Cine vine în 2009?

R. Moldova nu are niciun partid de orientare europeană certă, cel mai mare viciu fiind corupţia, iar populaţia este afectată de sărăcie. Acestea sunt câteva dintre rezultatele sondajului de opinie «Monitorul Social», prezentat ieri de IDIS «Viitorul». Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1086 de persoane, în perioada 16-24 noiembrie 2008.

Corupţia, prima în topuri

Potrivit sondajului, oamenii sunt afectaţi cel mai mult, în viaţa cotidiană, de sărăcie (50,9%), lipsa locurilor de muncă (21,9%) şi corupţie (5,5%). Totodată, majoritatea respondenţilor susţin că acest lucru se întâmplă din cauza corupţiei şi mitei (35,1%), instabilităţii politice (28,1%) şi birocraţiei şi ineficienţei organelor de stat (17,9%).

Corupţia a fost desemnată de către persoanele chestionate drept cel mai mare viciu al societăţii (41,8%), aceasta fiind urmată de criminalitate şi furturi (15,1%) şi invidie (7,5%).

Respondenţii vor regim totalitar

Cercetarea denotă că 41 % din respondenţi nu sunt siguri de orientarea europeană a partidelor. 33% spun că un partid cert pro-european nu există, şi doar 25% cred în exisenţa unei astfel de formaţiuni politice.

Sondajul mai arată că majoritatea persoanelor chestionate (33,3%) consideră necesară existenţa a doar două partide politice. În acelaşi timp, acelaşi număr de respondenţi (32,3%) cred că în R. Moldova ar trebui să fie doar un singur partid.

Doar PCRM va trece pragul?

Dacă duminică ar avea loc alegeri, PCRM ar fi singurul partid care ar depăşi, cu siguranţă, pragul electoral de 6%, deoarece formaţiunea ar obţine 30,6% din voturi, potrivit studiului.

În acest top, comuniştii sunt urmaţi de Partidul Liberal (PL) (5,6%), Alianţa «Moldova Noastră» (AMN) şi Partidul Liberal Democrat (PLDM cu câte 4,4% fiecare şi Partidul Democrat (4,2%). Dacă vor participa împreună la alegeri, Mişcarea Acţiunea Europeană şi Partidul Naţional Liberal ar depăşi 6%. Autorii studiului, însă, consideră că formaţiunile politice care au acumulat mai mult de 4% vor putea trece pragul electoral de 6%, având în vedere votul indecişilor (22,0%) şi redistribuirea voturilor.

Aşteptări pe măsură la scrutinul din 2009

De fapt, PCRM deţine întâietate şi la altă categorie – Partidul cu care nu aţi vota nici într-un caz. Respectiv, pentru formaţiune nu ar vota 24,3% din respondenţi. Următorul la acest capitol este Partidul Popular Creştin Democrat, împotriva căruia s-au pronunţat 15,3 % din cei chestionaţi. Mai urmează în listă AMN (4.9%), PL (3,2%) şi PLDM (3,2%).

26,9% dintre participanţii la sondaj nu ar vota pentru o formaţiune care nu se regăsea în lista propusă de realizatori.

Aşteptările cetăţenilor de la alegerile parlamentare din primăvara anului 2009 sunt creşterea salariilor şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor simpli, accelerarea reformelor interne şi apropierea de UE, schimbarea cursului curent şi a clasei politice din R. Moldova.

Ce iubim şi-n cine credem?

Bun gospodar şi cu iniţiativă. Acesta este, în opinia majorităţii respondenţilor (15,8%) un politician model de tip nou. Alte carateristici «populare» pentru politicieni: experimentat şi exigent (12,9%), curajos şi onest (12,7%), orientat spre rezolvarea problemelor cetăţenilor (12,3%).

Deşi e aşa, de cea mai mare încredere se bucură Vladimir Voronin, pentru care a optat 45,9% dintre chestionaţi. Liderului PCRM îi calcă pe urme Zinaida Grecanâi (31,5%) şi spikerul Marian Lupu (35,3%). Alături şi-au găsit câte un loc ex-prim-ministrul Vasile Tarlev şi Dorin Chirtoacă.

Topul încrederii este închis de Valeriu Klimenco, liderul Mişcării «Ravnopravie», Nicolae Andronic, liderul PPR, şi Valentin Krâlov, de la «Patria- Rodina».

Nicolae Cuşchevici

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Larisa

    Cred ca IDIS “Viitorul” face un serviciu prost tarii, publicind asa numitele rezultate ale sondajelor facute de nu stiu cine,cu nu stiu ce participanti si in nu stiu ce localitate. Ce nationalitate aveau cei chestionati si unde s-a facut sondajul ; in Bender s-au int-un sat de pe malul Prutului. Cei care-c indecisi-27 procente,luind cunostinta de rezultatele ivestigatiilor , in care comunistii mereu sunt in frunte, ar putea in zuia alegerilor sa adere la sustinatorii lor ,gindindu-se,ca majoritatea are dreptate totdeauna.

  2. Anatolie

    Bravo!
    Ziarul de gardaă este un ziar pe cinste, dar ar fi bine să ajungă în fiecare sat. Probleme sunt peste cap, dar ele sunt dosite de actuala guvernare, dar şi de alte partide, adică democrate, dar care au un comportament nu prea departe de cel al PCRM. Iniţiativa Forumului Democrat al Românilor din Basarabia, împreună cu PNL şi M.A.E cu privire la lista naţională ar fi o soluţie foarte bună pentru electorala 2009, din care cauză trebuie elucidată în presă. Evident ea nu este pe placul celor care se vor bate fund în fund pe segmentul liberal: AMN; PLD şi PL, dar, cred eu că ambţiilor dânşilor şi vor crea foarte mari probleme în 2009. ba chiar nu este exclus să se repete 2005, şi ştim cam cine ar putea s-o facă. Am foarte mari rezerve în sinceritatea pretinşilor salvatori ai naţiei de la PLDM, dar avem ce avem. Eu cred că dacă Filat a vot odată pentru Voronin, e ce nu ar foce-o încă odată şi o va face-o. Vom ajunge şi vom vedea. Sîă dea Domnul să greşesc. Atunci când vine vorba de a fi sau nu, ei, iderii aleg de a fi. Aşa, cu părere de rău lideri “naţionali” avem noi.
    Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *