Comuniştii au luat mobila şi covoarele de la Parlament

254-mobilaMobila veche de la Parlament care n-a fost fost distrusă în urma evenimentelor din aprilie a fost repartizată pe criterii politice. Mai exact, beneficiarii sunt primarii care au candidat la alegerile locale din 2007 din partea PCRM. Astfel, primarul satului Donduşeni, raionul Donduşeni, se bucură că Guvernul Greceanâi i-a donat trei camioane cu mobilier. De cealaltă parte a baricadei, liderii de partid afirmă că primarii din teritoriu care îi susţin electoral n-au primit nici măcar un scaun sau un covor roşu. În acest context, mai mulţi oficiali mint presa.

Potrivit lui Constantin Stratan, şeful Direcţiei General-Administrative a Aparatului Parlamentului, mobila veche n-a fost repartizată nimănui. “Ea este depozitată la Stadionul Republican şi la o unitate militară. E păzită. Faptul că mobila n-a fost repartizată este o exactitate de 100 procente. Noi n-am primit nicio dispoziţie”, explică Constantin Stratan. Acesta a mai adăugat că o parte din mobilier este folosit în incinta Ministerului Agriculturii, locul unde actualmente este sediul Parlamentului.

Totuşi, dacă o parte din mobila veche de la Parlament şi Preşedinţie care n-a fost devastată în urma incidentelor din aprilie este depozitată la o unitate militară şi la un depozit de la Stadionul Republican, o altă cantitate din mobilier se pare că a fost transmisă de Guvernul Greceanâi în teritoriu. Mai exact, beneficiarii sunt primarii care au candidat la alegerile locale din 2007 din partea fracţiunii comuniste. Unul dintre liderii locali este şi Ion Zloi, primarul satului Donduşeni, r. Donduşeni, care este membru al PCRM. Acesta confirmă că a beneficiat de trei camioane cu mobilă. “Noi am fost de trei ori la Parlament şi am adus trei maşini cu mobilă”.

14 covoare şi un frigider la Casa de Cultură

Primarul satului Donduşeni ne-a spus că în luna aprilie a trimis o scrisoare către guvern prin care solicita să i se transmită mobilă pentru amenajarea Casei de Cultură din localitate. Astfel, guvernul i-a transmis mai multe bunuri. “Am adus 14 covoare, câteva mese, scaune, un frigider şi un condiţioner, dar este de acela vechi, noi am încercat să-l instalăm şi n-am reuşit”. Sursa a mai adăugat că cele trei camioane cu mobilă au fost depozitate la Casa de Cultură. “Scaunele din Primărie le-am dus la şcoală şi le-am schimbat cu cele de la Parlament. La Primărie am schimbat masa unde se desfăşoară şedinţele”, a continuat Ion Zloi.

Potrivit unor surse neoficiale, Guvernul Greceanâi a donat mai multe camioane încărcate cu mobilă doar liderilor locali ai PCRM. Fiind întrebat dacă la alegerile locale din 2007 a candidat din partea PCRM, primarul Zloi a răspuns: “Eu n-am candidat din partea PCRM, am candidat ca independent”. În contextul dat, afirmaţia făcută de Zloi induce în eroare opinia publică. Mai exact, Semion Rotaru, primarul oraşului Donduşeni, a declarat pentru ZdG că Ion Zloi a candidat din partea PCRM la alegerile locale din 2007. Şi Comisia Electorală Centrală (CEC) informează pe pagina electronică că Ion Zloi a candidat din partea PCRM.

Mobilă pentru servanţii PCRM

Am încercat să aflăm dacă şi primarii altor formaţiuni politice au beneficiat de mobila veche de la cele două instituţii de stat. Liderul AMN, Serafim Urechean, susţine că mobila a fost repartizată doar între comunişti. “Ei au dat foc (Parlamentului – n.r). Au distrus şi au împărţit mobila ce a mai rămas. Nimeni dintre primarii AMN din teritoriu n-a primit nici măcar un pix. Aici e vorba de bani publici şi repartizarea trebuia să se facă în mod transparent, dar iată că atunci ei dirijau toate lucrurile astea”, opinează Urechean. El susţine că această problemă va fi pusă în discuţie la una dintre şedinţele Parlamentului.

În opinia politicianului Dumitru Diacov, primarii PD din teritoriu n-au primit mobilă. “Puteau să transmită ce a mai rămas din mobilă unor organizaţii de binefacere, şi nu să fie repartizată pe linie de partid.”

De cealaltă parte a baricadei, ex-viceprim-ministrul Victor Stepaniuc spune că nu cunoaşte exact procedura de repartizare, deşi mobila a fost repartizată în perioada când se afla la guvernare. “Nu ştiu eu ce s-a făcut cu mobila veche din Parlament. Întrebaţi conducerea. Avem conducerea Parlamentului, aşa că ei o să vă raspundă.”

Amintim că, în urma evenimentelor din 7 aprilie curent, după ce au fost devastate şi incendiate cele două instituţii de stat, a fost efectuată evacuarea mobilierului vechi. Astfel, pe data de 9 aprilie, mai multe camioane transportau ce a mai rămas din mobilier către cele două depozite menţionate. Se pare însă că printre camioane au fost strecurate şi alte unităţi de transport, care aveau să ducă bunurile în teritoriu.

Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Simona

  Lupu le-a făcut comuniştilor 12 propuneri pentru a-l vota preşedinte

  Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte, Marian Lupu, a făcut public pachetul de propuneri prezentate pentru a-i convinge pe deputaţii din Partidul Comuniştilor să-l susţină pentru Preşedinţie la alegerile repetate din 7 decembrie.

  Pachetul cuprinde o listă de 12 puncte şi Marian Lupu spune că au fost consultate şi sunt agreate de către toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. În plus, este o listă deschisă pentru sugestii rezonabile din partea comuniştilor.

  Lupu a anunţat că joi dimineaţa a transmis oficial propunerile conducerii Partidului Comuniştilor.

  1. Adoptarea legii privind opoziţia parlamentară în vederea asigurării principiului egalităţii partidelor în desfăşurarea activităţilor parlamentare.

  2. Dreptul opoziţiei parlamentare de a desemna conducerea Curţii de Conturi şi Comisiei Electorale Centrale.

  3. Promovarea unor politici economice social orientate şi consolidarea mecanismelor de protecţie socială.

  4. Respectarea prevederilor constituţionale şi menţinerea statutului de neutralitate a R.Moldova.

  5. Realizarea politicii de reintegrare a ţării în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RM. Identificarea unei soluţii durabile şi viabile a soluţionării problemei transnistrene cu participarea şi consultarea tuturor forţelor politice reprezentate în Parlamentul RM.

  6. Consolidarea şi eficientizarea macanismelor menite să asigure drepturile tuturor grupurilor etnice, crearea condiţiilor pentru participarea lor activă în viaţa publică a ţării.

  7. Consolidarea democraţiei locale. Promovarea unei relaţii corecte şi egale în raport cu toate autorităţile administraţiei publice locale, bazată pe priorităţie social-economice ale localităţilor şi populaţiei, ci nu pe criterii de apartenenţă politică a primarilor sau consilierilor locali.

  8. Excluderea practicii persecutării pe criterii de simpatie sau afilierepolitică a agenţilor economici care activează în conformitate cu prevederile legale.

  9. Organizarea sectorului aufiovizual în spiritul minimizării influenţei politice faţă de procesul de desemnare a membrilor CCA şi CO al TRM.

  10. Deideologizarea sistemului educaţional şi abordarea echilibrată a problemei predării istoriei R.Moldova prin prisma abordărilor ştiinţifice şi pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversităţii culturale şi integrării sociale şi excluderea ingerinţelor politice, a subiectivismului ştiinţific şi a ideologizării voluntariste.

  11. Promovarea spiritului de dialog şi compromis politic, combaterea manifestărilor de intoleranţă agresivă ideologică.

  12. promovarea politicilor îndreptate spre consolidarea statalităţii R.Moldova, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea ţării.

  Alianţa majoritară pentru Integrare Europeană are doar 53 de mandate din cele 101 şi ar fi nevoie de susţinerea a opt deputaţi comunişti pentru ca preşedintele PD, Marian Lupu, care este candidatul AIE pentru Preşedinţie, să poată fi ales. Comuniştii refuză să susţină candidatura lui Marian Lupu şi au părăsit sala de şedinţe la prima încercare de alegere a preşedintelui, în 10 noiembrie. Dacă şi la alegerile repetate din 7 decembrie Lupu nu va întruni numărul necesar de voturi, actualul Parlament va fi dizolvat şi vor avea loc noi alegeri anticipate, nu mai devreme însă de toamna anului viitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *