Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce oportunități le oferă UE…

Ce oportunități le oferă UE compatrioților noştri? Dar celor rămași acasă, în R. Moldova?

Cu ocazia Zilei Europei, eveniment ce va fi consemnat la Chişinău în zilele de 11-12 mai, Ziarul de Gardă a comunicat cu cetățeni ai R. Moldova, stabiliți de mai mult timp în Uniunea Europeană (UE).

Evelina Alună, Paris, Franța:

Viața în UE oferă o viziune diferită asupra vieții de zi cu zi și asupra mediului de afaceri. Aici observ conexiunea strânsă și nedivizată între diferite culturi și naționalități, respectul reciproc și rezultatul muncii comune – ceea ce poate servi drept exemplu pentru R. Moldova. Totodată, aflându-mă în centrul Europei, am ocazia să preiau experiența și practica acumulată de ani de zile de către companiile ce activează în UE. Totodată, UE are o experiență vastă în conlucrarea eficientă dintre națiuni, în scopul atingerii celor mai bune rezultate în cele mai diverse domenii – începând cu politicile promovate pentru dezvoltarea mediului de afaceri și până la cercetările avansate în domeniul medicinii sau tehnologiilor. Astfel, consider că R. Moldova poate beneficia de experiența europeană pentru o bună dezvoltare. Acordul de Asociere deja prevede reducerea taxelor de export pentru o gamă largă de produse autohtone. În așa mod, producătorii locali sunt motivați să se conformeze standardelor UE – aceasta fiind un beneficiu și pentru consumatorii locali. Mai mult decât atât, prin proiectele și programele oferite, consider că UE este deschisă pentru acordarea suportului consultativ și financiar în sensul susținerii mediului de afaceri din R. Moldova.

Loredana Prijmireanu, Olanda, Maastricht:

Deși sunt deja de trei ani în Olanda, faptul că pot fi în doar 30 de minute în Germania sau în 15 minute în Belgia, fără a sta în vreun rând la vamă, încă mă fascinează. Societatea în care trăiesc se bazează pe respectarea mutuală a libertăților și obligațiilor existente. Posibilitățile oferite, odată cu trecerea timpului, devin firești, naturale, iar în paralel, în Moldova, încă se aspiră la acest fapt. Când realizez acest lucru, îmi provoacă mereu o lovitură puternică care mă face să mă gândesc la realitatea de acasă, realitatea care sper și cred că poate fi schimbată în curând. R. Moldova ar beneficia enorm din exportul de succes al valorilor și normelor care stau la baza UE, acestea fiind democrația, respectarea drepturilor fundamentale, diversitatea culturală și supremația legii. Însă, în opinia mea, UE nu trebuie percepută exclusiv ca unicul salvator al țării. Schimbarea nu poate fi efectivă atunci când este impusă de factorii externi, primul pas este rezolvarea problemelor interne. În acest context, informarea cetățenilor și socializarea lor este crucială. UE poate promova democrația și oferi un model eficient de guvernare, dar adaptarea acestora la contextul domestic e decisivă și depinde de noi.

Daniela Bunghez, Belgia, Bruxelles:

Ca și mulți dintre colegii mei, am plecat din R. Moldova la studii. Realitatea de aici însă nu este la fel de unsă cu miere cum ni se spunea acasă. Acum, după ce m-am pus relativ pe picioare, pot spune că UE nu-ți oferă nimic, dacă tu nu-i dai nimic. Am avut oportunitatea să muncesc fără experiență, ceea ce nu ar fi fost posibil în R. Moldova. Așadar, traiul în UE mi-a oferit o oportunitate de muncă, care a însemnat că a trebuit să fiu mai bună decât alții și să depun mai mult efort în munca mea, oricare a fost aceasta. UE poate oferi R. Moldova acces la învățământ superior incoruptibil și calitativ cu ulterioare oportunități bune de muncă, o piață dezvoltată de comercializare cu bunuri și servicii, acces la proiecte și investiții considerabile. UE, în primul rând, oferă o viață corectă și confortabilă. Dar toate acestea depind în mare măsură de propria voință, de motivație, dar și de capacitatea de adaptare.

Eugen Văscu, Danemarca, Falster:

Mie personal, UE îmi oferă oportunitatea de a-mi continua studiile la o universitate cu standarde europene și internaționale. Faptul că sunt înconjurat de colegi internaționali și profesori din mai multe colțuri ai Europei ce oferă cele mai recente și noi teorii, manuale și „softwares” este o oportunitate de care încerc să mă folosesc la maxim. Reformele ce s-au înfăptuit în Danemarca au creat un sistem birocratic ce a distrus corupția din toate domeniile. Totodată, UE oferă posibilitatea şi libertatea de a alege, de a învață și de a lucra în orice țară membră. Sper ca progresul economic al Danemarcei, care este un bun model european, va ajunge și la noi acasă, în R. Moldova. Dacă ar fi membră a UE, R. Moldova ar putea obține ajutor financiar şi intelectual pentru a reconstrui infrastructura țării, crearea spațiului de păstrare a resurselor intelectuale cât și repatrierea cetățenilor moldoveni aflați în UE.

Pentru conformitate, Diana Severin