demonstrat ca ea a facut mai mult rau decit bine. Sistemul nou poate fi inventat numai de un stat care are cea mai avansata economie. Ceea ce declara PCRM este un populism sovietic, care este pentru cadavre. El trebue sa raspunda pentru ideologia comunista care a transformat RM in cel mai sarac stat din Europa.

 5. DOARATAT

  dat fiind faptul ca aceasta ciuma a impanzit multe tari din Europa,ar trebui o coeziune internationala in acest sens,ca sa fie adusi la raspundere penala toti slugoii comunismului-un fel de tribunal de la Nurenberg.

 6. Romania Mare

  principalul acum sa schimbam constitutia, caci daca avem alegeri anticipate atunci chiar daca le platim la neghiobii astia de moldoveni cate 600 lei, nu cate 350 cat le-am platit la 29 iulie totuna vor vota Partidul Comunistilor si iar va obtine Voronin 71 de mandate in parlament si atunci adio democratie… nu inteleg de ce are Voronin asa sustinere, dar este sustinut de 67% din populatia tarii de la mic la mare, trebuie sa facem ceva sa scapam de el!

 7. gheo

  comunismul trebuie interzis prin lege. Trebuie terminat odata pentru totdeauna cu nemernici ca Voronin si clica lui. Trebuie sa mergem spre democratie, si asta nu se poate fara sa renuntam la un balast care ne tine legati de pamant. ne ajunge. trebuie sa terminam pentru totdeauna cu acest comunism. Suntem ultima tara comunista, trebuie sa ne fie rusine!

 8. europa

  Comunismul a fost 60 de ani la putere, vrem 60 de ani Dreapta la putere. Nu permiteti ca stinga sa discrimineze Dreapta, de ce numai un an sa guverneze dreapta. Nu alegerilor anticipate!!!

 9. SPQR

  PCRM din R.Moldova de scos in afara legii.Secera si ciocanul ca simbolica, la fel ca sfastica de interzis.!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *