Chişinăul interesat de Nabucco

250-nabuccoR. Moldova este interesată de proiectul Nabucco, susţin oficiali de la Chişinău. După criza gazului din iarna trecută, mai multe state din Europa îşi exprimă poziţia vis-a-vis de Nabucco.  Ucraina, una dintre părţile acuzate de Moscova că ar fi provocat criza gazului, vrea să se alăture la proiectul Nabucco.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a declarat pentru ZdG că R. Moldova este interesată de proiectul Nabucco. “R. Moldova este interesată de orice proiect alternativ de tranzitare a gazelor naturale, inclusiv de proiectul Nabucco. Dar, deocamdată, nu avem posibilitatea să participăm direct la implementatrea acestui proiect, şi asta pentru că Nabucco, dar şi alte proiecte alternative, cum ar fi South Stream, nu presupun participarea R. Moldova. Ca să participi la consorţiul Nabucco, trebuie să treacă gazoductul prin ţara ta”, a continuat ministrul.

Lazăr a ţinut să precizeze că R. Moldova s-ar putea conecta la Nabucco prin intermediul României, pentru că acest stat este unul dintre partenerii proiectului. Gazoductul ar putea traversa România. În aceeaşi ordine de idei, fiind întrebat dacă Guvernul de la Chişinău a purtat discuţii cu partenerii proiectului, ministrul Lazăr a răspuns că astfel de discuţii nu au existat. La momentul dat, R. Moldova nu este vizată în niciun fel în acest proiect. Atunci când se va conecta România şi vom avea interconexiune cu ţara vecină, nu doar din R. Moldova spre România, dar şi invers, ipotetic, am putea profita de Nabucco”, a conchis Valeriu Lazăr.

Criza gazului

“Orice sursă de energie este importantă pentru R. Moldova. Dar ar trebui să vedem în timp care vor fi costurile de conectare la Nabucco”, a declarat ex-ministrul Economiei Igor Dodon. Sursa citată a precizat că probabilitatea repetării crizei gazului e destul de mare. Mai exact, va depinde mult de ţările prin care este tranzitat gazul. “Naftogaz a prevenit că nu va putea achita la timp gazul livrat pe parcursul ultimelor luni”, ne-a mai spus Dodon.

Totodată, pagina electronică realitatea.net informează că monopolul rusesc al gazelor naturale Gazprom ar putea ridica în 2010 cu 20-30 USD preţul gazului livrat către consumatorii europeni, faţă de cel din 2009, a spus luni vicepreşedintele companiei Aleksandr Medvedev. “Anterior, Medvedev declarase că preţul mediu de export al gazului în 2009 va fi mai mare de 280 USD pentru 1000 m.c. El a explicat că prognoza se bazează pe situaţia de pe piaţa mondială a resurselor energetice”, mai relatează sursa.

În cadrul ediţiei a 36-a a Consiliului electro-energetic al CSI, premierul Vlad Filat a declarat că una dintre priorităţiile Guvernului de la Chişinău este diversificarea surselor de energie electrică şi gaze naturale, aceasta fiind o soluţie pentru sporirea securităţii energetice a statuluii. “Un alt scop al R. Moldova este racordarea sistemului electro-energetic naţional la cel european”, a menţionat premierul. Potrivit site-ului Nabucco, gazul natural va proveni din Iran, Irak, Azerbaidjan şi Kazahstan. În acest mod, Rusia, cu resursele sale de gaze naturale, ar putea trece în rezerva UE. Costul gazoductului Nabucco a fost estimat iniţial la 4,5 miliarde de euro. Actualmente, preţul proiectului depăşeşte suma de 8 miliarde de euro.

Amintim că Victor Parlicov, expert economic în cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale «Viitorul», a declarat pentru ZdG că «R. Moldova trebuie să investească aproximativ 1 miliard de euro pentru a se conecta la gazoduct, luând în calcul cel mai apropiat punct, care se presupune a fi România”. Amintim că, în luna iulie curent, cinci state de tranzit, România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia, au semnat la Ankara acordul interguvernamental pentru Nabucco, proiect destinat să diminueze dependenţa UE de gazul rusesc. Totodată, potrivit experţilor, Nabucco este considerat un concurent al gazoductului South Stream, promovat de Rusia.

Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. STEFANITA

  Premierul moldovean vine la Bucureşti

  Şeful guvernului de la Chişinău, Vlad Filat, a anunţat, aseara, că va efectua o vizită în România săptămâna viitoare între 13 şi 14 noiembrie şi se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, relatează site-ul Unimedia.md.

  “În perioada
  13-14 noiembrie mă voi întâni cu preşedintele României Traian Băsescu la Bucureşti şi sper să semnăm atunci Convenţia privind micul trafic la frontieră”, a declarat premierul moldovean.

  La o săptămână după vizita în România, Vlad Filat va avea o întrevedere cu fostul lider de la Kremlin, Vladimir Putin: “La 20 noiembrie mă voi întâlni cu premierul rus, Vladimir Putin, la Ialta şi voi discuta cu el despre creditul Federaţiei Ruse pentru Republica Moldova”, a adăugat Filat.

  Credite pentru Republica Moldova

  Premierul a oferit detalii şi despre “creditul chinez”, în valoare de un miliard de dolari, mai scrie aceeaşi sursă.

  “Banii
  sunt destinaţi infrastructurii. Am insistat ca lucrătorii să fie din
  Republica Moldova”, a explicat Filat, adăugând că Guvernul negociază contractarea unui alt credit de 350-360 de milioane de lei (21-22 de milioane de euro) de la Guvernul polonez.

  Întrebat dacă Guvernul nu se împrumută prea mult, Filat a declarat că
  “este o procedură absolut firească”, deoarece “trebuie să plătim pensii, salarii, să încălzim şcoli şi grădiniţe”.

  Cât despre alegerea preşedintelui Republicii Moldova, Filat a declarat că alegerile vor avea loc. „Preşedintele va fi ales. Am analize, dar şi unele informaţii la acest subiect. Îmi pare rău că am pierdut atâta timp”, a precizat Filat, citat de Unimedia.md.

  Premierul a mai adăugat că nu este de acord cu ideea că alegerea şefului statului ar avea loc la Moscova, deoarece acesta va fi ales în Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *