Cine a tradus “Idiotul”?

“Plecaţi să învăţaţi cum să aruncaţi cu pietre în Parlament şi în Preşedinţie?”, îi întreabă vameşii pe tinerii din R. Moldova care călătoresc în vacanţă în România. Nici întoarcerea în R. Moldova nu este uşoară. Coloane de autocare, cu sute de tineri, sunt reţinute ore în şir pentru a fi percheziţionate. Se caută “materiale compromiţătoare”, CD-uri cu imagini despre protestele din aprilie, ziare, cărţi etc.

Sute de tineri din R. Moldova şi din alte state ale Europei participă în această vară la taberele din cadrul programului ARC. Acest program este destinat copiilor şi tinerilor etnici români de pretutindeni, organizat de Ministerul Afacerilor Externe al României. “Deşi vacanţa este una frumoasă, ieşirea sau intrarea în R. Moldova este un adevărat calvar”, spun tinerii din R. Moldova, reveniţi săptămâna trecută din România. Mai mult decât atât, până a intra pe teritoriul vămii Cahul, grănicerii moldoveni nu le-au permis tinerilor să iasă din autocare, nici chiar la WC. “E comandă să nu ieşiţi din autobuz”, se răstea un grănicer atunci când tinerii încercau să iasă din autocar ca să ia o gură de aer. Pe teritoriul vamal al R. Moldova tinerilor le-au fost verificate aparatele foto, unora le-au fost luate ziarele, altora le-au fost verificate cardurile de memorie de pe suporturile pentru informaţie digitală.

Ştiau exact ce caută

La 1 iulie, pe la punctul vamal Oancea-Cahul, revenea acasă un grup de aproape două sute de tineri, după o vacanţă într-o tabără din Eforie Sud, România. Deşi, la vama Oancea, procedura a durat doar câteva minute, pentru fiecare dintre cele patru autocare, la vama Cahul, verificarea autobuzelor cu tineri din R. Moldova a continuat ore în şir, de la 24.00 până la 3 dimineaţa.

Alexandrin Moiseev, de 20 de ani, student UTM, îşi aminteşte bine că vameşii încercau să afle dacă nu cumva tinerii au materiale promoţionale pe care le duc din România acasă. “Au verificat fiecare colţ al autobuzului, în căutarea acestor materiale”, spune Alexandrin. “Mi-au scos fiecare lucru din bagaj, de parcă căutau ceva anume”, explică el.

Violeta Castraveţ, de 20 de ani, studentă la Bucureşti, avea în bagaj zece cărţi de literatură artistică. Volumele fac parte din colecţia-supliment a ziarului „Adevărul”, editat în România. Unele dintre acestea erau ambalate împreună, de la editură, cum ar fi cele două volume „Idiotul” de Fiodor M. Dostoievski. Doi vameşi care verificau bagajul Violetei au rupt ambalajul, ca să se convingă că studenta nu ascunde nimic în acele cărţi. “De ce nu e în chirilică şi cine a tradus ‘Idiotul’?”, se întrebau cei doi vameşi. “Era evident că aveau o comandă şi ştiau exact ce caută”, spune Violeta Castraveţ.

Cristina Boaghi, 21 de ani, studentă la ULIM, coordonatoarea grupului de aproape două sute de tineri, îşi aminteşte de momentul în care cineva scăpase jos un suport pentru informaţia digitală (n.r., memory stick). “Proprietarul acestui suport păstra acolo informaţii personale, vameşii l-au luat şi l-au verificat la calculator”, spune Cristina Boaghi.

Ea aminteşte că şi la plecarea în România autorităţile de la hotar au creat o noapte de nesomn pentru aceşti tineri. “Am intrat în vamă în jurul orei 2 noaptea. Ultimul autocar a ieşit din vama Cahul la 9 dimineaţa. Tinerii au fost supuşi unui interogatoriu ciudat. Eram întrebaţi de unde venim, cine ne-a invitat, ce să facem în România, la ce fel de tabără ne vom odihni. Şi mai ciudat a fost să fim întrebaţi dacă „mergem să învăţăm cum să aruncăm cu pietre în Parlament şi în Preşedinţie”, mai spune tânăra.

Agenţi SIS au căutat o noapte “Agonia surzilor”

De fapt, în cele şapte zile în care s-au aflat în România, tinerii moldoveni au făcut cunoştinţă cu conaţionalii lor care îşi fac studiile peste Prut. Studenţii moldoveni au adunat bani din bursă ca să realizeze filmul “Agonia surzilor”, în două părţi. Tinerii au multiplicat mai multe CD-uri, pe care le-au repartizat colegilor lor veniţi la tabăra ARC. “A trebuit să adunăm toate CD-urile şi să le lăsăm pe teritoriul României, pentru că asta, de fapt, căutau vameşii”, mai spune Cristina Boaghi. “CD-ul conţinea câteva filme: Agonia Surzilor I, Agonia Surzilor II şi înregistrări de la protestele studenţilor moldoveni aflaţi la 7 aprilie în România”, mai spune ea.

Mai mult decât atât, unul dintre cei opt şoferi ştia bine că la frontieră erau agenţii SIS, îmbrăcaţi în uniforme de vameş, care au verificat aceşti tineri. “E din cauza acestor filme despre 7 aprilie”, ne-a spus el. “În mod normal, nu se verifică atât de minuţios precum au făcut-o de această dată”, a mai spus el.

La fel s-a întâmplat şi cu un alt grup de peste o sută de tineri din stânga Nistrului, care veneau de la o tabără din Sulina.

“Părinţii sunt îngroziţi de cele aflate de la copii. Ore în şir, pe parcursul nopţii, copiii au fost percheziţionaţi. Aveau nişte cărţi, agende, fotografii. O parte au fost sustrase. Căutau un CD despre evenimentele din 7 aprilie. Au verificat fiecare autocar, de parcă exista vreun pericol terorist”, ne-au spus câţiva părinţi de la Râbniţa. Ei consideră că vameşii de la Cahul nu se deosebesc prea mult de persoanele din cadrul administraţiei separatiste de la Tiraspol. “Vă imaginaţi, feciorul meu vroia la WC. Îşi cerea voie de la vameşi şi de la grăniceri să iasă din autocar, iar aceia îi spuneau: “Du-te în România şi te…”. Cum e posibil ca la frontieră să fie angajate persoane cu un asemenea nivel de cultură?”

Am solicitat biroului de presă al Serviciului de Grăniceri să ne spună dacă, până a intra pe teritoriul vamal, călătorii pot ieşi din autocar ca să respire aer curat. După ce am adresat întrebarea (în limba română), a urmat o pauză lungă, după care ni s-a spus în limba rusă că sunt ocupaţi şi au închis. Am revenit la acelaşi număr de telefon, dar nu a mai răspuns nimeni.

Totodată, şeful biroului vamal Cahul, Ion Mereuţă, ne-a asigurat că controlul se face selectiv. “Nu putem verifica în proporţie de 100% fiecare transport. S-ar stopa şi traficul. O facem întotdeauna selectiv, după criteriile noastre de analiză”, mai spune el. Deşi a fost verificat aproape fiecare bagaj al celor aproape două sute de tineri, Ion Mereuţă spune că nu s-a găsit nimic suspect. L-am întrebat dacă în acea noapte la controlul bagajelor au asistat şi agenţi SIS. “Este vorba despre securitatea statului. După competenţa lor, se pot prezenta oriunde”, mai spune Mereuţă.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. SOREL,BORS ,BIHOR ROMANIA

  mama lor de africani asta trebuie numiti africani,nu o tara civilizata civilizatia se termina la prut

 2. Panait

  JEGURI sunt acesti securisti … niste oameni infricosati, si slabi, slabi fiindca stiu sa lupte doar cu copii, pentru a castiga un salariu doar, ca ideologie ca atare nu cred ca au. JEGURI! Statul Moldav comunist voronist este PREA SLAB sa se mentina pe termen lung, si este de asemenea prost plasat pe harta lumii sa se mentina astfel. Momentul schimbarii vine, in mod inevitabil, iar pentru JEGURI, acest moment ar putea fi cat mai dureros, daca nu-si schimba de acum comportamentul.

 3. Nicu

  Am fost si eu unul dintre acei tineri, care au fost tinuti si perchezitionati de SIS in vama de la Cahul ore insir

 4. ani

  COPILASI! ATI INTELES CE AVETI DE FACUT?! DE CONVINS PE FIECARE APROPIAT SA MEARGA LA VOT SA STARPEASCA PROSTIA SI URA INTRE OAMENI! VA DORESC SUCCES

 5. Gigi

  Nu-mi vine sa cred…
  Mergeti la vot, si schimbati ceva acolo…
  E inadmisibil sa suporti teroarea asta in secolul asta. Exprimandu-va opiniile poate schimbati ceva

 6. logos

  Cum adică de ce nu e în chirilică?????? Păi limba oficială de stat (sic! că nu vor să o numească limba romînă) este cu grafie latină dacă citim constituţia Republicii Modova ! Păi vameşul ăla a rămas în urmă cu 20 de ani, pe când mai era Uniunea Sovietică. Doar în Transnistria mai e în vigoare propaganda stalinistă cu limba moldovenească = limba română scrisă cu chirilice!
  Revoltătoare atitudinea vameşului!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *