Combaterea corupţiei: 6 din 17 recomandări îndeplinite

Ieri, 3 aprilie, GRECO, structura Consiliului Europei pentru monitorizarea corupţiei în statele membre, a făcut public raportul celei de-a trei runde de evaluare a eforturilor de combatere a corupţiei în R.Moldova.

R. Moldova a realizat un progres considerabil în incriminarea corupţiei şi transparenţa finanţării partidelor. Într-un raport publicat ieri, GRECO a specificat că R.Moldova a implementat satisfăcător şase din cele şaptesprezece recomandări făcute în raportul de evaluare adoptat în 2011.

GRECO analizează conformitatea legislaţiei naţionale cu actele Consiliului Europei, în ceea ce priveşte prevederile ce previn actele de corupţei. Legislaţia adaptată trebuie să extindă domeniul de aplicare a pdepselor pentru acte de corupţie în rândul funcţionarilor publici naţionali, oficialilor străini şi funcţionarilor organizaţiilor internaţionale, a justiţiarilor, arbitrilor străini şi chiar a persoanelor care desfăşoară activităţi în sectorul privat.

Traficul de influenţă e deja crimă în Moldova

GRECO a constatat că dispoziţiile privind corupţia în sectorul public şi privat, precum şi cele privind traficul de influenţă au fost standardardizate conform prevederilor Convenţiei penale privind corupţia. De exemplu, toate formele de comportament corupt şi trafic de influenţă sunt acum incriminate şi se referă nu numai la avantaje materiale, ci la orice fel de avantaj care ar putea fi obiectul luării de mită. Traficul de influenţă a fost, de asemenea incriminat în legislaţia R.Moldova ca infracţiune principală.

GRECO regretă, însă, că nu au fost făcute progrese substanţiale în ceea ce priveşte scutirea automată de pedeapsă a persoanelor implicate în infracţiuni de oferire de mită care aduc aceste cazuri în atenţia autorităţilor pentru a fi anchetate şi pedepsite. GRECO solicită autorităţile din Moldova să ia în consideraţie o scutire de pedeapsă pentru aceste persoane.

GRECO salută reformarea prevederilor legale din Republica Moldova care vizează transparenţa finanţării partidelor, cuprinse în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea instrumentelor legislative. Dacă se adoptă, acest proiect de lege ar trebui să abordeze cele mai multe dintre preocupările GRECO. Cu toate acestea, proiectul de lege nu a fost încă înaintat Parlamentului.

Finanţarea partidelor – marea nebuloasă din Moldova

GRECO reiterează recomandările făcute în raportul de evaluare din 2011, care solicita ca R.Moldova să se asigure că toate normele legale adoptate sunt aplicate în practică. Este esenţial ca mecanismul de supraveghere – care, potrivit proiectului de lege, în privinţa finanţării partidelor, va fi concentrat în mâinile Comisiei Electorale Centrale — să dispună de resursele necesare pentru a pune în aplicare supravegherea adecvată a finanţării campaniilor electorale şi a partidelor politice, în general.

GRECO subliniază faptul că Republica Moldova a fost în măsură să demonstreze că reformele ample sunt în curs de desfăşurare, ceea ce îi permite să atingă un nivel acceptabil de respectare a recomandărilor în următoarele 18 luni. În urma procedurile sale, GRECO a invitat autorităţile moldovene să prezinte, până cel târziu la 30 septembrie 2014, informaţii suplimentare privind punerea în aplicare a recomandărilor sale.

Această structură a Consiliului Europei evaluează transparenţa şi capacitatea de combatere a corupţiei , prin intermediul mai multor instrumente: vizite în ţară, chestionarea instituţiilor specifice şi a grupurilor-ţintă. Sunt evaluate în special eforturile statelor de a preveni şi a combate corupţia, sistemele de control şi conflictele de interese, eficienţa măsurilor de prevenire, relaţiile dintre corupţie, crimă orgamizată ţi spălarea de bani, transparenţa finanţelor publice.

Tradaptare: Alina Gâlcă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. victor

  Chetraru a demonstrat ca se poate de miscat lucrurile radical din loc, asta imi place, in acest sens, vedem foarte bine ca avem nevoie de astfel de “Chetrai” macar ca lui Filea ei nu-i plac din pur motiv, astea ii incurca sa adune bani.

 2. vera

  CORUPTIE – RECORD

  Filea nostru e bogat
  Minte – mai putina-n cap,
  Ghimpu-oleaca-i mai sarac,
  Minte – mai multa in cap.
  Justitia-n trei o-mpart:
  Filat,Ghimpu,Plahotniuc
  Vad la ripa tot ne duc,
  Iar Justitia din tara
  S-anglodat intr-un bucluc,
  Ca coruptia-i in floare
  Naste mereu si nu moare,
  Creste buni speculatori:
  Hoti de tara si popor,
  Procurori,judecatori,
  Deputati – violatori:
  Toti pe lege – scuipatori!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *