Cine poate împiedica Unirea?

Basarabia e România, iar Unirea este inevitabilă”. Aceasta este concluzia pe care şi-au întărit-o 50 de tineri din R. Moldova care au participat weekendul trecut la “Şcoala de cultură şi afirmare românească”, desfăşurată la Bucureşti şi organizată de către Platforma Civică “Acţiunea 2012”.

Timp de 2 zile, cei 50 de tineri originari din Basarabia au participat la prelegeri ţinute de oameni de cultură din România, profesori universitari, care împărtăşesc ideea Unirii Basarabiei cu ţara mamă.

“Plec mai optimist decât am venit”

Şcoala a început cu o vizită la cele mai importante destinaţii turistice ale Bucureştiului, Ateneul Român, Piaţa Revoluţiei (cu Monumentul Revoluţiei Române”, statuia lui Iuliu Maniu, a lui Corneliu Coposu şi monumentul lui Carol I), Calea Victoriei, Centrul Vechi, Palatul Parlamentului şi Parcul Carol I. Prelegerile din cadrul Şcolii au fost ţinute de Eugen Popescu, preşedintele Fundaţiei pentru Românii de Pretutindeni, de Emil Ţîrcomnicu, etnolog, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor “C. Brăiloiu” al Academiei Române, Radu Baltasiu, director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice, şi Mihai Nicolae, preşedintele Institutului “Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate.

Petru Anghel este originar din Rezina, dar îşi face studiile în România, la Târgovişte. La finalul şcolii, acesta a spus: “Plec mai optimist decât am venit. La Chişinău şi în ţară, de-a lungul timpului, au fost organizate un şir de activităţi la care participau diverşi oameni, dar nu vedeam nimic altceva decât scandări de genul “Unire“ sau “Basarabia, pământ românesc“. Eram în imposibilitatea de a cunoaşte ce gândesc cei prezenţi dincolo de aceste scandări. Şcoala aceasta m-a făcut să realizez că totul e posibil, dacă nu azi, atunci mâine, dar e nevoie de acţiuni. Când discutam cu cunoscuţii mei despre UNIRE, prima întrebare care apărea era: “Cu cine să o faci?“, căci dincolo de vocile care se auzeau, credeam că sunt izolat, dar acum am descoperit că eu, tu, el, ea avem acelaşi scop, iar multitudinea de proiecte care a fost prezentată demonstrează că multe se pot face, dar e nevoie de DORINŢĂ, CURAJ ŞI OPTIMISM. Sunt optimist, pentru că nu mă mai simt izolat, pentru că cei prezenţi au venit cu soluţii reale, care ar permite apropierea celor două maluri ale Prutului.

“Venind de acasă — acasă”

“Pentru mine a fost un weekend de neuitat. Am călătorit de mai multe ori prin România, dar nu descoperisem identitatea românească aşa cum s-a întâmplat în aceste 2 zile. Un subiect intens dezbătut în cadrul acestui eveniment a fost Unirea. În cadrul discuţiilor, am cunoscut mai multe opinii, care nu reflectau o simplă dorinţă a celor prezenţi, ci idei concrete, planuri de acţiuni, ceea ce îmi dă speranţă că cei 50 de tineri participanti la acest curs de instruire vor transforma visul Unirii în realitate”, a punctat Radu Croitoru, un tânăr din Străşeni.

“Venind “de acasă-acasă“ am întâlnit în cadrul Şcolii de Cultură şi Afirmare Românească o armonie perfectă a oamenilor cu suflete frumoase şi cultură deosebită. Desfăşurarea şcolii a făcut să trăim cu emoţii şi entuziasm fiecare activitate de acolo şi să le transmitem mai departe. Prelegerile şi modulele care au fost prezentate au relevat cultura şi educaţia distinsă, cu ajutorul cărora trebuie să mergem cutezător spre unitatea naţională a neamului românesc. Am plecat acasă mai bogaţi spiritual şi cu mult entuziasm, prin care vom demonstra credinţa în viitorul acestui neam, pentru că aceste zile petrecute în cadrul şcolii au demonstrat că perseverenţa, dorinţa şi dorul neamului aduc schimbarea şi evoluţia“, a menţionat Maria Popescu, elevă din Ialoveni.

“În ciuda piedicilor, am reuşit…”

“La sfârşitul săptămânii trecute, am putut să lucrăm împreună cu tineri din colţul nostru de ţară pierdut asupra revenirii la normalitate: reunificarea Ţării. 50 de tineri din R. Moldova au vizitat capitala tuturor românilor, oraşul Bucureşti, şi au luat parte la prelegeri interactive, susţinute de specialişti în probleme de cultură sau identitate. Proiectului iniţial, pregătit de noi, i-au fost puse diverse beţe în roate de către unii funcţionari, dar numele acestora nu pot fi  reprezentative pentru atitudinea pe care românii din ţară o au faţă de basarabeni. Drept dovadă este şi faptul că, în ciuda tuturor piedicilor, am reuşit să ne adunăm la Bucureşti, pentru a ne forma o imagine de ansamblu privind viitorul comun al celor două state româneşti”, a precizat pentru ZdG George Simion, coordonator de proiect în cadrul Platformei Civice “Acţiunea 2012”.

Platforma Civică “ACŢIUNEA 2012” a fost fondată la începutul acestui an, fiind o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea R. Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Pe parcursul anilor 2011 şi 2012, Platforma Civică “ACŢIUNEA 2012“ desfăşoară manifestări publice de informare şi sensibilizare a populaţiei din România şi R. Moldova privind obiectivul conştientizării realizării unităţii naţionale.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Radu

  O initiativa exemplara care trebuie multiplicata. Pacat ca institutiile dorm!
  Cu siguranta in scurt timp se vor vedea rezultatele. Succes si suntem alaturi de voi. Chiar daca nu ne vedem suntem multi doar ca unii mai dorm pe ei 🙂

 2. Simion

  Acesti tineri vor face politica in Basarabiea
  astazi sunteti 50 mine beti fi 100 creati un partid intrati in politica Basarabieai cu trup si suflet voi faceti viitorul vostru si ai copiilor vostri, voi sunteti speranta tuturor tinerilor ce studiaza si vor oreformare si unire cu patria.

 3. GALERIUS

  CATEVA FRAGMENTE SAU PERLE MIOPE DINTR-UN INTERVIU BIZAR:
  SI DEZAMAGIRE TOTALA, E ATAT DE TANAR, CU STUDII LA BUCURESTI SI PRO-EUROPEAN,
  DAR TRADATOR AL IDEALULUI RE-UNIRII CU ROMANIA !
  / sublinierile ne apartin /
  ———————————————————————————————————————–

  Dorin Chirtoacă: „Anexarea Basarabiei va fi reparată în UE”
  26 Nov.2009:
  http://www.adevarul.ro/international/Dorin_Chirtoaca-_-Anexarea_Basarabiei_va_fi_reparata_in_UE_0_160184412.html

  – Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, spune că anularea efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov
  este posibilă doar prin rezolvarea problemelor economice şi de funcţionare a STATULUI, după model european.

  – Sunt oameni tineri care nu uită nicio clipă de unde provin cu adevărat,
  dar care ştiu că nedreptăţile istorice NU mai pot fi îndreptate în logica secolului XX.

  – De aceea, trebuie să încercăm să reparăm o problemă care a fost creată de-a lungul istoriei în această regiune – prin ocuparea Basarabiei la 1812 şi prin anexarea Basarabiei la 1940 –
  printr-o metodă OPUSA celei prin care s-a făcut abuzul respectiv.

  – Aş spune că integrarea europeană nu poate avea loc în prezent nici cu Transnistria, nici fără Transnistria. Pentru că există această oboseală a Uniunii Europene vizavi de extindere.
  Moldova îşi poate propune să devină STAT ASOCIAT.
  Asta da! În momentul în care devine stat asociat, situaţia economică va fi alta.

  – Până la urmă, în cazul în care privim obiectiv, corect şi matur relaţia dintre cele două ţări,
  observăm următoarele: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană vine să rezolve definitiv
  ceea ce înseamnă dezbaterea pe problema unirii cu România.
  Pentru că în UE nu mai există frontiere. Este modul în care problema aceasta s-a rezolvat şi în alte regiuni
  ale Europei. Urmează să se rezolve şi în această parte. Am avut un asemenea conflict
  între Germania şi Franţa, pe Alsacia şi Lorena.
  Au mai fost şi alte regiuni ale Europei disputate de-a lungul timpului de unele state.
  Odată cu extinderea Uniunii, aceste probleme au dispărut.
  ————————————————————————————————————————–
  N.B.
  “Cred că mai înţelept ar fi să facem tot ce este în puterea noastră pentru ca Republica Moldova
  să nu mai fie monitorizată de Consiliul Europei.
  Instituţiile democratice din Republica Moldova, conform Consiliului,
  nu funcţionează nici măcar la parametrii MINIMI”.

 4. NICCOLO BARSI

  Dorin Chirtoaca:
  “Până la urmă, în cazul în care privim obiectiv, corect şi matur relaţia dintre cele două ţări,
  observăm următoarele: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană
  vine să rezolve definitiv ceea ce înseamnă dezbaterea pe problema Unirii cu România.
  Pentru că în UE nu mai există frontiere…”
  http://www.adevarul.ro/international/Dorin_Chirtoaca-_-Anexarea_Basarabiei_va_fi_reparata_in_UE_0_160184412.html
  ———————————————————————————————————————
  PAREREA MEA:
  – Scopul nostru este Re-Unificarea cu Patria-Mama România, caci suntem parte din trupul ei.
  Apoi, indirect vom face parte si din Uniunea Europeana /UE/.
  Dar acest deziderat 2 -UE-este pe planul 2, pentru acei care inteleg sufletul unui patriot român.

  – Dar pt. majoritatea populatiei – dorinta este pur materiala- accesul in UE prin Re-Unirea cu România
  / salarii mai ridicate, un Stat de Drept, circulatie libera, profitarea de finantari europene masive, etc./
  Ceea ce in fond tot este ceva.

  – DAR, un mare DAR: Rep. Moldova actuala nu are forta, puterea
  dar chiar nici dorinta ferma de a accede la UE.
  Majortitatea politicienilor nostri nu isi dau seama ce inseamna UNIUNEA EUROPEANA
  si care sunt caile de aderare:
  o munca imensa si o transformare totala a Justitiei, Politiei, Procuraturii, etc. conform standardelor europene.
  Chiar daca unii si sunt constienti de acest fapt, dar ei sunt putini si marginalizati de fortele ostile neamului nostru, mai ales, ofensiva moscovita.

  De doi ani avem un Guvern pro-european. Cât au facut ei ca sa ne apropie de UE ? Aproape nimic.
  Ultima bomba este semnarea liberului schimb in cadrul frontierelor cu CSI.
  SI ATENTIE: Bruxelles-ul imediat a atentionat Chisinaul ca aceasta nu este compatibil
  cu planul de adrerare la UE. Deci incotro mergem ?
  Si Filat si Leanca de la Externe, si Serebreanu- Argintu de la Paris isi dau seama de aceassta mare minciuna / cu viitoarea aderarela UE/, dar ei o perpetua in scopuri populiste si electorale.

  – si chiar daca s-ar produce o minune si am adera la UE. Da, adevarat, nu vor mai fi frontiere, dar asta inseamna ca numai frontierele vor fi libere, dar statul cu toate atributiile lui va exista. Asta inseamna ca creatura lui Stalin, Rep. Moldova, fosta provincie istorica româneasca, isi va continua existenta, ca entitate separata de tara noastra Mama – România. Nu este crezul comunistilor cu statalitatea lor moldovenista ?

  – Credeti-ma ca stiu ce spun. Am facut un an de zile mai multe stagieri la institutiile europene: Strasbourg, Bruxelles, Luxembourg, dar si la Geneva, Paris, Berlin, etc. si stiu ce spun. Parerea mea este ca nu avem sanse sa aderam la UE in viitorul apropiat, sa zicem 30 de ani. Dar nici UE nu este dornica sa ne primeasca cu tot tacâmul de probleme: o Transnistrie mafiota, o frontiera banditeasca pe Nistru, un Chisinau corupt pâna la oase, si un stat RM – cel mai sarac din Europa !

  – dar sa spunem si altfel: Toti cititorii de pe acest blog il respecta pe martirul Gh. Ghimpu.
  Si ce a spus el mereu pe fiecare pagina din cartea sa:
  “CELOR CARE VOR INFAPTUI REINTREGIREA NEAMULUI ROMANESC”.
  Asta inseamna Re-Unirea cu Romania si nu Re-Unirea in cadrul Uniunii Europene.

  – Sa fiu inteles corect: nu bat in nimeni, nu am acest scop. Parerile mele sunt pur personale si incercari de a intelege REALITATEA.
  CONSTATAREA FAPTELOR si nimic mai mult. Sa ajutam generatiile viitoare cel putin, daca noi de 20 de ani nu stim unde mergem. Doriti alti 20-30-50- de ani de o asemenea statalitate pentru urmasii nostri ?

  – De comunisti nici nu mai amintesc. Partidul lor trebuie cu totul interzis
  dupa toata crimele pe care le-au facut pe parcursul istoriei pe aceasta planeta.
  Nici nu merita atentia noastra in aceasta discutie !

  Iar sloganul nostru ar trebui sa fie:
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE ISTORICE DINTRE NISTRU SI TISA DIN ANUL 1918 !

 5. romania mare

  UNIRE UNIRE UNIRE FRATI ROMANII ,BASARABIA PAMINT ROMANESC ,BASARABENI SUNT ROMANI , SUNT FRATII NOSTRI RAPITI DE CIUMA RUSEASCA,NIMENI SI NIMIC NU VA PUTEA OPRI VOINTA ROMANILOR DE UNITATE SI REINTREGIRE A POPORULUI ROMAN SI A PATRIEI MAMA ROMANIA,TOTUL DEPINDE DE NOI ROMANII DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI,DOMANE AJUTA SI DESTEAPTA-TE ROMANE

 6. COSTANDACHE

  Cine poate împiedica Unirea?
  http://www.zdg.md/politic/cine-poate-impiedica-unirea
  ——————————————-
  Libertatea exprimarii la Constantin Tanase
  de la ziarul “Timpul” din Chisinau:
  /mai ales folosind cuvintele cheie:
  “Unirea cu România” si “S.I.S.-tem KGB”
  ——————————————
  “Site-ul v-a blocat de la a posta
  noi comentarii”.
  http://www.timpul.md/articol/vasile-levitchi-comemorat-la-chisinau-28776.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *