Cine frânează reforma procuraturii?

Deşi unii politicieni şi oficiali de rang înalt declară că reforma procuraturii frânează, şi din acest motiv R. Moldova se află în continuare sub monitorizarea Consiliului Europei, reprezentanţii procuraturii susţin că nu au fost antrenaţi în mod adecvat în acest proces de reformare. Astăzi, în cadrul emisiunii Reporter de Gardă, vom afla la ce etapă se află reforma procuraturii. Vom afla dacă, această reformă, include şi participarea Procurorului General la partide secrete de vânătoare, alături de judecători şi oameni de afaceri. Vom încerca să aflăm dacă întrevederile procurorilor, în apartamente private, cu prostituate de lux şi oameni de afaceri ar face parte din aceeaşi preconizată reformă.

Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011—2016 prevede alocarea unui buget de circa 65 milioane de lei pentru Reforma în justiţia penală, din care face parte şi procuratura. Pentru consolidarea profesionalismului şi a independenţei procuraturii, este preconizat un buget de 2,5 milioane de lei.

Valentin Coval, şeful Secţiei juridice, implementare a reformelor legislative şi instituţionale din cadrul PG, susţine că procesul de reformă în procuratură a demarat începând cu 5 iunie 2012. “După publicarea în Monitorul Oficial a planului de acţiuni, a fost elaborat peste două săptămâni ordinul procurorului general. Potrivit acestui ordin, au fost formate grupuri de lucru pentru fiecare activitate ce ţine de reforma procuraturii ce urma să fie realizată pe parcursul anilor 2012—2014”.

“Ei – da, ei, parlamentarii, ei comandă, ei fac, ei dreg…”

Deşi unul dintre obiectivele strategiei de reformare a procuraturii a fost sporirea nivelului de încredere a societăţii în justiţie, transparenţa şi independenţa procuraturii, pe 23 decembrie 2012, un grup de oficiali de rang înalt, în frunte cu procurorul general, Valeriu Zubco, au participat la vânătoarea secretă de mistreţi din “Pădurea Domnească”. În urma partidei de vânătoare, au fost sacrificaţi doi mistreţi şi un om. Niciunul dintre demnitarii care au participat la vânătoarea secretă nu au făcut public incidentul în urma căruia a fost împuşcat un tânăr de 34 de ani. Mai mult ca atât, vânătoarea a avut loc într-o rezervaţie ştiinţifică, unde regulile de vânătoare sunt foarte stricte pentru toţi cei din zona rezervaţiei, dar, se pare, nu şi pentru demnitarii acestui stat.

“Aici e rezervaţie naturală şi ştiinţifică, şi nu se dă voie. La noi sunt vânători aici. Se dă drumul pe deal, în pădure – niciodată. Se duc la iepuri, la vulpi, la fazani, dar în pădure nu se dă voie. Nu am văzut niciodată să intre în pădure vânătorii noştri şi să se ducă la vânat. Ei – da, ei, parlamentarii, ei comandă, ei fac, ei dreg, ei…”, ne spune un locuitor din satul Moara Domnească, Anatol Hangiuc.

Ion Bejenaru, omul care susţine că a dat numele Rezervaţiei Ştiinţifice “Pădurea Domnească”, din lunca Prutului, spune că demnitarii încalcă legea de fiecare dată când ajung la vânătoare în această rezervaţie. “Vânatul este strict interzis în rezervaţie… Ei poartă toată răspunderea, fiindcă au încălcat grav legislaţia”.

Andrei Pântea, prim-adjunct al Procurorului General, susţine că, în afara orelor de serviciu, nu există o prescripţie concretă precum că procurorul nu ar putea să meargă într-o companie cu un judecător sau cu un avocat. “Important este ca aceasta să nu afecteze serviciul şi să nu discute chestiuni ce ţin de activitatea profesională, divulgarea datelor în posesia cărora a intrat pe parcursul serviciului, să nu afecteze relaţiile de serviciu”.

Demilitarizarea procuraturii şi statutul de magistrat

Planul de acţiuni pentru anii 2012-2014 prevede realizarea mai multor puncte din strategia de reformare a procuraturii. Cum ar fi: demilitarizarea procuraturii şi acordarea statutului de magistrat procurorilor, stabilirea procedurii de numire şi demitere din funcţie a procurorului general, dar şi stabilirea regulilor de răspundere disciplinară a procurorilor şi retragerea imunităţii generale a acestora.

Eugen Rusu, adjunct al Procurorului General, afirmă că procurorii nu doresc statutul de judecător doar pentru nişte favoruri. “Sistemul de justiţie european prevede că şi procurorii, şi judecătorii au calitatea de magistrat, care este necesară pentru exercitarea normală a justiţiei. Noi sperăm că parlamentul va găsi o soluţie adecvată cerinţelor şi acelei strategii de perfecţionare şi reformare a sistemului de justiţie integral. Nu să facă salariu pentru judecător şi procurorul să mai aştepte vreo 20 de ani”.

Procurorii nu simt procesul de reformă

Richard Grawey, directorul Asociaţiei Avocaţilor Americani “Iniţiativa pentru Supremaţia Legii”, susţine că nu este atât de important să fie sau nu procuratura sub autoritatea Ministerului Justiţiei, ci mai degrabă să se respecte principiul independenţei acestor instituţii. “Principiul care trebuie urmat este cel al independenţei procuraturii, care nu trebuie să fie controlată de procesul politic, ci să se ghideze după ceea ce arată faptele. Dacă dovezile investigaţiei arată că sunt urme de corupţie, trebuie luate măsuri, indiferent de persoana vizată”.

Deşi procuratura se află în proces de reformă, reprezentanţii acestei instituţii susţin că nu au fost antrenaţi adecvat în acest proces de reformare. În special cei din conducerea PG sunt nemulţumiţi de faptul că nu le-a fost solicitat un punct de vedere în contextul de reformă a instituţiei.

“Eu, la momentul actual, nu simt că se petrece procesul de reformă. Se vorbeşte mult, se discută. Noi, procurorii de rând, dacă pot să mă socot şi eu procuror de rând, ca procurorul capitalei ierarhic superior, nu am fost implicat în procesul de reformă a procuraturii. Mai mult, aş spune, eu chiar zilele acestea am aflat că este un proiect undeva, că a fost elaborat de cineva. Domnul Pântea, ca prim-adjunct, tot a aflat prima dată şi mi l-a arătat. Aşa, cu jumătate de ochi, m-am uitat peste el”, a menţionat procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov.

De altfel, Andrei Pântea, prim-adjunct al Procurorului General, susţine că nu este un secret pentru instituţie că adjuncţii Procurorului General nu au fost antrenaţi adecvat în procesul de reformă. “A activat un grup de lucru sub conducerea ex-procurorului general şi la acest moment urmează să facem o evaluare a ceea ce s-a făcut, unde ne aflăm şi ce trebuie să facem în continuare”.

Procuratura, criticată din interior şi din exterior

Potrivit procurorului de Chişinău, ca să faci o reformă la o instituţie-pilon cum este procuratura, trebuie să existe, cel puţin, înţelegere între organele decizionale ale statului. “Fiindcă, vedeţi, totul se rezumă, cum nu se învârteşte întrebarea aceasta, se rezumă că fiecare trage la turta lui, fiecare vrea cumva ca procuratura să fie în buzunarul lui”.

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, consideră că, indiferent de sistemul pentru care se optează sau de locul procuraturii, ea trebuie să fie funcţională. “Din păcate, modul în care activează astăzi procuratura este vehement criticat, atât din interior, cât şi din exterior. Toate transformările care au avut loc în procuratură nu au fost apreciate de Consiliul Europei, de exemplu, iar nereformarea procuraturii continuă să ne ţină sub monitorizarea CE de când am devenit membri ai CE. şi, respectiv, transformările trebuie să fie foarte serioase în procuratură, pentru a asigura independenţa procurorului”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Vitalic

  Procurorii nu simt reformarea procuraturii din motiv că salariile unui procuror începător este de 2800 lei achitat.Despre ce reformă se discută, pentru cine fac reforma? de dragul raportului misiunilor internaţionale, că noi ne reformăm, Adevărat a declarat Adjunctul procurorului General- în reformare erau antrenaţi Procurorul General Valeriu Zubco şi două secţii care se ocupă de politici şi instrumente de reformare în contextul planului de acţiuni pentru implimentarea strategiei de reformare a justiţiei anii 2011-2016.Aş mai adăuga doar o întrebare; CINE DIN PROCURORI A CITIT “Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011—2016” Vă răspund- NIMENI.

 2. doina lupu

  Conform statelor de personal la acest moment in Procuratura Generală activează 162 de procurori.Din ei : 51 sunt şefi,şefuleti,adjuncti e.t.c.,4 şefi din conducerea de vîrf(adjuncţii şi Procurorul General .Din cei vre-o 600 de procurori a patra parte lucrează in Procuratura Generală,i-ar restul în teritoriu.Toată povara activităţii cade pe umerii procurorilor din teritoriu,i-ar cei din Pr.G. sunt ca niste ,,ciclopi,,,care parazitează pe sama celor din teritoriu.Fiecare din cei 162 doresc sa arate,că lucrează din greu.Ei îşi planifică fiecare căte o activitate,sarcină şi trimit indicaţii in teritoriu cu duzina .Procurorii din teritoriu sunt nevoiţi în detrimentul activităţii de bază de conducere şi exercitare a urmăririi penale şi susţinerii acuzării de stat pe toate cauzele penale din ţară,să efectueze şi această activitate,ca ei ,,ciclopii,, să arate şi să facă fum că lucrează ptotigios pentru prosperarea ţării.Mulţi se ocupă cu intrigele,cu ceva trebue sa te ocupi,i-ar in teritoriu in unele raioane a ramas doar 2 procurori.I-ar în instanţa de judecată din acel raion activează 6 judecători şi toţi numesc dosare penale la aceiasi oră.Bine,se trece şi peste această situaţie.
  Reprezentanţii presei să facă o analiză a ultimilor trei-patru Ordine a Procurorului General de stimulare a procurorilor.După cum am menţionat mai sus a patra parte din toţi procurorii activează în Procuratura Generală.Deci ar fi echitabil şi corect ca şi in aceste Ordine să fie incluşi spre stimulare fiecare al patrulea din cadrul Procuraturii Generale.Această proporţie este pe de parte incălcată de conducerea Procuraturii.Ei singur fac ordine şi tot ei singuri se laudă,i-ar cei din teritoriu trag hamurile şi dacă cineva incearcă să se revolte, devine ,,persoană nongrata,,.Nimeni din teritoriu,după cum a menţionat şi procurorul mun.Chişinău Ion Diacov nu ştie ce reformă a demarat în Procuratura Generală.Vă închipuiţi ce comedie, nimeni nu ştie nimic şi aflăm din presă de la blogheri,că ,,ei,, , cei 55 de şefi şi şefuleţi de la Procuratura Generală împart funcţiile unei Procuraturi reformate şi reorganizate.Să rîzi sau să plîngi nu altceva.Acum toţi bat în procuratură .Peste noapte toţi am devenit ,,vinatori,,,inclusiv şi femeele- procurori.Păcat, pentru cei mai frumoşi ani din viaţă pierduţi la examinarea cauzelor complicate avute in procedură de omoruri ,violuri ,infracţiuni economice,cazuri de corupţie e.t.c.Poate va fi mai bine,dar fară mine în acest sistem.

 3. Deportatul

  Pe mine chiar mă miră poziţia jurnaliştilor. (Nu e vorba de autorul articolului)
  Avem cetăţeni cu puţină carte care uşor se poate MANIPULAT. Dar de ce gîndesc şi scriu aşa jurnaliştii?
  OARE NU VEDEŢI CĂ SUNTEŢM CONDUŞI DE POLITICIENII ACELUIAŞ SISTEM !?
  Peste 20 ani de vorbărae despre “lupta pentru reforme” şi multe alte lupte: cu mafia, cu sărăcia, cu “separatismul”, cu integrare europeană, cu regimul comunist, cu …
  Oare jurnaliştii nu înţeleg că este vorbărae în vînt? Ori anume pentru aceasta sunt PLĂTIŢI şi RĂSPLĂTIŢI?
  Oare chiar jurnaliştii nu înţeleg că avem la conducere politicienii aceluiaş SISTEM de pînă la 1991. Snegur, P.Lucinschii, Voronin au fost promovaţi de Moscova pînă la 1991 pentru a slugi Moscovei. Cu aceştea au “prihvatizat” cu P.Lucinschii (Filat şi Diacov) şi cu Voronin (Lupu, Plahatniuc) făcînduş averi de milioane de Euro, însărăcind cetăţenii. Toţi aceştea sunt pentru ca Armata Rusiei să staţioneze şi mai departe pe teritoriul RM, apărînd cazacii Rusiei, pe Smirnov şi Şevciuc.
  Politicenilor SISTEMULUI le este convinabil să fie haos ăn societate, sărăcie cetăţenilor, teritoriu ocupat de Rusia. Aşa mai uşor ei îşi realizează interesile lor personale.
  Jurnaliştii nu văd aceasta!? Fecare “grupirovcă” de jurnalişti CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI îşi apără patronul care le-a aruncat “osul” şi toţi împreună a-l atacă pe Ghimpu, PL.
  Sunt şi jurnalişti cu demnitate, se comportă conform Codului Deontologic. Dar cînd aşa jurnalişti vor fi majoritatea?
  Cum pot unii (mulţi) jurnalişti să apere pe politicienii multmilionari în Euro, avere făcută prin hoţia în proporţii destul de mare, din averea statului, adica a cetăţnilor – însărăcindu-i? Tot aceşti politicieni fiind împreună cu propaganda Rusiei împotriva Decretului Dlui Ghimpu cu privire la retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM.
  Atîta vreme cît majoritatea jurnaliştilor CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI nu vor conştentiza că ei sunt de vina MANIPULĂRII CETĂŢENILOR vom avea politicieni aceluiaş SISTEM.
  E utopie cu politicienii SISTEMULUI PCRM+PLDM+PD să fie vre-o reformă, să se dezvolte economia, să avem un nivel de trai ridicat.
  Nu mai scriţi de reformă!
  LUPTAŢI CU POLITICIENII SISTEMULUI, CU “PRIHVATIZĂRILE” DE 20 ANI, pentru ELIBEAREA TERITORIULUI OCUPAT DE RUSIA.
  Eu totuş sper că ZDG va fi unul dun mijloacele mass-media în luptă cu POLITICIENII SISTEMULUI.
  DOAMNE AJUTĂ!!!

 4. comentator

  Mi-a placut enorm comentariul plasat de catre “doina lupu” putin mai sus, fapt care ma determina sa nu ramin indiferent de subiectul abordat. Sincer vorbind sint trup si suflet pentru acesta institutie insa realitatea din pacate si etapele prin care ea trece este intr-adevar una dureroasa. La cele spuse de catre persoana indicata as mai adauga urmatoarele; Din cei circa 600 de procurori real angajati in Procuratura, despre care s-a vorbit, o buna parte a corpului de procurori sint nevoiti sa paraseasca institutia. Nu din cauza reformei initiate dar din alte motive personale. Anual numarul acestora ajunge in jur de 50 de persoane. Marea majoritate a lor, constituie specialistii care au atins stagiul de munca de 10 ani, cei mai buni specialisti, care au asteptat reforma procuraturi de ani de zile dar cu parere de rau, dupa cum se vede din declaratiile conducerii aceasta e doar undeva pe hirtie. Sa se gaseasca cineva cointeresat sa discute cu acesti procurori, care s-au eliberat, te umfla plinsul nu alta. Mai bine ca ei nu stie realitatea lucrurilor nimeni si doar ei ar putea dezvalui unele detalii si problemele cu care se confrunta actualii procurori si in ce conditii se lucreaza.

 5. Mara

  Bravo comentatorului! Alde Ion Diacov nu știe nimic despre reforme. Poti sa -ți imaginezi ca nu știa nimic despre reforma PG fratele lui Dumutru Diacov, plamaditorului de intrigi si interese in Parlament ?
  Apoi dacă cu reforma Pg se ocupa însuși Zubco, sub bagheta PDM – lui , sigur ca nu știau procurorii incomozi.
  Situația din PG a Moldovei, o procuratura plina de păcate si cu manile insân- gerate chiar, este asemănătoare cu cea când s-a ajuns ca toți sunt plini de paduchi, toți se scarpină pe ascuns si un pic chiar in vasul altora, sunt de acord ca trebuie de efectuată acțiunea generala de dispaduchire , dar trebuie de facut cumva pe pelea si capului altuia.
  Sunt de acord ca realitatea o știu si o a spune PROCURORII ONESTI, CE AU PLECAT SINGURI PT CA NU AU ACCEPTAT SA SE CORUPA ORI SA LUCREZE CU GURA LEGATĂ, PRECUM SI PE CARE I-AU IMPUS SA PLECE.
  EU CHIAR CRED CA PROCURORUL GENERAL AR TREBUI CĂUTAT PRIN CEI CE AU ACTIVAT SI AU PLECAT ONESTAMENTE,
  Știu si sunt convinsa: sunt mulți oameni onesti care ar începe a face ordine, dar ei nu ajung sus , nu li se da haturile in mana. Iar atunci când incerci sa faci ordine de jos in sus si de unul singura mergi la autodistrugere fizica, morala si de familie.

 6. Ion

  Lilian Cociu, amator de prostituate, este unul din cei mai mari “promotori ai reformei din procuratura”. Pe cazul omorului din Durlești acest brav “procuror” a falsificat probe în privința cetățeanului Andrei Crăciun, care nu este vinovat și care cu participarea lui Cociu a fost torturat și ulterior condamnat la 21 ani și la moment se află în detenție.
  Pînă cînd astfel de personaje cum este Lilian Cociu se va regăsi în procuratura credibilitatea reformelor este 0.
  Locul lui L. Cociu nu este în rîndurile procurorilor, ci pe banca acuzaților.
  Conducerea procuraturii trebuie să înțăleagă că fiecare zi de aflare lui L. Cociu și altor deopotrivă lui, aduce un prejudiciu imaginii instituției și îndepărtează de ziua cînd oamenii vor avea încredere în procuratura.

 7. Alexandra

  Defapt nu au dorit acestea atit de mult reformele.Daca PDM au fost cei ce sustine-au de fiecare data reforma si depolitizarea ,atunci pldm a optat pentru a acapara intregul sistem juridic din RM pentru a putea ascunde acele cazuri cit de contrabanda facuti atit si de atacuri raideri Bodiu-BEM.

 8. Natalia

  Asa sustineau pd reforma, ca cei care s-au exprimat mai sus si au expus problemele, si au povestit in ce consta “reformarea” procuraturii, nu au vazut nimic bun in ea, si prefera sa plece din sistem, pentru care au facut studii, au dat suflet, dar nu vad alta iesire din situatie. De fapt, cum a fost descrisa situatia, recunosc majoritatea institutiilor din tara – sefii incalzesc scaunele, dar pentru a arata ca lucreaza din rasputeri, dau indicatii colaboratorilor simpli, cu cele mai mici salarii, care si asa au destul de mult de lucru in functiile lor, sa mai faca si tot felul de rapoarte, statistici, etc., si toate de obicei sunt urgente – lasa totul si ocupa-te anume de asta. Tot ce fac sefii, aduna aceste rapoarte de la toti, le pun intr-un dosar, si arata ca au facut o investigatie ampla asupra problemelor. Iar pe hirtie – ne reformam, oameni buni, mergem in Europa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *