Cel puţin 15 zile cu Iurie Leancă, în calitate de premier desemnat

422-lencaŞeful statului, Nicolae Timfoti, l-a desemnat pe Iurie Leancă în calitate de candidat la funcţia de premier al R. Moldova. Potrivit Constituţiei, prim-ministrul desemnat are la dispoziţie 15 zile pentru a forma Cabinetul de Miniştri şi a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

“În conformitate cu prevederile constituţionale, l-am desemnat pe Iurie Leancă în calitate de candidat la funcţia de premier. În cadrul consultărilor cu fracţiunile parlamentare, reprezentanţii partidelor au recunoscut dreptul PLDM de a propune această candidatură. PCRM nu a participat la consultări. Fac un apel către deputaţi şi Parlament să voteze un nou Guvern pentru a readuce stabilitatea în ţară şi pentru a continua dezvoltarea R. Moldova”, a declarat Timofti.

PLDM l-a înaintat pe Iurie Leancă în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru al R. Moldova. Formaţiunea a delegat trei reprezentanţi care vor purta negocieri cu partidele interesate în crearea unui nou Guvern. Echipa de negociatori a PLDM este formată din trei vicepreşedinţi ai formaţiunii: Liliana Palihovici, Valeriu Streleţ şi Vadim Pistrinciuc. Negocierile vor fi coordonate de Iurie Leancă, care va lua şi deciziile finale în privinţa componenţei viitorului Cabinet de Miniştri.

PCRM a anunţat că nu va participa la negocieri cu PLDM în vederea instituirii unui nou Guvern. Deputatul comunist Artur Reşetnicov a reiterat, la Publika TV, că singura cale pentru a depăşi criza politică sunt alegerile parlamentare anticipate.

“Desemnarea lui Iurie Leancă este primul pas spre alegeri parlamentare anticipate, pentru a oferi cetăţenilor R. Moldova posibilitatea de a-şi alege viitorul destin sau viitorul Parlament. PCRM nu poate şi nu doreşte să participe nici la negocieri, nici la discuţii despre principiile şi valorile discreditate şi compromise. Acest Parlament a pierdut încrederea cetăţenilor. Alegerile parlamentare aniticipate sunt unica posibilitate de a ieşi din această criză”, susţine Reşetnicov.

Şi deputaţii PD au declarat că nu cred într-un Guvern condus de Iurie Leancă. Ei consideră că R. Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate. Deputatul PD Adrian Candu susţine că desemnarea lui Leancă pentru funcţia de prim-ministru nu este decât un joc al PLDM şi că adevăratele intenţii ale liberal-democraţilor ar fi declanşarea unui nou scrutin electoral.

Adrian Candu a mai anunţat că democraţii vor să audă nişte răspunsuri de la candidatul PLDM. “Cum vede eventualul prim-ministru Leancă lucrul într-un Guvern de coaliţie? Cum vede lupta împotriva corupţiei, în situaţia în care CNA a trecut în subordinea Guvernului şi, în mod special, lupta cu corupţia din Guvern? Să vedem care este răspunsul la întrebarea ce s-a întâmplat pe 3 mai şi să vedem de ce nu a încercat să oprească avalanşa de încălcări legislative, anti-constituţionale şi anti-europene care au avut loc pe 3 mai”, a subliniat acesta.

Potrivit deputatului PL Valeriu Munteanu, înaintarea lui Leancă nu este decât un produs al jocului dintre PLDM şi PCRM, menit să inducă în eroare ceilalţi actori politici.

Experţi independenţi susţin că Iurie Leancă, în calitate de candidat desemnat la funcţia de prim-ministru, întruneşte calităţile necesare şi ar putea acumula numărul necesar de voturi din partea parlamentarilor. Opiniile au fost exprimate pentru Publika TV de către directorul CREDO, Sergiu Ostaf, şi expertul constituţionalist Nicolae Osmochescu.

“Va urma un proces de negocieri între partidele care vor putea să asigure majoritatea, iar PLDM va fi în fruntea acestor negocieri. PD este interesat să acorde sprijin pentru noul guvern. Există un grup de deputaţi independenţi, dar şi cei din grupul reformator al PL. Este un număr care depăşeşte 51 de deputaţi”, a menţionat Sergiu Ostaf.

“Sper ca Iurie Leancă să acumuleze mai multe voturi decât cele necesare, să fie desemnat un nou guvern, care să aibă un sprijin politc. Consider că Leancă are toate capacităţile necesare pentru a fi un foarte bun prim-ministru şi a conduce cu succes noul Guvern”, a declarat Nicolae Osmochescu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *