Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CNA: evaluarea a început de…

CNA: evaluarea a început de la contabilitate

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a demarat, pe 21 noiembrie, procesul de evaluare a viitorilor  angajaţi. Aceştia urmează să fie apreciţi de o comisie formată din şapte membri, din componenţa căreia fac parte şefii CNA şi reprezentanţi ai societăţii civile. Anunţul a fost făcut, ieri, de Tudor Gabura, preşedintele Comisiei de evaluare, în cadrul unui briefing de presă.

Gabura a precizat că va fi evaluată detaliat activitatea din ultimii 3 ani a posibililor angajaţi. În procesul testării, candidaţii parcurg mai multe etape. Ei susţin un interviu de verificare a cunoştinţelor despre reforma şi obiectivele CNA. După interviu urmează analiza declaraţiilor pe venit a pretendenţilor, dar şi testarea la poligraf şi testarea aptitudinilor psihologice.

Organizatorii evaluării spun că testarea la poligraf va fi efectuată de către SIS, fiind utilizate mijloacele tehnice ale acestei instituţii.

Potrivit lui Tudor Gabura, comisia activează după principiile echităţii, imparţialităţii şi egalităţii, în total, urmând să fie evaluaţi 400 de candidaţi.

Preşedintele Comisiei de evaluare a precizat că prima etapă a evaluării va continua până la 20 decembrie. Astfel, timp de o lună, angajaţii vor susţine interviul planificat despre ultimii trei ani de activitate a lor în cadrul CCCEC-ului reformat în CNA. Acei dintre aplicanţi care vor susţine interviul  vor fi testaţi la poligraf, apoi urmează să treacă un test al aptitudinilor psihologice.

Pe 21 noiembrie, în prima zi de activitate a comisiei, au fost evaluaţi foştii angajaţi ai contabilităţii CCCEC. Galina Bostan, membră a Comisiei de evaluare, ne-a spus că participanţii la testare au răspuns la întrebări tradiţionale, legate de statutul, obiectivele şi principiile de activitate a CNA.

Totodată, Galina Bostan susţine că această procedură este vârful reformei CNA. “E cea mai importantă etapă a reformei. Este important că, la completarea Comisiei de evaluare, CNA a deschis poarta şi pentru membrii societăţii civile”, susţine Galina Bostan.

2 membri ai societăţii civile şi 5 foşti şefi CCCEC

Potrivit responsabililor de la CNA, din cadrul Comisiei de evaluare fac parte 2 reprezentanţi ai societăţii civile. Aceştia sunt Galina Bostan, preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Diana Zgardan, şefa Consiliului civil, abilitat cu monitorizarea activităţilor CNA. Ceilalţi 5 membri ai comisiei sunt foşti angajaţi CCCEC, printre care Tudor Gabura, preşedinte al Comisiei de evaluare, Bogdan Zumbreanu, Vitalie Verebceanu, Tudor Nicorici şi Viorel Mihăilă. Întrebaţi cum au fost selectaţi şi cât de obiectivi pot fi foştii şefi din CCCEC în raport cu foştii lor colegi, care urmează să fie angajaţi în CNA, reprezentanţi ai Comisiei de evaluare au spus că cei 5 membri au fost selectaţi şi acceptaţi de actualul director al CNA, Viorel Chetraru, şi că obiectivitatea lor nu a fost pusă la îndoială.

Totodată, reprezentanţii Comisiei de evaluare cheamă cetăţenii care dispun de informaţii compromiţătoare despre foştii angajaţi ai CCCEC şi potenţialii funcţionari ai CNA să apeleze linia fierbinte 25-73-33. Linia fierbinte va funcţiona pe tot parcursul perioadei de evaluare. Pe 21 noiembrie, testată de ZdG în repetate rânduri, anunţata linie fierbinte nu a funcţionat. Reprezentanţii CNA au explicat această tăcere prin faptul că ar fi pauza de masă. Ulterior, un angajat al Securităţii Interne a răspuns, totuşi, la telefon, precizând că pe parcursul zilei de 21 noiembrie au fost  înregistrate două apeluri din partea cetăţenilor, fiind întocmite şi două rapoarte pe cazurile divulgate. Angajatul Securităţii Interne a refuzat să vorbească despre subiectele contestărilor, precizând că ar fi vorba în special despre anchete superficiale.
Amintim că, la sfârşitul lunii mai 2012, Legislativul a votat proiectul de lege privind reforma CCCEC. Centrul a fost redenumit în CNA, începând cu 1 octombrie. Ulterior fostul director al CCCEC, Viorel Chetraru, a devenit şef la CNA, fiind selectat în cadrul unui concurs şi votat în această funcţie de 53 de deputaţi – membri ai AIE.

RdG