Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine vine la conducerea Teleradio…

Cine vine la conducerea Teleradio Moldova

Joi, 4 iunie 2015, Consiliul de Observatori (CO) al Teleradio Moldova a ales-o pe Olga Bordeianu în funcţia de preşedintă a Teleradio Moldova. După acest vot, opinia publică a fost alertată în privinţa unor neclarităţi din CV-ul ei, inclusiv în legătură cu faptul că ar fi introdus în el date false. Membrii CO au chemat-o pentru explicaţii. O parte le-a oferit, altele urmează să le ofere, dacă doreşte să rămână în funcţie.

Olga Bordeianu are 36 de ani şi a lucrat ultima dată, în perioada 2013—2015, conform CV-ului său prezentat la concurs, la „CTC Media”, în funcţia de director de programe în cadrul Departamentului internaţional. Din 2011, Bordeianu a activat, tot în calitate de director de programe, în cadrul TV CTC-Dixi, post de televiziune de la Chişinău, deţinut de „TeleDixi” SRL, administrat de omul de afaceri Dan Lozovan. Acesta, conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), este fondator la cel puţin 15 SRL-uri, majoritatea din domeniul media şi publicitate. La „TeleDixi” SRL, Lozovan deţine 49%, celelalte aparţinând CTC Media, INC din SUA, care deţine de fapt brandul şi televiziunile din acest portofoliu, inclusiv din Rusia. În 2004—2011, Olga Bordeianu a fost departe de presă, fiind director la „Intermobcom” SRL, o firmă care acum este fondată de SRL „Starcomunicaţie Grup”, care deţine agenţia de publicitate Galartmedia. Firmele şi agenţia sunt administrate de Serghei Staruş. Totodată, ea a fost conducătorul grupului brandului BeMobile. Din 1998 şi până în 2004, Bordeianu a activat la Radio PoliDisc şi la Русскоe Радио Moldova.

Cursurile de la New York Film Academy şi plagiatul

La capitolul studii, Olga Bordeianu (Marco, nume până la căsătorie) a indicat în CV Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”, Universitatea Pedagogică „Alecu Ruso” din Bălţi, dar şi cursuri „Arianna” AGB Nielsen Media Research şi New York Film Academy. Ultima instituţie a provocat mai multe nedumeriri. Or, după anunţarea rezultatelor, jurnalistul de la Bucureşti Vitalie Cojocari a trimis o solicitare în adresa administraţiei din SUA a New York Film Academy. În răspunsul primit de la această instituţie se spune că o asemenea studentă nu şi-a făcut studiile acolo. Pe când lumea o acuza că a inclus date false în CV, s-a constatat că, de fapt, studiile de la New York Film Academy au fost de fapt nişte cursuri, pe care le-a frecventat, în 2014, timp de 2 săptămâni la Moscova, oraş în care s-a aflat în ultima perioadă.

După ce a primit votul CO, au ieşit la iveală şi acuzaţii potrivit cărora Bordeianu ar fi plagiat proiectul de intenţie prezentat în cadrul concursului de suplinire a funcţiei de preşedintă a Teleradio Moldova. ZdG a găsit-o pe Violeta Tipa, şefa secţiei arte audiovizuale a Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a R. Moldova, cea din lucrarea căreia se regăsesc fragmente în proiectul Olgăi Bordeianu. Aceasta a declarat pentru ZdG că nu este prima dată când cineva plagiază lucrările sale. „Chiar şi colegi de la AŞM îşi permit să facă acest lucru. Deconspiraţi fiind, ei oricum continuă să nu reacţioneze la asemenea fraude”, a declarat savanta. După ce a confruntat proiectul de intenţie al Olgăi Bordeianu cu conţinutul lucrării sale, Violeta Tipa a constatat că proaspăt aleasa şefă a TRM „s-a inspirat” din textul său. „Păcat că, la noi, unde se fură milioane, se fură bănci, e inutil să lupţi pentru a demonstra furturi intelectuale”, ne-a zis Violeta Tipa.

Solicitată de ZdG să explice cum au ajuns pasaje din lucrarea Violetei Tipa „Tendinţe în comunicarea audiovizuală contemporană” în proiectul său de intenţie, proaspăta aleasă preşedintă a TRM a spus: „Despre ce fel de plagiat e vorba? Nici nu mai înţeleg de unde vin acuzaţiile, că autoarea nu a făcut nicio declaraţie. Dacă se întâlnesc câteva fragmente, ce, se consideră plagiat? Eu am citit foarte mult, pregătindu-mă de concurs, şi nu exclud că am preluat nişte expresii, dar ceea ce ţine de strategie, e a mea, de la început până la sfârşit”. Totodată, întrebată despre greşelile gramaticale şi de stil în acel proiect de intenţie, Bordeianu a spus că nu poate explica în vreun fel această situaţie. „Am locuit mai mult timp în Rusia, vorbesc şi rusa şi engleza”, a încercat ea să se justifice.

Experienţa necesară, sub semnul întrebării

După ce în presă au apărut aceste informaţii, membrii CO au decis să-şi suspende decizia de numire a ei în funcţie şi au solicitat de la Olga Bordeianu carnetul de muncă, dar şi diploma de la New York Film Academy. Solicitată de ZdG, Mariana Cersac, secretara CO, ne-a anunţat că până miercuri, 10 iunie, actele nu au fost trimise. „A fost solicitată copia diplomei din SUA. Copia carnetului de muncă urmează s-o primim”, ne-a spus aceasta.

Conform hotărârii CO din 4 mai 2015 cu privire la aprobarea Regulamentului ad-hoc cu privire la desfăşurarea concursului pentru funcţia de preşedinte al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, candidaţii trebuie să îndeplinească două criterii importante, să posede o experienţă de 10 ani de activitate în mass-media şi de cinci ani în audiovizual. Dacă informaţiile din CV se confirmă cu cele din cartea de muncă, atunci experienţa Olgăi Bordeianu este la limită, ea fiind acumulată abia anul acesta, după şase ani de radio şi patru de televiziune. Soţul Olgăi este Octavian Bordeianu, care, conform datelor de la CÎS, este unul dintre fondatorii firmei „Rotang SK”, care se prezintă drept singurul producător de mobilă din ratan (denumirea unei plante) artificial.