Comuniştii vor morţii la vot?

220-cotulmoriiUltimele sate care despart R. Moldova de Uniunea Europeană s-au pricopsit acum, în campania electorală, cu drumuri spre cimitir. Acest lucru s-a produs, iar autorităţile locale spun că nu au nicio treabă cu drumurile noi. De fapt, aceste drumuri au început să fie construite după ce câţiva membri ai partidului de guvernământ au întreprins încoace o vizită electorală. Aceasta a fost promisiunea pe care PCRM le-a făcut-o localnicilor. În schimb, deşi indirect, comuniştii le-au spus locuitorilor celor două sate că ar trebui “să ştie ce au de făcut la 5 aprilie”.

Aşadar, la 19 februarie, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici, deputatul Anatolie Zagarodnîi şi şeful Direcţiei Control Administrativ Teritorial Hânceşti, Lidia Lupu, toţi reprezentanţi ai PCRM, au vizitat comuna Cotul Morii. Această mică localitate are în subordinea sa şi comuna Sărăteni. Împreună cu 1500 de oameni.

Întâlnire electorală lângă magazin

Întâlnirea s-a produs fără ca primăria locală să fie anunţată. Astfel, după cum spun sătenii, aceasta a avut loc la marginea satului, lângă magazin. Acolo, celor prezenţi, vreo şaizeci la număr, li s-a promis că vor avea un drum nou. Şi, pentru a-i convinge de puterea şi rapiditatea de care dă dovadă PCRM, aceştia le-au mai promis că drumul va fi terminat până la alegeri. Şi, în patru zile, la Cotul Morii, au încheiat lucrările la drumul care duce spre viaţa de dincolo.
Ulterior, urmează să ajungă şi la Sărăteni, tot la drumul ce duce spre cimitir. Actualmente, acolo a şi fost adusă piatra necesară, lucrările fiind stopate din cauza timpului ploios.

Cotul Morii şi Sărăteni, despărţite între ele de satul Obileni, sunt parcă lipsite de viaţă. La Cotul Morii oamenii parcurgeau drumurile din sat unul câte unul, la o diferenţă de mai bine de zece minute, chiar dacă era duminică. Toţi cei cu care am reuşit să discutăm aşteaptă alegerile ca pe un moment foarte important. “Dar cu cine să votăm?”, am fost întrebaţi în mai multe rânduri de bătrânii satului. “Aici poţi recepţiona doar Moldova 1 şi NIT”, ne-a spus cineva.
De remarcat că, pe stâlpii reţelelor electrice, erau plasate afişe electorale doar ale partidului de guvernământ, la o înălţime care nu ar permite distrugerea acestora de către opozanţi.

“Vor să cheme morţii la alegeri”

Cineva, din anturajul primarului, ne-a spus că acesta nu a avut nicio legătură cu construcţia drumului, care a fost turnat de comunişti. E din piatră albă, neasfaltat încă. “Probabil, au făcut drumul spre cimitir pentru a învia şi morţii ca să vină la alegeri”, crede o locuitoare a comunei. “Noi facem drumul, iar voi ştiţi ce aveţi de făcut la alegeri”, le-ar fi spus cei trei membri PCRM oamenilor prezenţi la întâlnirea cu ei.

Viceprimarul celor două localităţi, Ion Brânză, a declarat pentru ZdG că în sat există un proiect pentru un alt drum. Proiectul e de vreun an, dar tot nerealizat rămâne. “Comuniştii, însă, în patru zile, fără a avea permisiunea primăriei, au finalizat amenajarea drumului spre cimitir. Era nevoie de aceste drumuri, dar de ce ele au fost construite în electorală? De unde s-au luat bani şi cum e posibil ca primăria să nu fie la curent cu ce se întâmplă?” se întreabă viceprimarul.

Nici primarul Mihai Merzâncu habar nu are cum au fost efectuate lucrările în comunele pe care le administrează. “Nu am fost anunţat şi nu mi s-a cerut acordul”.

Oamenii din Cotul Morii şi din Sărăteni au păreri împărţite vizavi de acţiunile comuniştilor. Majoritatea sunt mulţumiţi că, în sfârşit, au drum, dar nu ezită să întrebe de ce acest lucru s-a realizat abia acum, în ajun de alegeri.

Baldovici – principalul artizan

“Drumul are ceva timp de când s-a făcut. Nu prea ştiu cine l-a făcut , dar, din câte se aude prin sat, construcţia a început după vizita lui Vladimir Baldovici, care este de baştină din această zonă. Se mai spune că acesta, împreună cu Boziac, fostul primar de aici, au pus la cale această construcţie electorală. Cred că l-au făcut ca să-i voteze lumea, pentru ce altceva?” crede Mihail Corduneanu.

“Au venit şi l-au făcut, dar cine este autorul, nu ştiu. Satul avea nevoie de drum, nu contează când a fost făcut, principalul că îl avem”, susţine Dumitru, alt locuitor din Cotul Morii.

În Sărăteni, oamenii au fost mai duri în declaraţii, spunând la unison că drumul este făcut pentru a cumpăra voturile alegătorilor.

“Au decis să facă asta la o întâlnire cu alegătorii. Vor să arate că votarea se apropie şi că ei pot face de toate. Iau bani de la alţii şi fac drumul. Totuşi, dacă nu-l termină până la votare, aşa va rămâne”, crede Andrei Jaman.

Alt locuitor are aceeaşi părere. “Îşi fac şi ei faţă. Au început comuniştii să facă drumul, dar de ce nu l-au făcut până acum?” se întreabă Angela Guşciuc. “Lumea are nevoie de acest drum, dar, repet, de ce nu l-au făcut până acum? Cu siguranţă, l-au făcut pentru ca oamenii să-i voteze”, ne-a mai spus Angela Cuşciuc. La Ministerul Construcţiilor, Direcţia Întreţinere şi Gestionare a Drumurilor, Irina Chiperi ne-a spus că, probabil, indicaţiile de a construi drumuri vin direct de la ministrul Vladimir Baldovici. “Nu vă pot da o informaţie, pentru că nu sunt la curent. Nu am auzit să fie un plan naţional acesta, iar eu nici nu am ştiut că primăriile nu sunt la curent cu aceste lucrări”.

De remarcat că, în aceste comune, situaţia este una destul de tensionată. “În anul 2007, alegerile au fost câştigate pe muchie de cuţit, la doar 12 voturi diferenţă, de către Mihai Merzâncu. Fostul primar şi cel care a pierdut alegerile, Nicolai Boziac, este principalul contestatar al actualei conduceri şi face tot posibilul să devină din nou primar”, spune Ion Brânză.

“Această zonă este una foarte profitabilă, fiind la frontiera cu România, deci şi cu UE. Ultima are interes să renoveze locurile de la frontiera cu ea şi să le acorde ajutoare satelor aflate în această zonă. Iată de ce comuniştii doresc să fie stăpâni aici”, ne-a mai declarat Ion Brânză.

De unde bani pentru construcţia drumurilor?

Nicolae Orheianu, de la secţia construcţii din cadrul Primăriei Hânceşti, ne-a spus că, oficial, nu este la curent cu construcţia acelor drumuri, pentru că lucrările nu se coordonează cu ei. “Dar, a precizat Orheianu, ne bucurăm că se fac, chiar dacă în timpul campaniei electorale. Nu ne interesează cine le face, să fie mai des alegeri, dacă asta înseamnă să se facă drumurile. Dacă nu au coordonat lucrările nici cu primăria locală, înseamnă că i-au desconsiderat. Cei de la primărie ar fi trebuit să se implice pentru a afla care este situaţia de fapt. Concurenţii electorali ar trebui să acţioneze şi ei, dacă văd că ceva nu este în regulă. Oamenii acum sunt totuşi greu de amăgit. Ei se folosesc de drumuri, dar votează pe cine vor ei”, a încheiat Nicolae Orheaianu.

Neoficial, circulă zvonuri că banii cu care se efectuează aceste construcţii sunt luaţi din fondul rutier.

Nicolai Boziac, fostul primar şi consilier local din partea PCRM, a declarat pentru ZdG că drumurile le construieşte Ministerul Construcţiilor. “Văd că s-au plâns că cineva le face drumul. În loc să mulţumească că se face o bucăţică de drum, ei se plâng, de parcă nu s-ar face pentru sat, dar pentru cineva personal. Ministerul face tenderul, el selectează organizaţia care construieşte”.

“Nu s-a făcut prin intermediul primăriei pentru că ministerul are fondurile sale şi are dreptul să facă acest lucru. S-au folosit banii din fondul rutier”, ne-a spus Nicolai Boziac. “Drumurile spre cimitir s-au făcut la rugămintea oamenilor din sat, pentru că pe-o vreme ploioasă nu poţi răzbate încolo nici cu tancul. Nu are legătură construcţia drumurilor cu viitoarele alegeri. În mai multe sate sunt asemenea proiecte”, a încheiat Boziac.

“Ministrul Vladimir Baldovici este foarte ocupat, dar îl vom anunţa că aţi telefonat şi vom reveni noi cu un sunet”, ni s-a spus din anticamera ministrului. Anatolie Zagarodnîi şi Lidia Lupu nu au fost de găsit nici ei pentru a comenta situaţia.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. monkey

  M-ati distrat pana la lacrimi! Sa le faci oamenilor drum spre cimitir, cand ei vor shosea in Europa! Opriti comunismul, ca ne baga in mormant!

 2. Papandopolus

  Nu a fost niciodata o noutate ca acesti comunisti mizerabili au utilizat toate metodele posibile si imposibile ca sa prosteasca lumea. Daca pina acum, inainte de alegeri astea dadeau piine cu 25 de bani si salam cu 3.70 lei, acum nu mai merge si au decis sa ne ia cu drumurile. Pe unde au fost 8 ani? Au zburat pe parcursul acestor ani de nu au simtit gropile de pe drumuri. Doar in electorala se face fata precum ca fac drumuri?
  Rusine dobitocilor !!!

 3. antibiotic

  Poti sa te inchipui ca pl-istii, pld-mistii, sau mae-istii, sunt mai buni si apeleaza la argumente mai convingatoare, sau folosesc metode mai pasnice , pentru a prosti lumea mai departe,-problema cea mare e ca majoritatea partidelor dim RM sunt controlate si dirijate de forte din exterior prin sustinere financiara solida, si evident cind cineva iti promite ceva de la tribune oferindu-ti cite 100-150 lei pentru a esi la miting sau demonstratie, nu te mai intrebi care dintre ei te prosteste mai tare, asa ca concluzia e una ,, RUSINE DOBITOCILOR CARE FAC JOCUL POLITIC STATELOR STRAINE IN REPUBLICA MOLDOVA,,!!!

 4. intrebari

  antibiotic: “problema cea mare e ca majoritatea partidelor dim RM sunt controlate si dirijate de forte din exterior prin sustinere financiara solida,”

  sustinute de Rusia , esti de-acord?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *