Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chişinăul interesat de Nabucco

Chişinăul interesat de Nabucco

250-nabuccoR. Moldova este interesată de proiectul Nabucco, susţin oficiali de la Chişinău. După criza gazului din iarna trecută, mai multe state din Europa îşi exprimă poziţia vis-a-vis de Nabucco.  Ucraina, una dintre părţile acuzate de Moscova că ar fi provocat criza gazului, vrea să se alăture la proiectul Nabucco.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a declarat pentru ZdG că R. Moldova este interesată de proiectul Nabucco. „R. Moldova este interesată de orice proiect alternativ de tranzitare a gazelor naturale, inclusiv de proiectul Nabucco. Dar, deocamdată, nu avem posibilitatea să participăm direct la implementatrea acestui proiect, şi asta pentru că Nabucco, dar şi alte proiecte alternative, cum ar fi South Stream, nu presupun participarea R. Moldova. Ca să participi la consorţiul Nabucco, trebuie să treacă gazoductul prin ţara ta”, a continuat ministrul.

Lazăr a ţinut să precizeze că R. Moldova s-ar putea conecta la Nabucco prin intermediul României, pentru că acest stat este unul dintre partenerii proiectului. Gazoductul ar putea traversa România. În aceeaşi ordine de idei, fiind întrebat dacă Guvernul de la Chişinău a purtat discuţii cu partenerii proiectului, ministrul Lazăr a răspuns că astfel de discuţii nu au existat. La momentul dat, R. Moldova nu este vizată în niciun fel în acest proiect. Atunci când se va conecta România şi vom avea interconexiune cu ţara vecină, nu doar din R. Moldova spre România, dar şi invers, ipotetic, am putea profita de Nabucco”, a conchis Valeriu Lazăr.

Criza gazului

„Orice sursă de energie este importantă pentru R. Moldova. Dar ar trebui să vedem în timp care vor fi costurile de conectare la Nabucco”, a declarat ex-ministrul Economiei Igor Dodon. Sursa citată a precizat că probabilitatea repetării crizei gazului e destul de mare. Mai exact, va depinde mult de ţările prin care este tranzitat gazul. „Naftogaz a prevenit că nu va putea achita la timp gazul livrat pe parcursul ultimelor luni”, ne-a mai spus Dodon.

Totodată, pagina electronică realitatea.net informează că monopolul rusesc al gazelor naturale Gazprom ar putea ridica în 2010 cu 20-30 USD preţul gazului livrat către consumatorii europeni, faţă de cel din 2009, a spus luni vicepreşedintele companiei Aleksandr Medvedev. „Anterior, Medvedev declarase că preţul mediu de export al gazului în 2009 va fi mai mare de 280 USD pentru 1000 m.c. El a explicat că prognoza se bazează pe situaţia de pe piaţa mondială a resurselor energetice”, mai relatează sursa.

În cadrul ediţiei a 36-a a Consiliului electro-energetic al CSI, premierul Vlad Filat a declarat că una dintre priorităţiile Guvernului de la Chişinău este diversificarea surselor de energie electrică şi gaze naturale, aceasta fiind o soluţie pentru sporirea securităţii energetice a statuluii. „Un alt scop al R. Moldova este racordarea sistemului electro-energetic naţional la cel european”, a menţionat premierul. Potrivit site-ului Nabucco, gazul natural va proveni din Iran, Irak, Azerbaidjan şi Kazahstan. În acest mod, Rusia, cu resursele sale de gaze naturale, ar putea trece în rezerva UE. Costul gazoductului Nabucco a fost estimat iniţial la 4,5 miliarde de euro. Actualmente, preţul proiectului depăşeşte suma de 8 miliarde de euro.

Amintim că Victor Parlicov, expert economic în cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale «Viitorul», a declarat pentru ZdG că «R. Moldova trebuie să investească aproximativ 1 miliard de euro pentru a se conecta la gazoduct, luând în calcul cel mai apropiat punct, care se presupune a fi România”. Amintim că, în luna iulie curent, cinci state de tranzit, România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia, au semnat la Ankara acordul interguvernamental pentru Nabucco, proiect destinat să diminueze dependenţa UE de gazul rusesc. Totodată, potrivit experţilor, Nabucco este considerat un concurent al gazoductului South Stream, promovat de Rusia.

Iurie SANDUŢA