Cinci solicitări instituţiilor internaţionale

Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) face Apel către statele-membre şi instituţiile UE vizavi de implicarea lor în procesul de democratizare a R. Moldova.

În document se spune că, luând act de Declaraţia comună din 18 iulie 2008 despre starea democraţiei şi a libertăţii de exprimare în R. Moldova, semnată de ambasadorii statelor şi instituţiilor UE, acreditaţi la Chişinău, declaraţie în care au fost menţionate derapajele antidemocratice ale coaliţiei de guvernare (PCRM, PPCD şi PD), între care “intensificarea acţiunilor unor organe de stat de hărţuire a diferitor partide politice sau susţinători ai programelor acestora”, dar şi ţinând cont de Moţiunea Bundestag-ului din 25 iunie, în care, între altele, se menţionează că “ridicarea pragului electoral până la 6% în ajunul alegerilor parlamentare din 2009, interzicerea formării coaliţiilor electorale, precum şi blocarea accederii în anumite funcţii publice a persoanelor cu cetăţenie dublă sau multiplă pun sub semnul întrebării progresele atinse deja în procesul de democratizare”; reiterând necesitatea adoptării unei Rezoluţii urgente a Parlamentului European privind derapajul antidemocratic în R. Moldova şi violarea drepturilor omului, idee promovată de către liberal-democraţi, PLDM solicită statelor-membre ale UE şi instituţiilor UE, CoE, precum şi SUA:

  1. Condiţionarea explicită a asistenţei financiare şi tehnice de revenirea la pragul electoral de 4% şi alianţele electorale, accederea într-o funcţie publice indiferent de deţinerea unei cetăţenii străine, accesul imediat şi neîngrădit al opoziţiei la Televiziunea publică.
  2. Monitorizarea intruzivă a procesului democratic în Moldova în timp real, stopând practica hărţuirii opoziţiei democratice şi excluzând utilizarea ajutoarelor umanitare pentru scopuri electorale.
  3. Condiţionarea continuării negocierilor în problema unui nou Acord cu UE, care va succeda APC, de revenirea imediată la practicile şi politicile unui stat democratic.
  4. Exercitarea presiunii în vederea combaterii corupţiei în mediul înalţilor funcţionari, a traficului de persoane şi stoparea practicii de imixtiune politică în mediul de afaceri.
  5. Menţinerea monitorizării CoE până în momentul onorării tuturor angajamentelor asumate (funcţionarea unei justiţii independente, eradicarea corupţiei, respectarea libertăţii la libera exprimare, a dreptului la asociere, consolidarea autonomiei locale, etc.).

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *