Clic periculos pentru Grigori Petrenco

“Extremismul politic de dreapta în R. Moldova şi unele mass-medii din ţară sunt un fenomen periculos pentru R. Moldova”, a declarat deputatul comunist Grigori Petrenco în cadrul unei conferinţe de presă din 25 iunie.

“Dorim să sesizăm opinia publică din R. Moldova, toată societatea civilă, reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova asupra unor manifestări de extremism politic de dreapta, extremism ce este periculos şi opus valorilor Europei civilizate, valorilor UE. În acest context, menţionez activizarea organizaţiilor extremiste de dreapta de tip legionar, care sunt implicit susţinute de unele forţe politice de dreapta din R. Moldova, în special de Partidul Liberal”, a declarat Grigori Petrenco.

“Idei legionare şi neofasciste”

Petrenco a precizat că Mişcarea “Noua Dreaptă”, care activează în România, are un mesaj extremist şi xenofob, promovând ideile şi principiile mişcării legionare din perioada interbelică şi pronunţându-se pentru dispariţia R. Moldova ca stat. “Reprezentanţii Mişcării Extremiste “Noua Dreaptă” au participat activ la acţiunile de vandalism pe data de 7 aprilie din Chişinău. PCRM condamnă promovarea tacită de către forţele politice liberale împreună cu mijloacele de informare în masă din Moldova a ideilor extremiste şi xenofobe”.

Petrenco a chemat partidele politice, organizaţiile internaţionale, mass-media să ia atitudine faţă de formaţiunile care promovează camuflat ideile legionare şi neofasciste.

“Pe pagina web a acestei mişcări legionare, sunt prezente doar câteva link-uri la mass-media moldovenească, este vorba de Vocea Basarabiei, Timpul şi Ziarul de Gardă. Noi considerăm că nu este întâmplător. Societatea civilă ar trebui să ia atitudine faţă de aceste manifestări ale extremismului şi xenofobiei”, şi-a continuat atacurile ex-deputatul comunist.

De menţionat că pe pagina web a Noii Drepte a fost postat şi link-ul către publicaţia “Flux”, al cărei proprietar este liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, proaspăt “uns” în funcţia de viceprim-ministru. Despre aceasta, însă, Petrenco nu a suflat nicio vorbă.

Lumea este liberă sa clicheze ce doreşte

Solicitat să comenteze aceste acuzaţii, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice, Alexandru Dorogan, a spus că Petrenco ar trebui să ştie că astăzi lumea nu se mai ghidează, în general, de preceptele comuniste, “lumea este liberă să clicheze şi să plaseze link-urile pe care le doreşte, dacă pentru utilizatorii site-ului acest lucru este important. Nu cred că poţi acuza pe cineva că un link a fost plasat pe o pagină anume. Oare vor supraveghea şi în continuare ce link-uri sunt plasate, cine le plasează şi pe ce pagini?”

Un alt exemplu adus de către Petrenco sunt forumurile de pe anumite portaluri informaţionale din Internet, pe care unele mesaje cu caracter xenofob şi extremist nu se moderează conştient. El a menţionat portalurile Ştirea Zilei, Unimedia, ProTV. “Vom prezenta toate aceste cazuri tuturor misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova, le vom publica. Considerăm că şi mass-media respective trebuie să ia atitudine şi să explice opiniei publice, utilizatorilor de ce nu moderează comentariile xenofobe şi extremiste”.

Tot ce este în afara PCRM e duşmănos

“Grigori Petrenco are o şcoală foarte bună, bolşevică: tot ce ţine de partidul comunist este bun şi tot ce e în afara partidului este obscur şi duşmănos societăţii. Dacă a reuşit cineva să scindeze societatea noastră, apoi acesta a fost PCRM, prin mijloacele media pe care le controlează şi pe care şi le-a subordonat. Pentru că, în opinia mea, PCRM a produs o scindare a societăţii moldoveneşti. E stilul lor de a scinda societatea în statalişti şi în antistatalişti”, a declarat Dorogan.

Tudor Ionescu, preşedintele Noii Drepte din România, a explicat că link-urile mass-media au fost plasate pe pagina web a organizaţiei deoarece “am dorit să oferim vizitatorilor site-ului Noii Drepte, care nu sunt puţini, posibilitatea de a cunoaşte media din Basarabia şi, prin intermediul acesteia, să fie la curent cu evoluţiile din această parte a lumii româneşti”.

Sergiu Bacalov, reprezentant al Mişcării Noua Dreaptă din R. Moldova, a mai adăugat că link-urile media, plasate pe site-ul organizaţiei, au fost selectate după criteriul obiectivităţii şi al echidistanţei.

Noua Dreaptă este o mişcare românească care a luat fiinţă în 2000. Mişcarea contribuie la resurecţia identitară şi spirituală a românilor de pretutindeni.

Veronica Russu
Citiţi un editorial la temă: “Nr.17: Între Al Jazeera şi Stalin

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. Maresalul Antonescu

  dispari, ciuma comunista, care alegi aci pseudo-numele toma! dispari,caine comunist

 2. spqr

  toma , invatate sa scrii , se spune de acord , si nu decarod, asa vezi tu si viata , cu fundul in sus…..

 3. spqr

  toma , ai auzit ultima noutate de la moldova 1,acum 10 minute a fost o conferinta de presa unde voronin a declarat ca paraseste randurile pcrm, ia numit pe comunisti criminali , si sa alaturat la pd al 97 pe lista , transmite repede informatia la 7 prieteni

 4. Stefanita

  E greu de inteles cu ce zice ca e de acord acest Toma ?A scris doar “Bravo!’De acord” si a mai scris :”Vivat PCRM” !.Mai e de parere ca ar fi nevoie de asa comunisti la conducere ,dorind probabil sa spuna ca nu ii ajunge ca “asa oameni”au adus Moldova in pozitia de a fi cea mai saraca tara din Europa si pe locul 135 in lume ,dupa HAITI si Papua Noua Guinee.Uite ca domnului tovaras TOMA nu -i ajunge mlastina in care au adus comunistii Moldova si doreste ca tara sa se afunde si mai adainc,ca doar de-aia exista locul 150,155 sau ultimul loc.Probabil ca ii va veni mintea la cap doar cand va ajunge sa manance frunze si radacini de prin paduri ,asa cum fac amaratii aia de nord-coreeni condusi de marele,genialul,extraordinarul,Kim jong il.Ati observat ca prostia nu ii doare pe “tovarasii”astia care voteaza disciplinat cu comunistii si care promit regulat “o viata mai buna”?

 5. spqr

  toma , ai observat si tu ca ne plictisim pe forum la ziarul de garda ,toti aici impartasim aceleasi idei , nu prea avem teme de discutat unde parerile forumistilor ar fi diametral opuse.Poate iti inviti tovarasii de la pcrm sa ne convinga sa aderam si noi la partid, ori ati mai acumula voturi, am avea ce discuta.Ce zici? Nu cred ca esti un las sa refuzi??????

 6. Stefanita

  Da ,poate ne explica un tovaras propagandist comunist de ce ar trebui sa votam cu comunistii si de ce cred ei ca doctrina marxist-leninista reprezinta “visul de aur”al viitorului intregii omeniri.De asemenea ,daca acesta e un vis,chiar si de aur,inseamna ca oamenii astia ,{comunistii}inca mai dorm.Sa-i trezim !

 7. Gică Contra

  Comunisti moldovani sa traiasca si sa fure tot ce mai este la RM. Ca dor asa si numai asa ramane averea in CCCP. Iar democratii la dubala cu ei or la Siberia ca vreu sa schimbe hotia pe cinste si minciuna pe adevar. Cinstea si adevaru nu au ce cauta la noi pentru ca asa si sint capitaliste si fasciste. Traiasca Stalin si Voronin si narodu rus. Ca numa Stalin o adus libertate la moldovani la Siberia. Asa si mergeti la Siberia modovani ca acolea gasiti libertate cit puteti duce.

 8. oleshka

  Partidului Comuniştilor să reiasă anume din acest principiu şi să-şi depună toate eforturile în cadrul actualei campanii electorale nu pentru partid, ci pentru ţară, menţionînd că statlitatea Moldovei nu a fost niciodată atît de vulnerabilă precum este în actuala etapă de dezvoltare.

 9. gabi

  @oleshka….ma distrezi tare rau mai narodule. Normal ca statalitatea “R. Moldova” este in pericol. De ce? Pt ca acesti criminali odiosi au furat tot din tara si au adus aceasta asa zisa tara in faliment insolvabil, si-au batut compatriotii cu cruzime si in special generatia viitorului acestei republici. Au distrus si educatia tarii. Ce viitor posibil are aceasta tara fara unirea cu Ro? Iti soun eu: un viitor de sluga “independenta” aservita Rusiei si propagandei imperiale. Doar asa cu mana intinsa ar putea supravietui. Vreau si eu sa aflu, in acesti 8 ani de “guvernare” rusofona criminala cu ce procentaj a avansat mediul de viata in RM? SI exclude cei 1% de miliardari de peste noapte a la Oleg V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *