Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   "Buletinele albe" — da sau…

„Buletinele albe” — da sau nu?

Comuniştii au cerut Curţii Constituţionale anularea voturilor din străinătate pe „foi albe”

 

Lilia Bicec, jurnalistă, Italia

Drepturi anulate

Părea clar din start că aceste buletine pe foi A4  nu vor fi validate. Mă gândesc că au recurs la acest pas doar pentru a vedea pe care talger al balanţei electorale cad acestea. Dacă nu vor fi considerate valabile aceste buletine de vot, ele constituie un alt cui al ruşinii în istoria R.Moldova. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, zice că în cazul buletinelor A-4 ar exista două legi care se contrapun. De ce ar fi aprobată atunci anume legea care anulează aceste buletine şi nu cea cu privire la dreptul constituţional al cetăţeanului de a vota? Sau celor 929 de basarabeni le-a fost anulat acest drept?

Vasile Calmaţui, inginer, Franţa

Încă mai sper

Eu mai am o mică doză de speranţă (20-30%) ca voturile noastre pe foi A4 vor fi validate şi luate în calcul, în urma sesizării Curţii Constituţionale (CC). Aştept această decizie, aşa cum aştepta ca CC să fie sesizată de mai mulţi subiecţi, căci legea permite acest fapt. (vedeţi http://constcourt.md/RO/02_baza_legala/jurisdictia_constitutionala.html, articolul 38) Aştept ca şi Ministrul Justiţiei şi Avocaţii Parlamentari să facă o sesizare oficială în contextul apărării dreptului la vot pentru cei 929 de cetăţeni ai R.Moldova aflaţi în străinătate.

Mihai Mantaluţă, constructor, Spania

N-au însuşit lecţia

Cred că votarea pe foi A4 este un răspuns la aceea cum liderii  fostei alianţe s-au pregătit de alegeri. Au fost lipsiţi de dreptul constituţional mii de oameni. Cred că e şi o ruşine, când în campania electorală s-au cheltuit milioane de lei şi n-au ajuns vreo câteva mii pentru a mai tipări buletine de vot. În general sunt dezamăgit de toţi liderii asa numitei alianţe: n-au însuşit lecţia. Iar PD a stârnit o mare revoltă în rândurile cetăţenilor şi chiar  a celor care l-a votat. Lupul a demonstrat încă  o dată că este o marionetă, nu are nişte principii morale, merge acolo unde-i convine.

Iurie Ciocan, Secretarul CEC

CC trebuie să explice

Avem o situaţie de conflict de norme, când Constituţia, pe de o parte, recunoaşte dreptul persoanei la vot, iar, pe de alta, Codul Electoral reglementează strict forma de exprimare a acestui drept. Iată de ce am fost obligaţi să adresăm Curţii Constituţionale un demers separat, prin care am explicat excepţionalitatea acestui caz şi am cerut Curţii să se pronunţe asupra valabilităţii acestor buletine şi, totodată, să facă recomandări legiuitorului pentru a interveni cu modificările de rigoare în legislaţie. Norma constituţională este prioritară, dar o decizie definitivă în acest sens aparţine doar CC.

Dumitru Ţâra, purtător de cuvânt CC

Decizia – pe 17 decembrie

Începând din ziua de 7 decembrie, în zece zile, vom avea o decizie pe marginea raportului Comisiei Electorale Centrale. Va fi o şedinţă publică, iar până atunci nici unul dintre judecătorii constituţionali nu au dreptul să se pronunţe asupra legalităţii votului pe foi A4.