Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum a fost? Ce va…

Cum a fost? Ce va urma?

Deși sunt peste hotare, îmi pasă mult de cei de acasă, din Moldova. Vreau ca țara noastră să prospere și să-și continue cursul spre comunitatea celor mai dezvoltate state. De aceea, după ce am aflat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, am realizat că trebuie să particip neapărat la turul 2. Noi avem nevoie de un lider cu verticalitate, care are experiență internațională, care poate și dorește să aducă practicile din Vest în RM.

Maia Sandu a introdus un fel de filtru în sistemul educațional, or, poporul nostru are nevoie de tineri deștepți, nu din cei care să copieze masiv. De un astfel de filtru avem nevoie și în puterile legislativă, executivă și justiție.

Cronologie

În Malta (o țărișoară mică, în mijlocul Mării Mediterane), cu părere de rău, nu au fost deschise secții de vot pentru cetățenii R. Moldova. Iată cum am ajuns să parcurg sute de kilometri ca să votez, în scurte date cronologice:

25 octombrie. Am discutat despre alegeri cu un bun prieten moldovean stabilit de ceva timp în Franța, i-am spus că nu voi putea vota din cauza lipsei secțiilor de vot în Malta.

2 noiembrie. Verișorul din SUA mi-a scris despre un grup pe Facebook, și că o asemenea mobilizare a diasporei încă nu s-a văzut.

2 noiembrie. Prietenul din Franța m-a adăugat în acel grup, numit „Adoptă Un Vot”. Din acel moment, eram la curent cu toate noutățile și inițiativele.

8 noiembrie. Copleșit de toate postările, verific unde ar fi o secție de vot mai apropiată. Caut bilet de avion.

9 noiembrie. Postez în grup: „Vreau să zbor la Roma (Italia) din Malta ca să votez …” și cer ajutorul cuiva de acolo să „mă adopte”. Pe la 23:40 am primit un mesaj de la dna Tatiana Stiglic, care accepta cu bunăvoință să mă ajute. Îndată am și procurat biletul de avion.

13 noiembrie. Autobuz – Corabie – Autobuz – Avion – Autobuz – Secție de vot. Am pornit la 8:10 dimineața din Malta și am ajuns la secția de vot la 17:40, deci peste 9 ore de călătorie într-o direcție. În autobuzul de la Aeroportul din Roma spre centru, am făcut cunoștință cu o familie de moldoveni care veniseră recent în Italia. Mare le-a fost mirarea când le-am spus că vin să votez tocmai din Malta, și mai ales – pentru Maia Sandu. Bărbatul îndată a tresărit, zicând că, dacă ea devine președintă, va începe un război. Am încercat să aflu de ce crede asta, iar ei au zis că preotul le-a spus așa. La gară m-au întâmpinat Tatiana și prietena sa. Împreună am mers grăbiți vreo 2 km până la secția de vot. Mare bucurie că ne-au ajuns buletine, căci ni s-a spus că în primul tur au fost doar câteva sute de buletine utilizate, iar la acel moment erau doar câteva sute rămase. Era abia ora 6 seara. Am votat, ne-am fotografiat, și am plecat.

Concluzii

Mulți din diasporă au dedicat acestui proces zile și săptămâni, cheltuind mulți bani pentru a ajunge la vot. Desigur că suntem dezamăgiți, dar totuși, am fost mai solidari și mai uniți ca niciodată, și am obținut o victorie a noastră – 86,18% din cei de peste hotare au votat pentru Maia Sandu.

Să nu ne întristăm prea mult, deoarece a fost doar una din bătălii. Urmează alegerile parlamentare. Noi, cei de peste hotare, vom fi alături de Moldova cu gândul și cu fapta. Oricând vom avea posibilitatea, ne vom ajuta concetățenii, rudele, prietenii.

Datorită grupului „ADOPTĂ UN VOT!”, am fost adăpostit cu drag și primit ca acasă de Tatiana Stiglic. Mi-am făcut amici noi. Mă bucur ca am făcut acest drum din Malta până în Italia, şi că mi-a ajuns un buletin de vot. Totodată, îmi pare foarte rău pentru cei care nu au avut posibilitatea să voteze.

Indiferent de acest rezultat, CEC-ul trebuie să se modernizeze. Putem prelua practici din alte țări, cum ar fi votul on-line (de ex., Elveţia, Estonia), sau votul prin poştă (de ex., SUA).

Dacă Igor Dodon m-ar întreba de unde am luat bani pentru a mă deplasa la o distanţă atât de mare ca să votez sau cine m-a sponsorizat, pot să-i spun că sunt din rezervele proprii. Cu toate că am cheltuit cât un salariu mediu în R. Moldova (138 Euro – doar biletul de avion), știu că acești bani au ajuns în economia UE, care mereu aduce suport țării noastre prin credite, granturi și investiții. Și dacă voi fi bravo și voi munci, îi voi agonisi înapoi foarte curând.

Aceasta este doar experiența mea, însă în electorala dată sunt mii de istorii diferite și mult mai interesante.

Alexandru Mițul, Malta