Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Colecistita lui Timofti a anulat…

Colecistita lui Timofti a anulat a treia vizită a lui Băsescu la Chişinău

Traian Băsescu, preşedintele României, care urma să sosească, vineri, 1 februarie 2013, într-o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia omologului său Nicolae Timofti, nu va mai ajunge în capitala ţării noastre.

Vizita oficială va fi amânată şi reprogramată pentru o dată ulterioară în legătură cu starea actuală a sănătăţii preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, se anunţă într-un comunicat al Preşedinţiei.

Şeful statului a suferit o colecistită acută acum 2 zile şi este internat la spital pentru investigaţii medicale. Totodată, ambasadorul României la Chişinău, Excelenţa Sa  Marius Lazurca, a fost convocat la Preşedinţie pentru a i se transmite detalii cu privire la această situaţie.

Prin intermediul comunicatului de presă, preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, mulţumeşte cu anticipaţie pentru înţelegere părţii române şi tuturor instituţiilor şi cetăţenilor din R. Moldova care ar avea posibile inconvenienţe din cauza amânării vizitei preşedintelui Traian Băsescu.

Vizita preşedintelui Traian Băsescu avea să fie cea de-a treia în R. Moldova, pe durata celor două mandate prezidenţiale. Prima a avut loc în 2005, după care a urmat memorabila vizită din 2010, care a pus începutul unui nou dezgheţ în relaţiile Chişinău-Bucureşti. Şeful statului român urma să aibă vineri mai multe întrevederi oficiale cu preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, şi liderii Alianţei de guvernare: Marian Lupu, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu, după care urma să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Agenda vizitei cuprindea şi o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile de la Chişinău.

Securitatea energetică, reforma justiţiei şi problema transnistreană urmau să constituie subiectele-cheie pe agenda vizitei la Chişinău a preşedintelui României, Traian Băsescu. Cel puţin, aşa anunţase într-o declaraţie de presă consilierul lui Băsescu, Iulian Chifu. “Desigur, temele legate de securitatea energetică sunt în prim-planul agendei, alături de investiţii, ajutor financiar pentru construcţie instituţională şi reforma juridică. Până la sfârşitul acestui an aşteptăm ca interconectarea reţelelor de gaze să se poată face prin încheierea proiectului de subtraversare a râului Prut, dar şi interconectarea reţelelor de curent electric e necesară, pentru posibilitatea de a transmite către R. Moldova o cantitate mai importantă de curent electric, decât acum”, spunea Chifu.

Potrivit sursei, România este un susţinător constant al R. Moldova şi în temele mari de securitate, dar şi în afirmarea suveranităţii, independenţei politice reale şi a integrităţii teritoriale. În aceeaşi declaraţie, consilierul lui Băsescu menţiona că România va susţine în continuare Chişinăul în efortul său de a determina retragerea trupelor ruse şi a armamentelor din regiunea separatistă nistreană. Potrivit lui, în cadrul discuţiilor de la Chişinău, urmau să fie abordate mai multe subiecte legate de conflicul transnistrean.