Copiii judecătorilor bat

278-jud2La 14 mai, la Institutul Naţional de Justiţie (INJ) a avut loc un incident fără precedent. Fiica Eugeniei Fistican, directoarea INJ, Elena Istrati, care urmează să devină judecătoare, a pălmuit-o pe o angajată a acestei instituţii, chiar în biroul mamei sale, în prezenţa mamei şi a conducerii de vârf a instituţiei în cauză. Toţi martorii la incident au confirmat acţiunea.

În dimineaţa zilei de 14 mai 2010, Elena Istrati, fiica directoarei INJ, care este audientă şi candidată la funcţia de judecător, a chemat-o pe Victoria Hadârcă, care la acel moment audia cursul de „Drept comunitar”, în biroul mamei sale. În biroul cu pricina se aflau deja directoarea INJ, directorul adjunct Veaceslav Didâc şi consiliera doamnei Fistican, Olga Pisarenco.

Victoria a fost solicitată să semneze un ordin privind anularea unui alt ordin, emis de Eugenia Fistican la 29 septembrie 2009. Victoria a refuzat să semneze acel act. În aceste circumstanţe, fiica directoarei INJ i-a aplicat câteva lovituri peste cap.

500 de lei de la viitoarea judecătoare

După incident, persoana lovită, Victoria Hadârcă, dar şi Elena Istrati, fiica directoarei, au ajuns la sectorul de poliţie Buiucani. Elena a recunoscut agresiunea. Ulterior ea a fost obligată să achite suma de 500 de lei. Victoria a mers la medicul legist, apoi – la spital.

Am contactat-o pe Victoria Hadârcă. Ea spune că este internată cu diagnosticul „traumatism cranio-cerebral, comoţie cerebrală”. Victoria ne-a spus că nu se simte bine şi nu poate să relateze prea multe, explicând doar că „am fost lovită cu cruzime, nu mi-am imaginat că aşa ceva e posibil într-o astfel de instituţie”. Victoria este reprezentată acum de fratele ei, Igor Hadârcă, doctor în drept.

Igor Hadârcă a organizat o conferinţă de presă, unde a vorbit despre caz. „Victoriei i s-a propus să semneze ordinul de concediere din funcţia din care era suspendată. Însă acest ordin, emis de către directorul institutului, este ilegal şi contravine unui alt ordin, emis de aceeaşi persoană în septembrie 2009, privind suspendarea temporară din funcţie pe perioada studiilor”, a menţionat Igor Hadârcă la conferinţa de presă. Ulterior, el a declarat pentru ZdG că s-a adresat Procuraturii Generale, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului INJ, cu solicitarea „de a aprecia obiectiv acţiunile Elenei Istrati şi ale judecătoarei şi directoarei Eugenia Fistican”. Ion Hadârcă consideră că Elena Istrati a încălcat grosolan ordinea publică, dar şi etica profesională, aplicând violenţa. Totodată, el spune că inacţiunea Eugeniei Fistican ar trebui pedepsită, ea având şi statut de magistrat.

Violenţa în evenimentele INJ

Deşi este vorba de o instituţie publică în care se studiază justiţia şi moralitatea, INJ nu a emis nicio declaraţie, niciun comunicat de presă în care să fi explicat acest caz de violenţă. Pagina web a INJ este „realizată cu sprijinul PNUD, care prin informaţia furnizată asigură vizibilitate socială activităţii INJ şi procesului de formare iniţială şi continuă a judecătorilor şi procurorilor antrenaţi în înfăptuirea justiţiei şi protejarea drepturilor omului” (citat de pe site). Dar ultimele ştiri plasate pe site nu fac nicio referire la evenimentul din 14 mai, deşi se vorbeşte despre violenţă, prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

“Timp de o zi, la INJ s-a desfăşurat cursul de instruire Implementarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie”, se spune într-un comunicat plasat pe site la 17 mai, singurul comunicat publicat din ziua incidentului.

Am încercat să aflăm mai multe cu privire la acest caz de violenţă. În anticamera INJ ni s-a spus că Eugenia Fistican este în concediu, fără să ni se explice cât va dura concediul şi când o vom putea contacta.
Am încercat să discutăm cu Veaceslav Didâc, director-adjunct al INJ, prezent la acest eveniment. „Nu vă dau niciun fel de răspuns. Consiliul INJ, care este organul superior de conducere al acestei instituţii, a format o Comisie de elucidare a cazului. Am dat explicaţii la comisie, în calitate de martor. Probabil, vineri, comisia va da un răspuns, ” a menţionat adjunctul Eugeniei Fistican.

“Nimeni nu ascunde nimic”

Am întrebat dacă regulamentul de activitate al INJ conţine şi prevederi speciale pentru cazurile de aplicare a violenţei în această instituţie, dacă e admisibil un asemenea caz. „Suntem oameni civilizaţi, trăim într-o societate civilizată”, a explicat Veaceslav Didâc, confirmând faptul că Eugenia Fistican este în concediu, iar Elena Istrati „este acasă”.

El a ţinut să menţioneze că „nimeni nu ascunde nimic, informaţia se va face publică numaidecât, foarte curând”.
Deoarece nu a fost posibil să o găsim la INJ nici pe persoana acuzată de agresiune, nici pe mama ei, iar martorii au refuzat să vorbească, l-am apelat pe ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. „Am primit o plângere oficială de la persoana agresată. Ştiu că a fost creată o comisie care examinează acest caz şi care urmează să explice cele întâmplate, de unde voi afla şi eu, probabil, mai multe. Acum nu am toate explicaţiile şi nu pot să mă pronunţ. În orice circumstanţe, însă, violenţa nu poate fi tolerată într-o instituţie oficială, cu atât mai mult într-o asemenea instituţie”, a spus ministrul Tănase.

Şi „Regulamentul de ordine interioară al INJ” conţine câteva stipulări care ar ajuta la reglementarea acestui caz. Pe de o parte, personalul Institutului are dreptul „la muncă, corespunzătoare pregătirii profesionale şi calificării; la protecţia muncii, sănătăţii şi securităţii muncii”, pe de altă parte, „Personalul Institutului are următoarele obligaţii: să asigure respectarea Constituţiei R. Moldova, a actelor normative ale R. Moldova, să respecte în orice împrejurare ordinea şi disciplina la locul de muncă; să folosească timpul de lucru pentru muncă productivă; să ia măsuri pentru lichidarea cauzelor ce împiedică mersul normal al muncii şi să informeze imediat despre acestea Directorul executiv; să se abţină de la acţiuni ce împiedică altor salariaţi să-şi exercite atribuţiile de serviciu; să manifeste amabilitate, toleranţă; să nu folosească situaţia de serviciu în interese personale; să nu comită fapte (acţiuni sau inacţiuni) care pot prejudicia reputaţia personală, reputaţia Institutului”. Pentru buna realizare a acestui regulament, este responsabil directorul Institutului.

Copiii judecătorilor, din nou

Eugenia Fistican a fost numită în calitate de directoare a INJ în octombrie 2006, fiind concomitent şi judecătoare detaşată a Curţii Supreme de Justiţie. În octombrie 2008, ea a fost decorată de către Vladimir Voronin cu medalia “Meritul Civic” – “pentru merite în promovarea reformei judiciare şi de drept, contribuţie la înfăptuirea justiţiei şi activitate organizatorică intensă”.

Fiica Eugeniei Fistican, Elena Istrati, este audientă a cursurilor INJ pentru a deveni judecătoare. În luna octombrie 2009, Ziarul de Gardă a publicat două articole despre relaţiile de rudenie dintre audienţi şi formatori sau judecători, intitulate “Copiii judecatorilor devin judecatori” si  “Copiii judecatorilor tac” “. După publicarea acestui articol intitulat “Copiii judecătorilor bat”, vom reveni cu detalii despre explicaţiile şi măsurile luate de INJ şi despre copiii, ginerii şi alte rude ale judecătorilor şi procurorilor care studiază aici.

INJ reprezintă un centru modern de formare iniţială şi continuă a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror, de perfecţionare profesională a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, precum şi a altor persoane care contribuie la înfăptuirea justiţiei. El a fost conceput ca un factor de valoare în promovarea statului de drept în R. Moldova. INJ pledează pentru independenţa, transparenţa şi eficienţa justiţiei naţionale.

Reporter ZdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

71 comentarii

 1. anonim

  MARA ce drept ai tu sa numesti vizitatorii si cititorii, si cei care se exprima parerea NISTE BULANGII,DROGATI SI CU ALTE TIMPENII DE ALE TALE.te crezi o mare zeitza in RM sau poate tu este acea care o vrut sa stea alaturi de Voronin in poza….esti o mare invidioasa. esti o ratata care nu stie sa se exprima mai intii de toate-corect,si in al doilea rind ce tot te-ai legatde capul familiei Fistican…poate ai vrut si tu in institut intrind cu mita ,dar precun E.FISTICAN e o doamna cinstita si cu demnitate ti-a dat un sut in fund…

 2. Doina

  continuare… Nesimtit-o, fina te mai numesti si fiica care apara mama, ai facut-o de ris si pe ea. TU ESTI VINA PENTRU TOATE…

 3. anonim

  DOINA imi pare rau ca te pot dezamagi…ai dat-o in bara!!!!!!!! daca e vre-un mesaj anonim neaparat poate fi elena sau cineva din membrii familiei?nu prea cred.
  da… imi este interesant ce fel de probe are asa spusa ‘victima’. toate proele ei sunt false- chiar nu se observa? doar mirsevenii- sarmanica de ea are coaste rupte, dureri de cap, contuzie si pe linga toate acestea o vedem prin cluburi,distrinduse de minune si spunind fiecaruia ca va da jos familia FISICAN. se vede de la o posta nu numai probe false dar si montate(avind vinatai pe fata…).ce tot spuneti???? este un proverb foarte bun:ride cel mai bine cel ce ride la urma!!!!! cred ca trebuia mai intii de toate sa ascultam si varianta d.FISTICAN, si atunci vom mai discuta….

 4. anonim

  despre care nasi spuneti? cred ca stau ca strutul cu capul in pamint nu de rusine, dar de interese proprii. stau si cinta dar proasta si nesimtita de victoria -joaca. si nu numai ea si fratele sau.sarmanelul igor nici nu isi da seama cita lume a implicat in acest caz de aceea se vaicara cu diferite probe false numai ca sa nu riste cu propria vietishoara.

 5. eusika

  da despre care alte sait-uri ati spus ca mai scriu de acst caz… eu numai aici am citit despre asta…si tare am ris… una e infumurata…alta- plina de mila de propria persoana…iar toti cei din jur- fac hora lor..unii de oprate si unii de alta… iar refeitpr la scaun cu rotile…si mai de vietishlara nustiu cui…wow..asta e grav- politia nu se autosesizeaza in nic un fel? autnci sesizatii voi, cei de la zdg… asa glume chiar nu se poate

 6. Mara

  corect e sà nu discuti cu anonimii,dar,de data asta, si eu mà fac cà nu plouà.anonim,sunt niste amenintàri si la adresa mea,sau nu? sau tu esti analfabet? deci,am dreptul sà mà apàr,sau nu? nu cànd mà va pune in scaun cu rotile,cà degeaba bati tu copilul dupà ce a stricat ulciorul.in lumea civilizatà (nu bolnavà,sà aperi violenta e un handicap grav),redactia transmite amenintarea politiei postale (existà si o astfel de politie),cà bulangiului i s-a inregistrat si adresa de unde transmite odatà cu cele scrise,ca si adresa mea,ca si adresa ta,a tuturor,adresa,unde e postat calculatorul,poate fi si o cafenea,nu conteazà,se ajunge si acolo.cum crezi tu cà sunt depistati pedofilii de pe internet? munceste politia postalà.deci,in lumea civilizatà a-m-e-n-i-n-t-a-r-e-a inseamnà automat dosar penal si,dacà victimei ii cade un fir de pàr,bulangiul e bàgat la dubà fàrà sà-l intrebe nici cum il cheamà,cà nici el nu stie,fiind in sevraj,creierul s-a dus.eu comentez un articol cu un subiect,care nu l-am inventat eu.eu condamn violenta sub orice formà,dacà ar fi produsà si de papa.de acord:sà-si expunà toate pàrtile implicate varianta,opinia,faptele.dar de ce dracu nu cititi intài articolul,unde ziarul a solicitat si pàrerea altei pàrti,dar a refuzat,mai mult,au dispàrut ambele,au sters-o prin vreun sanatoriu,cà nu e prima datà,cànd dejectiile lui vor-onin se accund prin sanatorii numai sà nu ràspundà de ceea,ce au fàcut (gumenutà).”avocatii” de pe aici nici nu citesc articolul,trec direct sà comenteze cele scrise de altii.pentru cà altà parte n-a dat o explicatie càt de càt (da,s-a intàmplat,imi pare ràu,is tineri,is prosti,nu stiu ce fac,bla-bla-bla),lumea merge inainte cu brànza si casu,cu finu si nasu etc. si pune in evidentà tot ceea,ce n-are nici o treabà cu articolul.pentru cà a ignorat “prostimea”,e plàtità de “prostime”,e personaj public,lumea-i scoate gunoiul din casà.eu inteleg cà o mamà nu poate accepta un copil huligan,dar ca pàrinte,iei atitudine si sper,cà ti-e rusine de fàràdelegile odraslei.ce inseamnà sà “riste cu propria viatà”? a-si risca viata inseamnà sà fie omoràtà si diagnosticul ii va fi “s-a intoxicat”,n-ar fi primul diagnostic.và dati seama,cà amenintati si in felul àsta profilati si mai mult metodele de actiune ale bàlegarului ,làsat de vor-onin? prin violentà,fricà,amenintàri,bàtài,disparitii,omoruri,unde suntem,in junglà? cu astfel de metode si gunoaie vrem in europa? n-am spus de tancuri.europa nu e groapà de gunoi.de acord,(se) ràde la urmà,stim si cine:dejectiile lui vor-onin,dati de inteles cà deja totul s-a “aranjat”.ca si in cazul celor 4 tineri,omoràti in PMAN:n-au justitie nici azi,pentru cà dejectiile sistemului imputit,làsat de vor-onin,ràd “la urmà” si azi.tu ai face bine,ca anonim,sà-ti bagi nasul unde i-i locul,ca sà nu-ti indic eu locul,de caracteristicile tale mà doare in cot si in altà parte,si nu mai fà aport in 2 labe pentru o bomboanà,càtelus cu pàrul cret…

 7. anonim

  oameni buni nu treceti cu vora la persoana ca ziarul a publicat dupa cite stiu cazul intimplat cu famlia FISTICAN si familia HADIRCA. si discutati cazul….succese!!!!!!!!!!!

 8. Redactia ZdG

  Dragi vizitatori ai http://www.zdg.md, Vă rugăm să nu semnaţi comentariile Dvs cu numele ZdG, Ziarul de Garda, zdg, si alte nume care ar sugera redactia. Mesajele cu aceste nume, venite dinafara redactiei vor fi sterse, deoarece nu reprezinta opinia redactiei. Regretam pentru faptul ca au fost sterse mai multe comentarii la acest articol,care erau semnate cu zdg, dar veneau de la o adresa dinafara, care semna cu cateva alte nume.

 9. gelu

  indiferent care au fost cauzele nu trebuia sa se ajunga la bataie, asta arata cit de bine au educat-o pe copila lor domnii judecatori, si ne plingem ca e debandada in tara asta din cauza coruptiei si a unor personaje din justitie care nu au dreptul la asa profesie, locul lor e la munci agricole acolo sa-si arate puterea cu sapa in mina nemernicii dracului

 10. p-tru dreptate

  Asta e culmia! Da cel mai regretabil e ca majoritatia ce scriu comentari e dau parte acestei directoare de SRL de judicarori, sau poate ei sunt toti care au platit p-tru a obtine si au obtinut statutu de judicator??? Aciasta este roada guvernarii comuniste care din toti prostii au facut judicatori care am fost pe primu loc la CEDO. D-nulei Tanase curatiti justitia de aceste ramasiti comuniste! MURUIANU-2

 11. XXX

  Da, pareri sint multe, insa nimeni nu si-a pus intrebarea de ce acest caz este plasat la rubrica POLITIC????????

 12. XXL

  Pentru ca acest SRL-INJ corupt e lansat de PCRM unde se nasc judicatori corupti. Cum poate sa devina un judicator cinstit daca el din start da bani ca sa devina judicator???

 13. HERMES

  dezbateri penibile…doar e foarte simpla concluzia acestei lupte…nu a fost in drept sa ridice un deget, nu sa mai traga in om.A fost exmatriculata,despre asta trebuie sa se discute,de ce???????? doar a comis un act antisocial,trebuie sa-i fie incriminata pedeapsa cuvenita! doar este viitor om al justitiei cum se vede si mai ales fiica de ….
  Cum se stie ca copiii cind cresc zboara din cuibul parintesc si ca e in stare sa raspunda individual fetitza,abolim raspunderea mamei dar nu total. oameni buni ASCHIA NU SARE DEPARTE DE TRUNCHI. “JOS ERUPTIA CORUPTIEI”

 14. HERMES

  E JUSTITIA-N DOI BANI
  FEL DE FEL DE FISTICANI
  SI ATUNCI CIND ABSOLVESTI,
  MURUIENI DES INTILNESTI.
  BUN VENIT ALEX TANASE
  SI PE TOTI APUCI DE RIND
  FACI DREPTATEA SA-I APASE
  IZVORIND DIN FUNDUL “FUND”

 15. raly

  nici nu stiti ce mare se tine ecaterina fistican dar multe nu stie.e si normal ca avind spete se va tine desteapta.la inj ajung doar cei cu bani sau cu umbrelute

 16. raly

  o persoana inteligenta nu ridica mina.un jurist solutioneaza problem,a pe cale amiabila dar ce a facut fistican????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *