Cum apreciaţi cele 200 de zile de activitate a Guvernului Filat?

Sondaj de opinie

Vitalia Pavlicenco, PNL

Apreciez în mod dublu. În succese şi nerealizări. La nivel macro, lucrurile arată bine. Din păcate, guvernările democratice pierd în competiţia cu guvernările retrogradate prin faptul că oamenii nu resimt imediat efectul schimbărilor şi din această cauză ei rămân dezamăgiţi la nivel material. Pentru omul simplu e mai puţin important că, până în 2015, noi vom avea 2 miliarde 600 de milioane USD. Problema lor e că, astăzi, ei nu pot plăti facturile. În politica externă sunt schimbări în raport cu ce lăsase guvernarea comunistă. Dar nu sunt realizări atât de mari în raport cu obiectivele noastre clare: integrarea în NATO, ieşirea din CSI şi apropierea mai strânsă de România.

Igor Dodon, PCRM

Mai puţine reuşite pe plan intern, dacă e să vorbim de evoluţia indicatorilor ce caracterizează majoritatea sectoarelor. În sectorul social, pe parcursul ultimelor 200 de zile, suntem într-o evoluţie negativă. Salariile au fost îngheţate, iar la unele categorii sunt în scădere, cu reforme dubioase. În sectorul educaţiei este vorba de închiderea şcolilor. În sănătate se constată o creştere a preţurilor la medicamente. S-a dat în bară cu reformele din sectorul economic, mai exact, s-a pierdut controlul pieţei valutarare şi au crescut tarifele. Pe plan extern, sunt unele succese, pe care, din păcate, cetăţenii simpli încă nu le resimt. La moment, e nevoie de o reformă drastică în sectorul economic.

Dumitru Braghiş, PSD

Guvernul Filat are unele realizări, mai ales în domeniul politicii externe. Mă refer aici la îmbunătăţirea relaţiilor cu organismele internaţionale. Dar, în domeniul politicii interne, cred că guvernul are foarte mari greşeli şi probleme. Mai exact, sunt majorări de tarife şi de preţuri, pe care oamenii le suportă cu greu. Avem probleme de impozitare şi întârzierea majorării salariilor şi a pensiilor. Şi toate aceste lucruri nu duc la crearea unei situaţii mai bune în societate. Pe plan intern, ar trebui de făcut mai multe reforme, ca să se îmbunătăţească viaţa oamenilor simpli.

Viorel Furdui, expert

Pe plan extern, sunt câteva succese ce vizează dezgheţarea relaţiilor cu vecinii şi, totodată, obţinerea împrumuturilor de la partenerii internaţionali. Cât priveşte Transnistria, situaţia este mai problematică. Avem dificultăţi la capitolul reformelor pe plan intern. Aici se simte o aşteptare de acţiuni mai hotărâte şi o concentrare de resurse umane în sectoarele importante. Mă refer la descentralizarea autonomiei locale. Sunt lucruri care urmează a fi realizate în perspectivă, însă sunt lucruri care puteau fi făcute încă ieri. Mai exact, în tot ce ţine de legi, ar fi putut fi modificate. Cât mai curând ar trebui pregătit terenul pentru reforme.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. Mos Gheorghe

  Teroarea democraţiei

  În esenţa omul trăieşte cu produsul muncii sale, însă această muncă într-atât s-a variat, că uneori nu mai poţi fi încrezut că omul trăieşte din muncă. De o bucată de vreme nu mai cred în democraţie.
  Au venit şi pe acest teritoriu frumoasa Doamnă – Independenţa şi Marea Cucoană – Suveranitatea, care s-au arătat atâta de urâte şi hidoase pentru moldovenii noştri, că parcă venise ca nişte oaspeţi nedoriţi la momentul cel mai nepotrivit. Aceste Doamne au venit atât de nu la timp, că moldovenii rămăseseră năuciţi de cap. Au început să nu creadă în nimic nou. Doreau să rămână totul pe vechi, când era hrănit, sculat la timp să muncească şi să-i spună ce are de făcut mâne. Venerau pe streini şi-i terfeleau pe semenii săi. Generaţii şi generaţii crescuţi în colivia sovietică s-au dezvăţat să gândească cu capul şi să poată munci liber. S-au deschis porţile streinătăţii şi cei mai capabili şi cu simţ de stimă faţă de sine şi de familia părăsesc „raiul” natal. Muncesc ca robii pentru un bănuţ pentru că acasă munceau pe degeaba pentru cei din tagma lui Dodon.
  Ruşine să vă fie! 10 ani a-ţi dus lumea cu zăhărelul şi a-ţi dispersat lume între ai voştri şi între ai nimănui şi vreaţi de la alţii ceea ce nu a-ţi fost capabili să faceţi singuri.
  Bătrân cum sunt cred în aceşti băieţi tineri şi succesele nu le văd numai orbii. Daţi-le şi lor măcar doi ani de guvernare şi atunci îţi înţelege că viitorul vostru (pcrm) este gunoiul

 2. marin

  dupa 18 ani de ingenunchere si spalare de creeri si strangulare acestui popor sub toate formele absolute, se observa cu aceasta floare care se cheama moldova incepe incet dar sigur sa slobade mici radacinele! eu socot ca sunt bravo si macar asa so tie pentruc acest popor are ce merita! noi sintem vinovati ca am votata pe toti comunisti timpiti tractoristi si izdavoii!

 3. Mara

  de 2 bani si 3 “kapici”.filat se face,cà nu plouà si incearcà sà facà ceva pe mucegaiul lui vor-onin,cadre alterate peste tot.guvernul se teme sà pronunte numele tàlharului àsta.nu sunt la mijloc camioanele de tigàri de contrabandà? intr-o tarà de drept,civilizatà,care se respectà,vor-onin ar fi fost arestat pe 1 august.de ce nu-l atinge nimeni? pentru cà si ceilalti is cu degetele in borcan? cum poti sà condamni un regim fàrà sà pomenesti de ghid,de capul relelor,cà-i vor-onin? nici evenimentele din aprilie nu guvernul le-a pus in evidentà,dimpotrivà: filat pàrea deranjat de gestul lui ghimpu si chirtoacà.filat nu vrea sà scoatà “gunoiul” din casà,el crede,cà pe gunoi si putregai poti face ceva nou.apoi pe timpul regimului filat era cu privatizarea,de aia acum vor-onin il are in mànà:tu nu mà atingi si eu nu spun càte averi ti-ai insusit(pri(h)vatizat).sau cum e treaba aici,cine stie?

 4. Tudor

  Actualul Guvern a facut mai mult deciat au facut predecesorii lor din 1991 pina in prezent.Bravo Filat, Ghimpu, Lupu si Urecheanu!

 5. Tudor

  Relatiile cu UE,Romania, SUA,Ucraina, Rusia.Condamnarea comunismului,restabilirea democratiei a adevarului stiintific si istoric etc. etc.

 6. Mara

  nu te mai da in lozinci,ci mai pui si niste argumente:ce au fàcut sau ce n-au fàcut predecesorii,ce a fàcut lupu 8 ani cot la cot cu vor-onin,ce a fàcut sau nu a fàcut g-u-v-e-r-n-u-l,e vorba de guvern.ghimpu,lupu,urechean n-au nici o treabà cu guvernul.e o batjocurà sà-l pui pe ghimpu intr-o oalà cu lupu.lupu ieri era comunist si azi s-a fàcut “democrat”.cànd a inteles,cà-i fuge fotoliul de sub fund,s-a mutat la democrati.cine pune màna in foc,cà màine nu trece din nou la comunisti? ce a fàcut lupu,cà tot il ridici in slàvi? am impresia,cà ai copiat mesajele,ai pierdut si firul,cà n-ai terminat gàndul.lozinci.

 7. realistul

  pt Mapa. Politica si realitatea sunt doua lucruri diferite. Poporul are o conducere pe care-l merita. Lupu este un simbol care a inteles mai bine ca Voronin ca schimbarea este inevitabila. Daca el se opunea varsarile de singe puteau sa fie mai mari. Trebuie sa-l apreciem la justa valoare, pentru totul ce a facut. El are calitati pozitive ca politicean de care Basarabia azi are nevoie. Nu trebuie sa uitem niciodata ca avem un electorat de 30% care iubesc populismul. Ei au votat si voteaza automat comunistii.

 8. costel

  numai reunirea cu patria mama romania va scapa basarabia de sub iNfluenta rusiei ,e singura sansa ar insemna automat intrarea in NATO si UE ,DESTEPTATE ROMANE

 9. Mara

  sigur,cà a inteles lupu schimbarea “mai bine”,de aia a sters-o la timp,càt mai erau fotolii “vacante”,doar nu putea sà stea toatà viata pe albisoara.insà,pànà atunci,era participant la atrocitàtile lui vor-onin.si làsati-o dracului poanta cu vàrsàri de sànge,il durea in fund de v. de sànge.de fapt,trucul era “amestecul romàniei in…” (drapelul pe parlament),dar n-a mers trucul,cà “prostul” àsta cu steagul(cu tat-su politai si mà-sa la coruptie si-l durea in cot de steagul romàniei),cànd s-a vàzut in imagini,a fost nevoit sà recunoascà “amestecul R.”,de fapt era amestecul lui lupu,dar tàcea ca un rht in iarbà pànà nu a fàcut un pas inainte “purtàtorul” de drapele. a evitat v.de sànge cu 4 morti? povesti rusesti.moldova are nevoie de vreo 6-7 insi ca ghimpu si chirtoacà,nu alde lupu cu fundul in 2 bàrci,cine dà mai mult,hop si el prezent.cine a tràdat o datà,o sà mai tràdeze,asa-i iuda.

 10. banii

  Moldova trebuie sa fie mai convinsa in interesele sale economice si politice. De ce moldovenii au putut trai sub rusi 200 de ani iar rusii din Transnistria sub Moldova nu? Rusii sunt cointeresanti de-asi vinde gazul in Moldova. Nu in zadar ei blocheaza toate liniile pentru a vine gazul din marea Caspica cu un pret mai redus. Lacomia ei va duce la destramarea Federatiei Ruse. Daca AIE indica lui Ghimpu ce trebuie sa faca, atunci si Ghimpu trebuie sa-i indice lui Filat sa nationalizeze edificiul comunist din Chisinau. Acest edificiu sunt banii furati de la popor.

 11. banii

  Oare PCRM a propus bani Comisiei de la Venetia, pentru a favoriza pozitia comunista? Toata lumea stie ca criza constitutionala a creato PCRM cu PPCD, cand au schimbat constitutia.

 12. realistul

  Positia zero in criza constitutionala trebuie sa fie urmatoare. I varianta este a PCRM o republca Parlamentara votata de ei. II varianta este a liberarilor republca Presedintiala care exista pina la comunisti. Numai poporul este suveranul suprem care trebuie sa decida prin referedum I ori II varianta sa fie. CV trebuie sa tina in vedere ca Moldova a fost guvernata peste 60 de ani de stinga. Procuratura, justitia, politia este in minele persoanelor care orbeste sustin ideele stingei comuniste pentru ca au fost numite de ei. Evenimentele din 7.04.2009 este o proba care demonstreaza ca poporul vrea defacto sa functioneze concurenta politica. Deci AIE trebuie 4 ani sa guverneze si de schimbat constitutia prin referendum .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *