Cine guvernează R. Moldova: partidele din faţă sau mafia din umbră?

Sondaj

Mihai Şleahtiţchi, PLDM

Trăim într-o lume în care cultura politică este o mare problemă. Atunci, cum am putea avea o guvernare în totalitate curată şi corectă? Lumea trebuie promovată în funcţii pe principii profesionale şi morale. Spre regret, regulile de joc în politică, partajarea locurilor şi funcţiilor dau rebut atât la guvern, cât şi în Parlament. Amintiţi-vă ce s-a întâmplat cu iniţiativa PLDM privind lichidarea Judecătoriei Economice. A fost respinsă de chiar trei deputaţi din AIE. Motivele nu sunt greu de presupus. Dependenţa de ban în politică rămâne mare. Legea nu interzice finanţarea partidelor, dar trebuie ca această dependenă să fie diminuată şi transparentizată. Şi aici statul trebuie să preia iniţiativa unei Legi de subvenţionare a partidelor.

Eugen Roşcovan, ong

Avem o încrengătură foarte solidă a mafiei din economia tenebră cu cea din politică, primii având tot mai mult pretenţia de a se implica în actul de guvernare. Despre concreşterea mafiei economice cu cea politică se vorbeşte la noi de prin 2004. Şi fenomenul e în creştere. Faptul că partidele nu sunt finanţate de la buget este mai degrabă un pretext decât un motiv din care banii murdari ajung în buzunarele partidelor. Politica a devenit ea, însăşi, o facere. Există o mie şi una de motive din care liderii nu vor renunţa de bună voie la «soldele financiare» din afara partidelor. Banii care se învât în politică sunt bani prea mari…  Soluţia? Mai multă transparenţă în finanţare. Nu s-ar rezolva problema definitiv, dar ne-am putea apropia de Europa.

Sergiu Tabuncic, istoric

De obicei, toată lumea care se lansează în politică vine cu ideea de a schimba în bine viaţa oamenilor. Până la urmă, însă, vedem că interesele se schimbă şi averile pe care le fac cei din politică provin, de multe ori, din combinaţii nu tocmai legale. Fie că cei veniţi în politică au afaceri pentru care nu jelesc banul public, fie că devin aliaţi sau protectori ai celor cu «mâinile murdare». În consecinţă, avem o Moldovă guvernată de o clasă politică concrescută cu mafia economică.  Dacă lumea politică ar fi într-atât de cinstită, încât să poată zice «nu» mafiei economice, situaţia ar putea fi alta. Alte soluţii? O deschidere mai largă către presă a instituţiilor statului, implicate în lupta cu corupţia şi adoptarea Legii de responsabilizare a guvernului.

Anatol Petrencu, MAE

Moldova este condusă de partide, deşi pentru unele politica a devenit o sferă de afaceri. Se vorbeşte despre cumpărarea locurilor pe listele electorale, a funcţiilor în stat, lobarea anumitor interese, plus  peregrinările acestea masive dintr-un partid în altul, care nu se pot întâmpla fără anumite tranzacţii… Clasa politică moldovenească trece printr-o mare criză de integritate morală, care a început după căderea guvernului Druc şi, mai ales, după intrarea agrarienilor la guvernare. Iar ceea ce a făcut Voronin este o desăvârşire a sistemului mafiot de guvernare, în care mafia politică a concrescut cu cea economică. Soluţii? Nu ştiu dacă există. Noi nu am ajuns la condiţia de stat în care guvernările să-şi asume şi responsabilităţi pentru ceea ce fac.

Marin Nigai

Premierul şi preşedintele acţionează cinstit, aşa cum se cuvine. Eu cred că mafia din umbră este infiltrată prin ministere, prin Procuratura Genrală şi SIS. Ştiu că se vorbeşte că au fost persoane anonime, care s-au infiltrat în partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană, doar ca să ajungă la conducerea R. Moldova. Ei nici nu au dorit să conducă, devenind doar un fel de paravan pentru mafia din spate. Un exemplu este şi relaţia lui Plahotniuc cu Lupu. Plahotniuc l-a impus pe Lupu să iasă din PCRM ca apoi să-i finanţeze campania electorală. Lupu a ajuns unde a ajuns. Mai departe, cine credeţi că e cel care conduce? Eu cred că Plahotniuc. Şi acest lucru l-a demonstrat şi Sergiu Mocanu. El i-a făcut să vorbească pe mai mulţi oameni de afaceri care au spus cum au fost deposedaţi de afaceri la indicaţia lui Plahotniuc.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. Ion Moldoveanu

  Dupa dezvaluirile despre Plahotniuc, se pare ca partidele aflate la putere nu prea au in vedere interesele cetatenilor. Unii fac dovada ca s-au vindut cu totul mafiei. Cel putin asta se vede cu ochii liber in ceea ce priveste PD si AMN. Cred ca cel mai degraba Zubco va fi facut tap ispasitor, dar pare si cel mai mare trisor.

 2. AVRAAM

  Georghe Susarenco,vice/ministrul justiţiei,omul care trebuia de-facto si de-iure sa devină PROCUROR GENERAL,dar s-au speriat unii din AIE,căci Susarenco e om direct şi deschis.Apoi acest Susarenco a zis:Politica e cel mai profitabil biznes in MOLDOVA.In ziua de azi nu mai sunt partide,sunt “tusovci” politice cu interese.Dacă a vândut Urecheanu postul de PORKuror general contra 2000000(două milioane) evro,apoi ce-a făcut Urecheanu cu banii?Tusovka politică vine la putere pe voturile noastre apoi vinde posturile de stat mafiei,un fel de LICITAŢIE.Nu e secret că un post de Comisar raional e 50000 de euro.De procuror 50-70mii,dar in comisariatele transfrontaliere postul ajunge şi 100000evrici,căci este contrabandă,trafic de persoane şi automobile furate.Cine guverneaza MOLDOVA?BANUL!Mări-sa BANUL MARE!Dolarul cu cumătrul EURO guverneaza MOLDOVA mafiotă!

 3. leg/ion

  FRATILOR EU SINT TARAN,MA STRINGE IN SPATE CITIND.,DAR NU VA INCIPUITI VOI SAI INTREBI PE OAMENI DE LA SATE CE STIU EI DE VIATA POLITICA,/NIMIC/ ECZACT NIMICUL E PE MINA POLITICIENILOR.VAI DE TARA ASTA SI DE CAPUL NOSTRU.FARA NESUPUNERE TOTALA APOPULATIEI NU OBTINEM NIMIC,DAR SI ASTA E NUL NECUNOSCIND NIMIC IN AFARA DE SAPA.

 4. ue

  nu in zadar se spune ca cu cat lumea este mai intunecata cu ata este mai usor de manipulat, presa la sat nu ajunge, omul este dezinformat ca sa nu zic uneori urat manipulat su am ajuns unde am ajuns – i s-a pus taranului jugul dupa cap si taraie, dar sper nu pana la infinit, fiindca deja cei de varsta a treia nu mai pot, iar tanara generatie nu prea stie sa manuiasca sapa si atunci… care este iesirea din impas??? unii vor trai din plin altii doar exista si ceilalti vor muri de foame. Trist de tot.

 5. AVRAAM

  Stimate frate LEG/ION,atunci când vine excorta de MERDEDESURI la voi in sat şi vă invită la CLUB ori SALA FESTIVĂ ori in STADION şi vă vorbeşete de salarii,pensii mari,viaţă bună şi intrare in Europa,deschideţi ochii câşiva bărbaţi din sat şi intrebaţi de ce aveţi drumuri proaste,de ce n-aveţi locuri de muncă,de ce Puterea vă socoate “intunecaţi” şi inscrieţi promisiunile pe o cameră video.Nu vă lăsaţi sa fiţi cumpăraţi cu 5 kg de făină şi ulei,cu vodcă ieftină,ţigări şi promisiuni,căci ei-demnitarii oricum vând voturile voastre bre ŢĂRANI contra milioane de euro,dar voi ŢARANII continuaţi ca şi in sec.IX şi XX a imbla in “galoşi” şi cineva in MERECEDESURI,nu fiţi PROŞTI,vă rog!!!!!!!!

 6. AVRAAM

  Incă in 1997,adică 13 ani in urmă,de către secretarul consiliului de securitate,ex-ministru de interne M.PLĂMĂDEALĂ a spus la televiziune că Puterea in Moldova este impărţită,posturile de miniştri,procurori,judecători se vând.ANDRONIC,MATEI,DIACOV,URECHEAN,VORONIN,ROŞCA,CATAN,-iată capii MAFIEI MOLDOVENEŞTI.Ce să mai aşteptăm şi cât timp???-
  http://www.youtube.com/watch?v=yzXQYQ6hbvI&feature=related

 7. LUDMILA

  PROBLEMA NU E CA POLITICA E IN COALITIE CU MAFIA-DAR E MULT MAI PROFUNDA ! ATIT IN MOLDOVA CAT SI IN ALTE STATE GUVERNEAZA SI VA GUVERNA ACEI CARE VOR AVE DETERMINATE CARACTERISTICI,COMODE ASA ZISILOR “ILUMINATI” AI LUMII…EI PLAZMUESC DETERMINATE GUVERNARI…ORI INCA NU E CLAR? FIE CA SUNT SUA,UE ORI RUSIA-ORICARE DINTRE EI VOR “PLAMADI SI VOR COACE” PE GUSTUL LOR SI AICI,NU ARE NIMIC DE A FACE DEMOKRATIA…DEMOKRATIA E O MASCA PE FATA URIASULUI NUMIT “NOUA ORDINE MONDIALA”…NU ZIC-LUPTA TREBUE SA CONTINUE,DAR AM INTELES CA SUNTEM NISTE MARIONETE ORI DACA VRETI,NISTE MIORITE LAE,LAE BUCALAE…AVEM INCA DE MINCAT MAMALIGA CU BRINZA DE OI PINA O SA INTELEGEM NISTE LUCRURI MAI PROFUNDE

 8. europa

  Filat este o victima a jocurilor KGB din Rusia. El este naiv cum a fost si Iulia Timosenco care se credea presedinte cu sustinerea lui Putin. Ea si Filat au garantii false. Timosenco a pierdut iar Filat este de dorit sa-si respecte colegii care l-au votat Prim-ministru. Lupu este unicul candidat care a ramas fara fotoliu din partea AIE. Filat usor a devenit Prim-ministru si usor poate sa-si piarda postul. Ratiune,ratiune si respectarea reciproca.

 9. alo

  ce fru mos vorbesc toti.da nu e bine ,ii criticam pe toti.stiti ce ne lipseste noua? CURAJ! SUNTEM NISTE LASI. MI-E RUSINE DAR ASTA E.DACA CINEVA E CURAJOS SI SPUNE LUCRURILOR PE NUME E SOCOTIT BOLNAV LA CAP ,NINORMAL.SPUN,STAI CUMINTE CA NU VEI FACE NIMIC. LA NOI CE E ANORMAL E LUAT DREPT NORMAL SI INVERS.

 10. europa

  PPCD si PCRM oare cand vor intoarce banii poporului? Toti stiu ca din cauza lor se fac alegeri parlamentare anticipate si referendumul din 5.09.2010. Cate milioane s-au pierdut si se vor mai pierde dupa greselile lor. JOS COMUNISMUL!!!

 11. Tatiana

  Pentru individul(individa)care se semneaza cu “europa”…Nu arunca prostia ta,care te caracterizeaza pe PPCD! Ce rost au avut cele 40 mln.care au fost aruncate-n vant?Nu era oare cazul sa fi investit acesti bani in infrastructura de protejare a teritoriului de inundatii si cutremure???Ori chiar sa fi donat sinistratilor din satele inundate acesti bani,ca tot mai bine ar fi fost pentru cei necajitii de cetateni. Orice guvernare este responasbila de cum sunt cheltuiti banii publici.Arata-mi cel putin un caz unde PPCD-ul a irosit banii publici?Da de ce nu scrii nimic despre proiectele de care au beneficiat satele tarii,datorita sustinerii lor din partea acestui partid?Repet:nu te fa destept,pentru ca nici pe departe nu esti asa.Nu comentez si nu polemizez in continuare cu asa “personaje”

 12. europa

  pt Tatiana daca esti putin competenta in politica atunci ai curajul si recunoaste. Alegerile anticipate este rezultatul politicei al PPCD si al PCRM, care au schimbat constitutia cand au fost la putere. Cati bani sau cheltuit si se vor mai cheltui pe alegeri anticipate. Suntem intr-o instabilitate politica care agraveaza criza. Dupa 60 de ani de guvernare a stigei comuniste, PPCD fara nicio rusine critica Dreapta care prin singe si vieti omenesti a luat puterea de la extrema stinga. PPCD ca niciodata trebuie sa se subordoneze Dreptei si impreuna sa guverneze tara. Intelectualii in asa situatii cedeaza in numele libertatii, a natiei si a marelui nostru ideal Reunirea.

 13. mara

  tatiana,bine ai fàcut cà ai apàrut,cà tu sari numai cànd dà cineva cu tàmàie in ppcd si in felul àsta il tine in viatà.ai adus si coliva,cà de cosciug ne ocupàm gratis,numai sà scàpàm de ràie? sau n-ai resurse pentru o colivà? cum sà nu? patriotul comunist rosca cu voronin in 2008 au furat 26 milioane de lei de la sinistrati.ce zici,và ajunge de o colivà? vai,te-a apucat jalea de “necàjiti” acum.de unde te incarci cu atàta tupeu? rosca si pomana sàrmanilor a furat-o,nu mai banul public,si si-a deschis bordeluri.infrastructurà? si de ce n-a fàcut-o rosca cu 26 milioane furate? nu mai comentezi in continuare? (dar acum cine te-a rugat?) tu nu-ti inchipui ce serviciu ai face site-ului àsta,cà asa e onorabil pentru ppcd:sà-si arunce voma,apoi sà se ascundà in ambuscadà,sà pàndeascà si sà tràsneascà de la colt.ce are a face cà cititorul e europa sau avraam,x sau y,si ce-i din asta? avraam a dispàrut,apare ea sub alt nominativ,dar asta nu-i treaba noastrà (a apàrut azi un hermes,ceva cunoscut).deci,nu mai scoate parà pe nàri,ci aprinde o lumànare,cà ppcd isi trage sufletul si o sà dea ortul popii fàrà luminità si va fi pàcatul tàu,pentru cà se va duce in iad si la intunericul de veci cu michidutà impreunà,acolo-i locul la càt bine a fàcut…,si nu inchide gura nimànui aici,cà rosca nu mai e ministru de rht si nu va fi nici deputat,la gunoi cu jigodiile tràdàtoare si hoate.cine vrea,sà mai citeascà “creierul de 9 milioane usd” ca sà aibà idee ce paste tine tatiana si càtà finetà si tandrete include in sine,cà li s-ar vestezi urechile si celor de la pruncu.

 14. Yengkhom

  de fapt incerc sa pun iatrebnri pentru ca nu cred ca cineva este detinatorul adevarului absolut, mai ales cand se discuta politica, economie, cultura etc. Marxismul este o teorie care inca are vigoare, iar Capitalul lui Marx s-a epuizat in librariile din Germania semn ca lumea “coteste” spre stanga. In fine eu ma consider mai degraba de dreapta …decat de stanga, dar consider ca neomarxismul ca teorie sociala are mai multa vigoare decat multe alte constructe ideologice apropiate dreptei…Raspuns la intrebarea 1. – Ma refer la faptul ca in politica moldoveneasca au aparut partide noi (forte noi).Raspuns la intrebarea 2.:- Nu am inteles bine care ar putea fi “bazele arhaice” ale partidelor noi. Ceea ce sustin este ca analistii nu ar trebui sa gandeasca in termenii discursului comunist, care imparte politicenii moldoveni in doua categorii: politicienii anilor ’90 si comunisti. Este dihotomia pe care ne-o propun ei, asta nu inseamna ca trebuie sa o acceptam. In defintiv PCRM a facut aliante cu unii politicieni ai anilor ’90 atat PPCD, cat si PSD. Deci cand ma refer la partide noi, ma refer la partide aparute in ultimii cinci ani (PLDM, PL, MAE, PDS (fuzionat cu PSDM), PNL, AMN (da, da este altceva decat BMD din 2005), Actiunea Populara, PC, Moldova Unita, PUM etc.). Partide moderne ca in Occident nu avem, dar dupa cum spuneam eu am o problema cu conceptele vagi, iar modernitatea sau (post-)modernitatea unui partid sunt notiuni cam vagi si putem discuta la nesfarsit despre ele. Iar a masura modernizarea unui partid in procente, in general mi se pare fara valoare euristica. 3. Din punct de vedere metodologic este corect sa compari partidele intre ele. Doar ca in contextul moldovenesc aceasta comparatie este mai putin utila decat in democratiile cu sisteme de partide stabile. Intrucat sistemul de partide moldovenesc este extrem de volatil nu vad cat de util ar fi sa comparam spre exemplu PLDM cu PCRM. PLDM are abia un an si ceva de existenta, iar PCRM este pe scena politica de 13-14 ani. In plus unul a trecut prin doua guvernari, iar celalt nu a participat la nici un scrutin. Mai util ar fi sa comparam electoratul acestor partide, campaniile acestora, listele electorale decat partidele in sine. Depinde deci ce aspecte comparam. Nu sunt relativist, incat sa spun ca sunt incomparabile, pur si simplu tre sa vedem daca aceste comparatii aduc ceva nou. Inclin sa cred ca ar trebui sa observam fiecare partid in parte si sa urmarim interactiunea partidelor fara a incerca sa punem toate partidele in aceeasi oala. Este evident ca un partid tanar fara experienta, in formare inca nu-si pune problema modernizarii/reformarii etc. Deci mai util cred ca ar fi sa alcatuim niste categorii sau tipologii ale partidelor si sa comparam categoriile de partide intre ele. Din pacate pe blog simplificam mult … si evident apar problemele de comunicare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *