[INFOGRAFIC] Ce fac foştii miniştri de Interne?

Politică, business, IT, iar unii caută de lucru

După anii ‘90, R. Moldova a avut 13 miniştri de Interne, cu 2 mai mulţi decât Ucraina şi cu 7 mai puţini decât România postcomunistă. Dacă unii dintre foştii miniştri de Interne s-au regăsit în politică, companii private de securitate, IT, business, sunt implicaţi în procese de judecată, în urma evenimentelor din aprilie 2009, alţii sunt în căutarea unui job. În timpul liber, ex-miniştrii de Interne fac sport pentru a-şi menţine forma fizică. În weekend, ei  obişnuiesc să meargă cu soţiile la un spectacol de teatru sau la vreun concert.

Ultimul ministru de Interne al R. Moldova din perioada sovietică a fost general-maiorul Vladimir Voronin. El a deţinut funcţia de ministru de Interne în anii 1988—1990. Ulterior, a fost ales deputat şi şef de stat. În anii 1990-1992, în perioada destrămării URSS şi după declararea Independenţei R. Moldova, la conducerea MAI a fost numit Ion Costaş, în grad militar de general-maior.

Generalul Costaş, director pe IT

După ce a plecat de la MAI, Ion Costaş a mers în România, unde a lucrat până în anii 2000. “Am fost să câştig o bucată de pâine. Am văzut că aici nu ai cu cine face politică şi că oamenii au scopuri meschine atunci când ajung la guvernare, fapt demonstrat şi acum. Am evitat politica. M-am perfecţionat într-un alt domeniu. La noi, am însuşit domeniul “Tehnologii informaţionale”, apoi am fost la Londra, jumătate de an, unde mi-am perfecţionat abilităţile la Compania Microsoft”, ne-a spus generalul Costaş.

Actualmente, Costaş deţine funcţia de director executiv la o filială a unei companii internaţionale de tehnologii informaţionale, specializată în IT, Hardware şi Software. “Ne ocupăm de programare, softuri, java… E o companie internaţională. Proprietarii sunt francezi şi italieni, dar au deschis şi o filială în Chişinău, unde eu sunt director”, spune Costaş, care, între timp, iniţiază un ONG cu denumirea “Onoare şi demnitate”.

Al doilea ministru de Interne de după Independenţă a fost Constantin Antoci (1992—1997),  general-locotenent de poliţie. În prezent, acesta deţine funcţia de şef de secţie la Întreprinderea de Stat “Registru”.

Fost ministru, consilier al preşedintelui, ex-deputat – caută de lucru

Mihai Plămădeală a deţinut funcţia de ministru de Interne timp de un an (1997—1998). Ulterior, a fost  numit în funcţia de consilier al preşedintelui Petru Lucinschi, iar în urma alegerilor parlamentare din 2001 a devenit deputat. În prezent, ex-ministrul de Interne spune că se află în căutarea unui loc de muncă.

“Până în februarie 2012, am activat într-o structură non-guvernamentală care se ocupa de relaţiile dintre Uniunea Europeană şi CSI. Patronii care au creat instituţia au falimentat. N-au avut cu ce ne plăti şi aşa am ajuns, din februarie anul trecut, să mă ocup cu chestiuni personale. Mai scriu câte ceva. Fac o analiză a vieţii. Zilnic stau pe Internet şi mai dau sfaturi unora. Agenţie de detectivi îşi deschid doar acei miniştri de Interne care au purtat epoleţi toată viaţa. Dar eu am activat la Procuratură înainte de a fi ministru de Interne. A administra o agenţie de pază nu mi-ar face plăcere”, ne-a mărturisit Mihai Plămădeală.

Deşi a deţinut funcţii importante în stat, ex-ministrul Plămădeală pleca din funcţii “la cererea sa personală”. “După Independenţă, fiecare partid îşi numeşte miniştrii. Ca, ulterior, să ceară de la acel ministru doar ce doreşte el. Eu am avut probleme în mandatul meu pentru că am declarat că nu sunt ministrul partidului, ci ministrul ţării”.

Catan s-a întors la universitate

Mihai Plămădeală practică sportul pentru a-şi menţine sănătatea şi puterile. Totodată, spune că se află şi în căutarea unui loc de muncă. “Eu sunt în căutare. Caut un loc de muncă. Domeniul juridic mă interesează. Am participat la 8 campanii electorale şi pot să acord consultaţii pentru candidaţii interesaţi”, ne-a anunţat fostul ministru de Interne, care în timpul liber obişnuieşte să meargă la teatru, la un concert, dar e prezent şi la festivităţile Ministerului de Interne.

Victor Catan a deţinut de două ori funcţia de ministru de Interne. În anii 1998—2000 şi 2009—2011. “M-am reîntors la catedră, unde am ore de “Drept patrimonial, administrativ şi constituţional”. Sunt conferenţiar universitar la UTM. Sunt preşedinte al Asociaţiei internaţionale a ofiţerilor organelor de drept. Colectez materiale şi mai scriu câte ceva. Scriu memorii, în care reflectez despre lupta noastră. Şi citesc mai mult ce e legat de independenţa şi democraţia ţărilor. Cât eşti ministru, eşti preocupat mai mult de treburile interne. Acum, dacă tot am mai mult timp liber, îmi iau soţia şi mergem la teatru”, ne-a spus Victor Catan.

Ţurcan: Ieri m-am întors de la Moscova

Vladimir Ţurcan a fost ministru de Interne în anii 2000—2001. Ulterior, a fost ales în calitate de deputat pe lista PCRM şi numit ambasador în Rusia, Kazahstan şi Turkmenistan. Actualmente, colaborează cu Partidul Socialiştilor din R. Moldova.

“Acum mă ocup doar de activitatea politică în colaborare cu Igor Dodon. Acordăm asistenţă lui Dodon ce ţine de referendum. Încă nu am început a scrie memoare. Le scriu acei care n-au ce face altceva. Zilnic fac sport pentru a-mi menţine forma. O oră la sală. Fac alergări pe bandă. Ridic greutăţi. Merg la înot la bazinul de la universitate. Apoi vin la oficiu, unde am întâlniri şi port discuţii. Ieri m-am întors de la Moscova – am avut şi acolo câteva întâlniri. Pe domnul Papuc de mult timp nu l-am văzut. Nici nu ştiu cu ce se ocupă”, ne-a spus ex-ministrul de Interne Vladimir Ţurcan.

Papuc: Marea mea problemă este procesul. La revedere!

L-am contactat şi pe Vasile Drăgănel, care a activat în calitate de ministru la MAI în anii 2001—2002.

“Au trecut 11 ani de când nu mai sunt o persoană publică. Şi nu doresc să discut despre viaţa mea privată. La revedere!”

Gheorghe Papuc a stat cel mai mult la conducerea MAI (2002—2008 şi sfârşitul lui 2008—2009), dar a fost şi unul dintre cei mai controversaţi miniştri din perioada regimului Voronin. A fost suspectat de implicarea în trafic de droguri, inclusiv în cazul capturii-record de 200 de kilograme de heroină. Iar după violenţele de la 7 aprilie 2009, Papuc a fost acuzat de către procurori de neglijenţă în serviciu în perioada evenimentelor din aprilie 2009. Dosarul în care figurează numele lui Gheorghe Papuc se află pe rol la Curtea de Apel Chişinău. În următoarea şedinţă de judecată, magistraţii urmează să dea o sentinţă în cazul Papuc şi Botnari.

Contactat telefonic, ex-ministrul de Interne nu a dorit să ne ofere prea multe informaţii. “Ce, nu cunoaşteţi cu ce sunt preocupat eu? Cu procesul de judecată. Asta e cea mai mare problemă a mea. La revedere!”, a punctat Papuc.

Mejinschi: Nu mai este un secret. Sunt director la “ARGUS-S”

În comparaţie cu ceilalţi miniştri, Valentin Mejinschi a stat cel mai puţin la conducerea MAI (aprilie 2008 — octombrie 2008). La sfârşitul lui octombrie 2008, printr-un decret al lui Vladimir Voronin, Mejinschi a fost numit în funcţia de viceprim-ministru. Anterior acesta a fost şi directorul CCCEC.

Actualmente, Valentin Mejinschi este directorul Companiei de pază şi securitate “ARGUS-S”, companie cu capital străin, al cărei fondator este firma “OTIV PRIME SERVICES B.V.”, cu sediul în Olanda. Obiectivul principal de activitate declarat de compania “ARGUS” este activitatea particulară de detectiv şi de pază. Conform raportului financiar pe anul 2011, firma a încasat venituri din vânzări în sumă de 40,5 milioane de lei.

În raportul anual pe 2011 al băncii “Victoriabank” figurează atât firma “ARGUS-S”, care asigură paza şi securitatea domiciliului lui Vladimir Plahotniuc, la apartamentul de pe str. Bulgară nr. 41, cât şi fondatorul “OTIV PRIME SERVICES B.V”.

Valentin Mejinschi ne-a confirmat că este directorul companiei “ARGUS”, însă a ţinut să menţioneze că nu administrează şi alte firme. “Ce fac? Trăiesc! Încă nu m-am apucat de scris memoare. Nu mai este un secret că eu activez în compania “ARGUS-S”. Acolo administrez. Compania e mare. Alte firme nu am. În timpul liber fac sport regulat, de trei ori pe săptămână. Mai merg pe la părinţi, la ţară. Într-o sâmbătă mergem la părinţii mei, în alta la părinţii soţiei. Mă mai duc la sport, la o zi de naştere, o cumetrie şi weekendul a trecut. Uneori reuşim să mergem şi pe la teatru”, ne-a mai spus ex-ministrul de Interne Valentin Mejinschi.

Am încercat să discutăm şi cu ex-ministrul de Interne Alexei Roibu, care s-a perindat la conducerea MAI în anii 2011—2012. Roibu însă nu a fost de găsit. Actualmente, Ministerul de Interne este condus de ministrul Dorin Recean (iulie 2012 — prezent).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Vasea

  Mihai Plămădeală a deţinut funcţia de ministru de Interne timp de un an (1997—1988)???????

 2. Deportatul

  Dle Geneneral Ion Costaş!
  – Dacă o să citiţi aceste rînduri – să ştiţi că aveţi TOATĂ STIMA CĂTRE Dstră de la o simplă familie de DEPORTAŢI din a.1949. al cărui capul familiei, tata meu Chiril, FOST VETERAN RĂZBOIULUI II MONDIAL ÎMPOTRIVA FASCISMULUI, dar şi tata mamei mele, Semion, a fost ucis pe front RĂZBOIULUI II MONDIAL ÎMPOTRIVA FASCISMULUI în văzul lui tata meu. DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ!
  – TRANSMIREŢI Vă rog şi STIMA, MULŢUMIREA pentru PATRIOTISM, DEMNITATE NAŢIONALĂ, VERTICALITATE, ONESTITATE pentru a lor CELE NAI BUNE CALITĂŢI OMENEŞTI ŞI DE CETĂŢENI cître PRIM-MINISTRU Dl MIRCEA DRUC, a pus baza ieşirii de sub jugul ocupaţiei ruseşti, şi DlUI ILIE ILAŞCUL, care cu ameninţare de a fi ucis de ocupanţii ruşi, a dovedit că este PATRIOT ROMÂN
  – Regretabil că majoritatea ctăţenilor, fiind MANIPULAŢI de către jurnaliştii CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI, votează şi mai departe oligarhii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova
  – Dle General! Transmiteţi şi toată stima familiei noastre către toţi cei ce au luptat împotriva ocupanţilor din războiul Moldo-rus din a 1992 de pe Nistru.
  – DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ pe cei ce au căzut în războaie, inclusiv şi în războiul cu OCUPANŢII RUŞI DIN 1992
  – PATRIOŢILOR cu DEMNITATE NAŢIONALĂ SĂ LE AJUTE DOMNUL DUMNEZEU!!!!!!!!!

 3. Colun

  Plamadeala a împiedicat activitatea procuraturii, MAI, iar cireaşa de pe tort au fost noile legi penale, la care a contribuit nemijlocit, conducînd grupul de elaborare, ca mai apoi, aceste norme să dea dureri de cap la practică. Cine a calculat vreo dată cît s-a cheltuit,pentru elaborarea acestor Legi şi completarea lor ulterioară?

 4. Colun

  Mejinschi naşul lui Zumbbreanu şi întîmplător conduce firma lui Plahota, asta nu vă spune nimic?

 5. gotesteanul

  Dle General I.Costaş, vă doresc multă sănătate-să trăiţi dle, General,cât o vrea Dumnezeu,în linişte şi pace!!!
  Citesc memoriile dnevoastră”Transnistria 1989-19922″-vă stimez şi mai mult,a-ţi fost un PATRIOT adevărat al RM şi cred c-aţi rămas la fel.
  Lecturând această minunată carte,ajung la concluzia că “mulţi, dintre foştii şi actualii” guvernanţi şi politicieni “patrioţi”, ca atare ,sunt nişte trădători.Unii dintre ei se regăsesc şi în acest Infografic…
  Păcat, că actualii “democraţi” v-au dat uitării,iar “lingăii şi parveniţii” beneficiază de onoruri, atenţii, ordine şi medalii…Am urmărit şi “spectacolul” politic din anul curent,dedicat evenimentelor de la Nistru, peste tot unde reuşeam, întrebam: de ce nu sunt printre voi I.Costaş, A.Gămurari, Grupul Ilaşcu etc?….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *