Cozi mari la vizele pentru România

277-vize-consulatChiar dacă Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău eliberează zilnic circa 700 de vize, oamenii pornesc spre consulat imediat după miezul nopţii, ca să prindă un loc la coadă. Fiecare dimineaţă la poarta Consulatului din strada Grigore Ureche nr. 2 începe cu ţipete, îmbulzeală şi înjurături.

Miercuri, la ora şase dimineaţa, aproape două sute de oameni erau deja aliniaţi în rândul din faţa instituţiei. Femei cu copii, oameni bătrâni, tineri din toate colţurile Moldovei vin aici mai devreme, poate reuşesc să depună o solicitare pentru obţinerea unei vize de România.

Ajunşi aici, oamenii se înscriu pe o listă creată de primii venți. După ce se înscriu, oamenii își cumpără asigurări de transport de la ghișeele amplasate lângă secția consulară. Majoritatea dintre ei discută şi îşi verifică lista de acte necesare.

Irina Sîrbu a venit de la Cahul. ,,M-am pornit de acasă la ora două noaptea pentru a ajunge aici mai devreme. Chiar dacă am ajuns la ora cinci, erau deja peste şaptezeci de oameni. Eu sunt pe listă a 78-a. Asteptăm.”

Iulia Ciubotari din oraşul Ungheni a stat şi ieri în acest rând, dar nu a reuşit să depună cererea pentru viză. Ea este nemulţumită de haosul provocat chiar de către cei care stau la rând. “Cu toate că se face o listă, nu se respectă ordinea, oamenii noştri se poartă ca în junglă, cum se deschide poarta – se împing şi intră cine are putere şi curaj mai mult, nu contează când ai venit, te dau jos şi păşesc peste tine”.

La ora opt dimineaţa, când s-a deschis poarta, urma să intre primele 50 de persoane aflate în rând. S-a întâmplat exact ca în relatarea Iuliei Ciubotari. Toată lumea s-a năpustit spre intrare. Se pare că în acel moment nimeni nu mai auzea recomandările făcute de un reprezentant al Ambasadei – să deconecteze telefoanele şi să respecte ordinea pe teritoriu. Între timp, cei intraţi răsuflau uşuraţi că au reuşit să ajungă pe teritoriul Consulatului, iar cei de după poartă se îmbrânceau pentru a fi ei următorii norocoşi.

Consulatul Român de la Chişinău eliberează zilnic peste 700 de vize. Petru Liţiu, ministru-consilier, ne-a declarat că deschiderea consulatelor la Cahul şi la Bălţi va facilita atât munca diplomaţilor români, cât şi situaţia solicitanţilor de vize, fiindcă cetăţenii îşi vor face mai uşor permisele de mic trafic la frontieră şi astfel se vor reduce solicitările pentu vize.

Viza pentru România se poate obţine în cel mult şapte zile. Moldovenii solicită mai des viză de scurtă şedere, care îi permite titularului intrarea şi libera circulaţie în România pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile în decurs de şase luni de la data primei intrări.

Liliana Zaharia, ŞSAJPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. dragostea_fratilor_romani

  Pot spune cu siguranta ca cineva este interesat de formarea acestor cozi. In aceste conditii, afacerea tuturor prospera. In jurul consulatului stau zeci de persoane care ofera diverse servicii, fiind cu siguranta protejati de politia noastra, platind zilnic taxa de participare. Aceleasi formulare, solicitari de vize, care sunt gratuite, si le poti descarca de pe situl Ambasadei, atuci cand ajungi acolo, vezi vre-o 10 persoane, cu scaunel, cu toate conditiile, fiecare cu locul lor de munca, de ani de zile, care iti ofera acel formular completat pentru 100 de lei. Acelasi rand la intrare se cumpara.Aceeasi portari romani sunt corupti. Este un sistem intreg, din care se hranesc sute de oameni.Tot ce se intimpla in jurul consulatului, este ilegal, nimanui nu-i pasa, nimeni nu face ordine acolo, de ce? S-au deschis zeci de gherete ilegale care presteaza tot felul de servicii.
  Oamenii nostri, vai de capul lor, total neinformati, ajung acolo si sunt nevoiti sa dea ultimii bani pe tot felul de servicii inutile. Naivitatea solicitantilor de viza + hapsinia celor care fac bani murdari, creeaza acest haos. Daca in cadrul consulatului ar lucra toate ghiseele ar merge mai repede treaba, dar cred ca fratii romani economisesc si pe asta. Noroc de cei ce s-au orientat la timp si au obtinut cetatenia romana. Acuma si asta costa multi bani, multa umilinta si mult timp.
  Asa se manifesta deschierea si dragostea fratelui pentru frate!!!

 2. costel

  nu mai face propaganda antiromanesca bolsevicule ,romania ajuta pe romani basarabeni cu toate mijloacele posibile ,nu e usor sa faci fata la cozile de romani care vor cetatenia romana inapoi, trebie timp si rabdare, daca nuti place mergi si cere cetatenia ruseasca, noi romani avem rabdare ,am rabdat 65 de ani sub cizma rusului ,ce mai e citeva luni pt a scapa spre libertate

 3. Constantin

  DA din cauza rapenilor din armata sovietica si comunisto criminala uita ca si azi stam marea majoritate fara CETATENIA ROMANA la care nici mcar nu a renuntat si acum suntem nevoiti sa respectam regulile UE …

 4. costel

  bravo constantine dumnezeu sa ne de-a romani ca tine, de oameni ca tine are nevoie basarabia care judeca si vad cum stau lucrurile , sper ca bunul dumnezeu o sa lumineze mintile bsarabenilor ,sa le deschida ochi dupa ani de minciuni si sclavie ,destepatate romane

 5. laur

  Eu ma bucur ca oameni doresc sa calatoreasca spre lumea libera si democrata.

  Dar eu i rog pe cei care merg spre Ucraina si tarile din EST sa renunte la a mai merge acolo, sa cumpere mai putin produse care sosesc din tarile CSI si va fi mai bine in timp.

 6. Gheorghe

  Mai mare umilinta pentru romanii din Basarabia nici ca se putea – sa obtii viza pentru Romania in sapte (!) zile!!!!

 7. Cristi

  Ai ideea cat trebuie sa astepte solicitantii din alte tari pentru o viza de intrare in Romania? Ar multumii cerului daca ar primi-o in 7 zile !!!

 8. Mara

  intài avem grijà de noi si zicem mersi de 7 zile,apoi mai vedem si de ceilalti.romània e teritoriul uniunii europene si nu poate intra oricine ca in tiraspol.dar nu pentru cà decide ea,ci are niste conditii si legi de respectat,impuse de sus.

 9. Geezer

  N-am mai avut viza in Romania, si iata ca cateva zile in urma mi-au dat REFUZ (!) Am avut toate actele in regula, invitatie de la rude,asigurare,bronare,extras de la banca ect…SI NU MI-AU DAT VIZA !!! Am stat in cozi cu orele ca ei sa-mi dea refuz? duca-se naibii de “frati” romani

 10. Cristi

  Nu cumva esti membru in Partidul Comunistilor? Sunt respinsi doar cei care au intreprins actiuni dusmanoase impotriva statului roman sau a etnicilor romani de pretutindeni, cei care intentioneaza sa emigreze ilegal in UE sau au legaturi prea stranse cu rusii. Eu zic sa cauti bine in trecutul tau, sigur vei gasi ceva interesant.

 11. Vasile

  Nu este de datoria Ambasadei Romaniei sa faca ordine in afara ei.

  Nu este de datoria Ambasadei Romaniei sa starpeasca pe toti speculantii care fac bani din naivitatea oamenilor.

  Autoritatile moldovene trebuie sa se ocupe de toate aceste lucruri. Nu are cum face Romania ordine in RM. Jurisdictia se termina la poarta Ambasadei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *