Cinci funcţionari din R. Moldova în SUA

292-functionariNorthwest Ohio nu este de obicei o destinaţie de atracţie turistică pentru vizitatorii străini ai Statelor Unite, dar pentru cinci funcţionari publici din Moldova Esteuropeană, acest loc este primul popas din această săptămână.

Oaspeţii, trei primari şi doi membri ai consiliilor locale din Moldova, au ajuns în Toledo vineri, fiind parte a unei delegaţii susţinute financiar de guvernul Statelor Unite.

Ei urmează să viziteze zona împreună cu primarii locali, cu administratorii oraşelor şi a judeţelor, cu liderii educaţionali şi experţii în afaceri pentru a afla mai multe despre sistemul american de administraţie locală.

‘’Ei trebuie să vină şi să vadă cum funcţionează democraţia americană şi cum sunt administrate orăşelele noastre”, spune Vera DeBuchananne, manager de program pentru Moldova la Open World Leadership Center. ‘’Acesta este un schimb de idei şi de practici de succes, deoarece noi probabil avem de învăţat la fel de mult de la ei pe cât si ei au de învăţat de la noi,’ adaugă doamna DeBuchananne.

În timpul vizitei de studiu, care va dura 10 zile, politicienii din Moldova sunt găzduiţi de familii din oraşele Sylvania şi Bowling Green. Ei vor vizita comunităţile din zonele Lucas, Wood şi Ottawa şi vor face cunoştinţă cu diverşi lideri locali, printre care şi primarii oraşelor Maumee şi Bowling Green, cu comisarul Lucas county şi cu administratorii oraşelor Oregon şi Perrysburg. Oaspeţii din Moldova, de asemenea, planifică să asiste la reuniunea de marţi a Consiliului oraşului Toledo.

Printre principalele teme de discuţii şi de schimb de opinii sunt responsabilitatea şi transparenţa în administrare, colectarea impozitelor, alte probleme ce afectează comunităţile rurale şi strategiile de dezvoltare economică.

Este pentru prima dată când o delegaţie din Moldova vizitează zona Toledo cu ajutorul unui program Open World, care de la momentul lansării din 1999 a adus din ţările Eurasiei în Statele Unite mii de tineri politicieni, economişti şi lideri civici. Participanţii la program sunt selectaţi în baza realizărilor pe care le-au avut în comunităţile lor locale, dar şi pe principii de vârstă, căci nu trebuie să depăşească 45 de ani.

Oaspeţii din Moldova sunt Ion Bodrug, consilier local din oraşul Bălţi, Constantin Cojacari, primarul oraşului Edineţ, Mihail Mîrzenco, primarul din Mateuţi, Rezina, Igor Oboroc, primarul satului Grinăuţi, Ocniţa şi Angela Rusnac, membră a consiliului local din Soroca. Un traducător îî însoţeşte pe parcursul vizitei.

“Aceştia sunt cei ce îndeplinesc sarcinile”, a spus doamna DeBuchananne, enumerând realizările oficialilor, care includ implimentarea unor proiecte care vizează asigurarea cu apă şi a altor proiecte legate de infrastructura oraşelor în care activează. ‘’Vedem că sunt activi şi se implică mult în viaţa comunităţii”.

Programul Open World a început ca un mod de îmbunătăţire a comunicării şi înţelegerii dintre Statele Unite şi Rusia, dar acesta s-a extins incluzând practic toate ţările din fostaUniune Sovietică. În ciuda diferenţelor dintre Moldova şi Statele Unite, organizatorii delegaţiei spun că liderii politici se confruntă cu probleme asemănătoare la nivelul administrării locale. Acestea ţin de implimentarea unui sistem eficient de epurare a apelor sau de asigurare cu locuri de muncă sau de atragere a investiţiilor în zonele pe care le administrează.

Pentru aceşti cetăţeni ai R.Moldova, zona Toledo oferă unele viziuni de rezolvare a problemelor. “Practic fiecare se confruntă cu o anumită problemă pe care încearcă să o rezolve, spre exemplu încearcă să îmbunătăţească instituţiile medicale sau să atragă investiţii. Ei ar putea să întâlnească persoane care au realizat lucruri asemănătoare pentru Toledo şi să vadă ce proiecte au avut succes şi să analizeze cum acestea pot fi aplicate de ei,” a spus Maura Shelden, purtătoarea de cuvânt la programul Open World.

www.toledoblade.com,
traducere şi adaptare, ZdGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *