Calendar european: Liberalizarea regimului de vize

444-leancaLiberalizarea regimului de vize pentru cetăţeni şi integrarea europeană a R. Moldova ar putea deveni realitate. Parlamentul European promite să sprijine R. Moldova în acest sens. Asigurarea vine din partea europarlamentarului Graham Watson, raportor permanent al Parlamentului European pentru R. Moldova, şi a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu premierul Iurie Leancă, care se află într-o vizită de lucru la Strasbourg. Vizita are loc pe 23-24 octombrie. S-au discutat, de asemenea, progresele R. Moldova în realizarea reformelor de pe agenda europeană.

“Ritmul realizării agendei europene, dar şi contextul regional impun identificarea unei viziuni comune privind calendarul relaţiilor noastre în perioada pre-Vilnius şi post-Vilnius şi asigurarea respectării acestuia”, a subliniat Iurie Leancă. Oficialul de la Chişinău a afirmat că Executivul se concentrează pe accelerarea reformelor, mai ales în justiţie, afaceri interne, lupta cu corupţia, sporirea investiţiilor, crearea locurilor de muncă şi reintegrarea ţării. În acest sens, eurodeputatul Graham Watson a încurajat continuarea agendei de reforme europene.

“Succesul Parteneriatului Estic depinde de voinţa şi de capacitatea fiecărei ţări de a defini şi de a-şi asuma procesele de reformă”, a declarat, în Parlamentul European, Štefan Füle, Comisar European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, pe 22 octombrie, cu o zi înainte de vizita lui Iurie Leancă. “Politicile UE pot sprijini, dar nu pot înlocui aceste reforme, care pot fi compromise de provocările externe”, a adăugat Štefan Füle, definind principalele responsabilităţi ale Uniunii Europene faţă de celelalte ţări: să îmbunătăţească accesul produselor acestor ţări pe piaţa comună, dar şi să crească mobilitatea populaţiei.

Aflat la Strasbourg, Iurie Leancă a discutat despre mersul reformelor şi priorităţile de pe agenda europeană a R. Moldova cu Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul de Cooperare UE-RM. Părţile au reiterat că, înaintea Summitului de la Vilnius, rolul Parlamentului European devine important pentru susţinerea reformelor realizate de R. Moldova. Oficialul european a spus că, în calitate de copreşedintă a acestui comitet, va oferi sprijin deplin R. Moldova pentru a se lua o decizie în forul legislativ european astfel încât vinurile moldoveneşti să aibă acces liber pe piaţa comunitară, fiind ridicate cotele de export în acest sens.

În cadrul vizitei de lucru, premierul a avut mai multe întrevederi şi urmează să discute şi cu lideri ai celor mai importante grupuri politice din Parlamentul European, inclusiv cu Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar BROK, precum şi cu Štefan Füle, Comisar European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate.

Din delegaţia R. Moldova aflată la Strasbourg mai fac parte viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Efimia Harbuz

    Sunt sigur ca actuala coalitie de guvernare va demonstra in mod clar ca sunt acei care au indeajuns profesionalism sa aduca acest beneficiu pentru cetatenii RM… Bravo si succese mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *