Candidaţii la Preşedinţie — testaţi medical, nu şi intelectual

Candidaţii la funcţia de şef al statului urmează a fi examinaţi doar din punct de vedere al sănătăţii, nu şi al capacităţilor intelectuale, pentru că aşa prevede legislaţia, susţine preşedintele Comisiei speciale privind alegerea preşedintelui ţării, Tudor Deliu. Conform unei legi din anul 2000, toţi candidaţii la Preşedinţie sunt obligaţi să treacă o examinare medicală.

Ex-preşedintele Petru Lucinschi, care a ajuns să conducă R. Moldova în absenţa unui astfel de certificat, admite că, deşi acest lucru ar putea fi necesar, în condiţiile actuale ale R.Moldova, o astfel de examinare este o formalitate. “Asta-i o reflectare a stării societăţii noastre. Într-o societate în care cultura politică este înaltă, în care toţi se cunosc şi totul este public, nu este nevoie de aşa ceva. Pe de altă parte, dacă omul nu este sănătos şi aceasta îi poate influenţa activitatea, cetăţenii trebuie să ştie. Când eram preşedinte, n-am dat niciun motiv că aş fi nesănătos şi nici n-au apărut aşa probleme. Nu cred că această comisie va rezolva ceva. E o formalitate”, a declarat cel de-al doilea preşedinte al R. Moldova.

Neurochirurgul Stanislav Gropa a trecut prin procedura examinării medicale atunci când a candidat la funcţia de preşedinte, în 2009. El este convins că aceasta riscă să devină o formalitate în dependenţă de persoanele incluse în comisie. “Chiar am atras atenţia la comisia selectată. Sunt personalităţi din medicină care nu cred că vor manifesta superficialitate. Un examen medical riguros este necesar pentru fiecare persoană, cu atât mai mult pentru o persoană cu funcţie înaltă în stat. Este foarte important şi criteriul de inteligenţă, dar este foarte complicat să introducem la noi, la moment sau în viitorul apropiat, un astfel de criteriu, mai ales că nu există o tradiţie în acest sens”, susţine doctorul.

Tudor Deliu a explicat că examinarea medicală a candidaţilor se face pentru că aşa prevede legea şi că despre necesitatea efectuării unui test de inteligenţă nici nu s-a discutat. “Dacă o persoană are miopie sau o dizabilitate fizică, acestea nu sunt impedimente pentru a candida la Preşedinţie. Să ne amintim de Roosevelt. Nu cred că poate fi superficială această testare, pentru că sunt antrenaţi cei mai buni specialişti din ţară. Există riscul să fie influenţate unele rezultate, dar ce să facem, să aducem specialişti de peste hotare?”, a întrebat retoric deputatul.

Ministerul Sănătăţii a abilitat Spitalul Clinic Republican cu dreptul de efectuare a examinării medicale a candidaţilor la funcţia de şef de stat şi eliberării adeverinţei medicale privind starea de sănătate. Candidaţii vor fi trataţi ca orice alt pacient, adică vor trece pe la uşa fiecărui specialist, iar medicii vor respecta normele de etică şi de confidenţialitate.

Medicii care vor examina viitorii candidaţi

Sergiu Ungureanu, vicedirector al Spitalului Clinic Republican, preşedintele comisiei
Eleonora Vatamanu, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în Cardiologie
Ion Moldovanu, director al Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie
Vladimir Cazacov, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în Chirurgie
Vera Lupaşco, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în Oftalmologie
Sergiu Vetriceanu, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în ORL
Mihai Opera, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în Narcologie
Anatol Nacu, şeful catedrei Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie la USMF “Nicolae Testemiţanu”

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. AVRAAM

  Da??Cum ar spune clasicii Cehov,Dostoevschii,Tolstoi: СТРАННО!Adică-straniu!De douăzeci de ani se zvoneşte prin mass/media şi oameni că medicina a cea mai scumpă şi coruptă in Moldova.Un curs de studii la Testemiţanu oficial e deja circa 20000lei/anul.Ca să te aranjezi ca medic cu salariu de 2000 lei trebuie sa dai la labă circa 7000-1000 euro!Aşa deci,hai să dezghocăm şi noi: Medicii care vor examina viitorii candidaţi

  Sergiu Ungureanu, vicedirector al Spitalului Clinic Republican, preşedintele comisiei-ce venit are,ce imobile,cu ce auto se plimbă el şi membrii familiei sale,cum a ajuns cine este???
  Eleonora Vatamanu, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în Cardiologie- cât costă o investigaşie la inumă?Nu oficială ci aşa ca pentru popor cu euro???
  Ion Moldovanu, director al Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie- cât costâ un certificat pentru vânător câ e sănătos,eliberat de neurologie????
  Vladimir Cazacov, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în Chirurgie-????
  Vera Lupaşco, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în Oftalmologie-cât costă pentru un daltonic testul de şofer????
  Sergiu Vetriceanu, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în ORL-cât costă auzul pentru un surd dacă el surdul vrea să devină poliţist ori grănicer-???????
  Mihai Opera, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în Narcologie-de asta nu vorbim,căci in RM narcomani nu sunt şi punctum!!!!
  Anatol Nacu, şeful catedrei Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie la USMF «Nicolae Testemiţanu»-cine e şi SĂNĂTOSUL ista????

  Aşa deci,iarăşi corupţie!!!!Ori Voronin sau Plahotniuc le va plati la işti doftori.Doa nu degeaba poartă oameni ăştea halate verzi de ciloarea dolarului şi euro! Sau mai bine să duceţi candidaţii pe la babe???E mai ieftin şi mai eficient!Babele,care au pensia de 400/600lei mai cu precizie vor constata care e demn de preşedinţie şi care nu….Mai sunt şi extrasenşi,şi ghicitoare!!!!Hai Moldova!!!!

 2. vera

  Propun ca printre medicii, care vor examina candidatii, sa fie inclusi si astrologi, care nu incurca temperamentele persoanelor; de exemplu: Balantele sunt mai calme, dar Scorpionii, avind m. multa energie, fiindca-s nascuti la sfirsitul anului, “bat la ochi” unora – nepriceputi in psihologia lor…
  D-le AVRAAM, mi-ati citit gindurile! Betivani “nu avem”,narcomani: numai politia stie citi sunt la numar, iar cu schizofrenie, adica care “vorbesc prin popusoaie” avem mai toata republica si pe noi,ei nu ne vor socoti sanatosi, daca vor citi comentariile noastre, asa ca:”Frunza verde cainii latra,
  guvernare – “examinata”
  Ministerul sanatatii –
  fruntea demnitatii oarbe,
  pe unii – va examina,
  pe altii – va “ingropa”,
  fiindc’asa-i Legea facuta:
  Sa lucram, sa avem burta!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *