Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comuniştii au interceptat telefoanele

Comuniştii au interceptat telefoanele

În 2007, Centrul de Telecomunicaţii Speciale a implementat serviciul specializat de telefonie protejată multifuncţională, pentru ministere, departamente şi alte organizaţii de stat. Astfel, fostul ministru al Securităţii Anatol Plugaru a declarat pentru ZdG că nu există nimic neinterceptat. Totodată, preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, susţine că dacă acest serviciu constă în ascultarea telefoanelor unor funcţionari publici, atunci va fi lichidat.

Din anul 2007, ÎS Centrul de Telecomunicaţii Speciale (CTS) activează intens în vederea promovării serviciului specializat de telefonie protejată multifuncţională. Serviciul a fost elaborat şi implementat pentru prestarea serviciilor moderne de telefonie fixă de calitate înaltă, pentru ministere, departamente şi alte organizaţii de stat, se spune pe pagina electronică a CTS.

Potrivit CTS, Guvernul, Parlamentul, Preşedenţia şi Primăria capitalei nu dispun de respectivul serviciu. „Este implementat la Inspectoratul Fiscal, Apele Moldovei, Moldova-Vin şi în unele ministere”, ne-a răspuns persoana de serviciu din cadrul CTS. Întrebată dacă serviciul funcţionează în ministerele de forţă, persoana de serviciu ne-a răspuns: „nu pot să vă spun nimic despre aceste ministere”.

Fostul ministru al Securităţii Anatol Plugaru, întrebat dacă serviciul respectiv îşi propune interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice, a declarat că, de fapt, nu există nimic neinterceptat. „În linii mari, dacă se intenţionează, se ascultă totul. Telefoanele pot fi ascultate atât din interiorul statului, cât şi din afară”, a continuat sursa citată.

Vladimir Turcanu, ex-vicepreşedinte al Parlamentului, afirmă că, prin acest serviciu de telefonie protejată multifuncţională, este imposibil ca SIS-ul să intercepteze telefoanele funcţionarilor publici. „Acest sistem prevede un nivel de protecţie mai avansat decât protecţia oferită de canalele simple. Totodată, este vorba şi de aplicarea unui cablu bronat. Condiţiile tehnice nu permit interceptările din afara instituţiilor. Esenţa acestui serviciu tocmai presupune blocarea accesului la aceste convorbiri”, a conchis Ţurcanu.

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, spune că nu cunoaşte detalii despre serviciul respectiv. „Dacă acest serviciu este menit să intercepteze convorbirile telefonice, atunci va fi lichidat”. „Ştiind cum au guvernat (comuniştii – n.r), presupun că au ascultat telefoanele”. În calitate de probă la cele spuse, Ghimpu a făcut referire la interceptările din aprilie ale convorbirilor telefonice. El a mai spus că interceptarea telefonului, în mod ilegal, este o încălcare gravă a drepturilor şi a libertăţilor omului. Preşedintele interimar a ţinut să precizeze că noua guvernare nu va intercepta telefoanele în mod ilegal.

Amintim că, după evenimentele din 7 aprilie, a fost lansat filmul documentar „Atac asupra Moldovei”. În film, sunt inserate fragmente din convorbirea telefonică purtată pe 7 aprilie de primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu viceprimarul Vladimir Coteţ. Ca urmare a prezentării scurtmetrajului, Chirtoacă a declarat că Procuratura şi Serviciile Speciale au interceptat convorbirea în mod ilegal, ulterior aceasta fiind trucată. Potrivit Procuraturii Generale, în procesul exercitării urmăririi penale pornite pe faptul dezordinilor în masă care au avut loc la 6-7 aprilie curent, a fost autorizată efectuarea unui şir de măsuri investigativ-operative, inclusiv interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.

În aceeaşi ordine de idei, Anatol Plugaru, ex-ministru al Securităţii, afirmă că este neclară situaţia interceptărilor efectuate în aprilie. Sursa citată se întreabă: din moment ce interceptările făcute de Procuratură şi SIS, în cazul primarului de Chişinău, reprezintă o probă la dosar, de ce convorbirea a apărut în filmul realizat de jurnalistul Constantin Starîş?

Luni, 21 septembrie, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, premierul desemnat, Vlad Filat, a declarat că atât procurorul general, cât şi şeful SIS ar fi trebuit deja să-şi prezinte demisia. Filat a mai precizat că directorul SIS va fi schimbat imediat după formarea Guvernului.

Iurie SANDUŢA