Banii partidelor politice – cheltuiţi pentru deplasări şi pentru promovarea imaginii

ZdG a radiografiat rapoartele financiare ale partidelor politice în primele şase luni ale anului 2018. În timp ce finanţările unor partide au scăzut drastic, altele alocă milioane de lei doar pentru promovare şi existenţă.

Partidul Democrat – cu cele mai mari cheltuieli

Partidul Democrat (PD) înregistrează cele mai mari cheltuieli şi donaţii în raport cu alte partide, în primele şase luni ale anului 2018. Astfel, democraţii au cheltuit aproape 17 milioane de lei, dintre care 13 milioane – pentru promovarea imaginii în presă. PD a cheltuit 1,6 milioane de lei pentru întreţinerea şi chiria celor 46 de sedii, 626 mii de lei – pentru întruniri şi acţiuni publice, 445 de mii – pentru remunerarea celor 25 de angajaţi ai formaţiunii, 292 de mii – pentru telecomunicaţii şi 247 de mii de lei – pentru deplasări peste hotare. În pofida acestor cheltuieli, PDM mai are în cont 18,7 milioane de lei.

Cea mai mare parte a bugetului PD s-a format din cotizaţiile celor 54 192 membri de partid – circa 11 milioane de lei. Alte 5,6 milioane de lei au fost donate de 1 007 persoane. Cele mai mari sume donate sunt de 40 de mii de lei şi au fost virate în contul PD de către Valeriu Boişteanu, Nicolae Cajuc, Anatolie Guţu, Svetlana Isac şi Vladislav Rusu. Nume similar cu unul dintre donatorii PD are primarul satului Tomai din Leova, Valeriu Boişteanu, ales în 2015 pe listele PD. Acesta s-a numărat printre finanţatorii PD şi în 2017, când a donat partidului 70 mii de lei. Din bugetul de stat, democraţii au primit în acest an 4 milioane de lei.

Partidul Socialiştilor: Cheltuieli şi donaţii de milioane

În aceeaşi perioadă, Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM) a cheltuit aproximativ 8 milioane de lei. 2 milioane au fost investite pentru promovare, peste 1 milion – pentru întreţinerea sediilor, circa 357 mii de lei – cheltuieli de personal şi aproape 163 mii de lei – servicii de telecomunicaţii.

Participarea candidatului PSRM, Ion Ceban, în campania electorală pentru alegerile locale din Chişinău a costat partidul 388 de mii de lei.

Pentru organizarea întrunirilor, manifestaţiilor publice şi a cursurilor de instruire pentru membrii de partid au fost investiţi peste 152 mii de lei, pentru bunuri imobile – 17 mii de lei, iar pentru achiziţii de birotică – 12 mii de lei. După toate aceste cheltuieli, pe contul PSRM au mai rămas 10 mii de lei.

PSRM a primit în prima jumătate a anului 2018 circa 4 milioane de lei din bugetul de stat, aproximativ 3 milioane de lei din donaţii şi 971 de mii de lei din cotizaţiile celor 13 412 membri de partid. Cea mai mare sumă care a fost donată e de 26 mii de lei, investită de Alla Pilipetcaia. Alte sume în valoare de peste 12 mii de lei au fost donate de persoane cu nume similare ale deputaţilor socialişti: Oleg Lipskii, Anatolii Labuneţ, Vasile Bolea, Ghenadi Mitriuc, Elena Hrenova, Adrian Lebedinschi, Petru Corduneanu şi Vlad Batrâncea. Pe lângă aceste alocaţii, în contul socialiştilor au rămas 209 mii de lei din perioada precedentă de gestiune.

Donaţii de aproape 8 milioane de lei pentru partidul Şor

La început de 2018, în contul partidului erau aproape 15 mii de lei, la care s-au adăugat ulterior aproape opt milioane de lei. Partidul a primit subvenţii de la bugetul de stat în mărime de aproximativ 42 de mii de lei, iar cel mai substanţial venit a fost cel din donaţii. Pentru partidul lui Ilan Şor au fost efectuate în total donaţii în mărime de 7,9 milioane de lei. Principalii donatori ai partidului sunt Avantage SRL, la care Şor deţine o cotă parte de 0,8931%, afacere administrată de Ilona Şor, dar şi Dufremol SRL, administrată tot de Ilona Şor, despre care presa scria anterior că ar fi mama vitregă a lui Ilan. Cele două companii au donat 4,9 milioane de lei. Donaţii de peste trei milioane de lei au venit şi din partea a circa 60 de persoane fizice. Şi în acest caz, cea mai mare donaţie, în mărime de 300 de mii de lei vine de la Ilona Şor. Donaţii de 100 de mii de lei au fost efectuate de Liubovi Bublii, iar Sergiu Pavluşcenco a donat 120 de mii de lei. Cei doi figurează ca şi fondatori la „Aerofood” SRL, firmă care gestionează mai multe localuri amplasate pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău. Printre donatorii care au oferit câte 100 de mii de lei se numără şi o oarecare Valentina Robu. Alţi 100 de mii de lei sunt donaţi de antreprenorul Vadim Fotescu, care administrează firma „Profistaff”, specializată în realizarea soft-urilor şi a altor produse IT. Donaţii de 200 de mii de lei au fost oferite şi de Arcadie Ciochină, director general al „Aeroport Handling”, membru al Consiliului de Administrare al companiei „Avia Invest”, deţinătoarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Ceilalţi donatori au oferit mijloace băneşti care variază între 2 şi 80 de mii de lei. Informaţiile despre funcţiile pe care le ocupă donatorii partidului sunt păstrate în anonimat.

În primele luni ale anului, din buzunarul partidului au fost scoşi circa 1,6 milioane de lei pentru întreţinerea sediului. În raport au mai fost trecute circa 2,7 milioane de lei pentru alte cheltuieli, în prezent soldul mijloacelor băneşti ale partidului fiind de peste 64 mii de lei.

În acelaşi timp, partidul nu declară nici un leu utilizat pentru deplasări în ţară sau în străinătate, sau pentru organizarea întrunirilor şi a manifestaţiilor publice.

Platforma Demnitate şi Adevăr

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) a cheltuit în jumătate de an circa 222 de mii de lei. Peste 93 de mii de lei s-au cheltuit pentru promovare şi circa 85 de mii de lei pentru întreţinerea sediilor. Pentru achiziţii de birotică s-au cheltuit 21,5 mii de lei, iar pentru telecomunicaţii – 6,5 mii de lei. Investiţiile în bunuri mobile şi imobile au costat partidul aproape 15 mii de lei.

PPDA nu declară nici un leu pentru cheltuieli de personal, pentru deplasări în ţară şi în străinătate, sau pentru organizarea întrunirilor şi a manifestaţiilor publice.

Totodată, PPDA a primit în prima jumătate a anului 2018, circa 78 de mii de lei din bugetul de stat, peste 91 de mii de lei sub formă de donaţii şi circa 32 mii de lei – donaţii sub alte forme.

Cei 14 mii de membri de partid au achitat cotizaţii în mărime de aproape 10 mii de lei. Lider la capitolul donaţii pentru PPDA a fost omul de afaceri Alexandru Machedon, care a oferit circa 57 mii de lei. Machedon a fost şeful staff-ului electoral al liderului PPDA în campania electorală. Celelalte donaţii sunt sume mai mici, variind de la 200 de lei până la 5 mii de lei.

Donaţii de circa 303 mii lei pentru Partidul Liberal Democrat

În primele şase luni ale anului, Partidul Liberal Democrat (PLDM) a cheltuit aproape 5 milioane de lei şi a avut donaţii de circa 303 mii de lei. 4 milioane de lei partidul i-a primit de la bugetul de stat. Potrivit raportului financiar, din primul semestru al anului 2018, PLDM a cheltuit aproape 2 milioane pentru personal, aproximativ 412 mii de lei pentru întreţinerea sediilor, 315 mii de lei – pentru promovarea în presă şi 167 de mii de lei – pentru deplasări. Alte 67 de mii de lei au fost alocate pentru servicii de telecomunicaţii, 37 de mii – pentru organizarea de întruniri şi manifestaţii publice, 22 de mii – pentru investiţii în bunuri mobile şi 18 mii – cheltuieli de birotică.

În raportul privind transparenţa donaţiilor PLDM, se indică donaţii de la 7 persoane fizice în valoare totală de 26 mii de lei. Suma donaţiilor variază de la 560 de lei la 6000 de lei. Viorel Cibotaru, nume similar cu cel al preşedintelui PLDM, a donat 5200 de lei. Totodată, mai mulţi membri ai partidului au folosit automobilele personale în scopuri de partid, servicii estimate la 303 mii de lei. Pe contul PLDM au mai rămas 11 milioane de lei.

Cheltuielile partidelor fără donaţii: Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor

Numărul finanţatorilor Partidului Comuniştilor (PCRM) şi ai Partidului Liberal (PL) s-a redus drastic în ultimii doi ani. Dacă în 2016, PCRM indica donaţii în valoare de 870 de mii de lei, iar PL – 484 mii de lei, în primul semestru din 2018, partidele nu au dezvăluit nici o donaţie. Rapoartele PCRM şi PL înregistrează, în schimb, cheltuieli de milioane destinate întreţinerii partidelor. La început de 2018, contul PCRM înregistra un sold de 4 milioane de lei, dintre care circa 3 milioane erau alocate din bugetul de stat, iar un milion – din alte surse. Comuniştii au cheltuit în şase luni 51 de mii de lei pentru organizarea manifestaţiilor, circa 24 de mii de lei pentru deplasări, 30 de mii de lei – cheltuieli pentru servicii de telecomunicaţii şi 24 de mii de lei – achiziţii de birotică.

Cele mai mari cheltuieli ale partidului au revenit pentru întreţinerea personalului – 974 mii lei, promovarea în presă – 811 mii lei şi întreţinerea sediilor – peste 265 de mii de lei. Raportul dezvăluie că membrii PCRM au contribuit la formarea bugetului formaţiunii doar prin intermediul cotizaţiilor de membri, în valoare de circa 85 mii de lei, iar cu 39 mii de lei au cotizat organizaţiile internaţionale din care face parte partidul. Alte donaţii din partea persoanelor fizice sau juridice nu sunt indicate nici în raportul privind transparenţa donaţiilor din aceeaşi perioadă.

Exact aceeaşi situaţie caracterizată prin lipsa finanţatorilor se constată şi în cazul liberalilor. PL a indicat un buget de circa 7 milioane de lei la început de 2018, dintre care peste 2 milioane erau alocate din bugetul de stat. PL a cheltuit 882 mii de lei pentru întreţinerea personalului, circa 625 mii de lei pentru întreţinerea sediilor, 534 mii lei – pentru promovare, 59 de mii – pentru deplasări, 16 mii pentru întruniri şi 13 mii pentru telecomunicaţii.

PL a achitat cotizaţii de membru în organizaţiileinternaţionale din care partidul face parte în valoare de 162 mii de lei. Potrivit raportului, liberalii au contribuit la formarea bugetului de partid cu doar 465 de lei din cotizaţiile membrilor.

În 2017, PL a indicat o singură donaţie în bugetul partidului, în valoare de 7700 de lei. În acelaşi an, raportul financiar al PCRM arăta 7 donaţii, în valoare totală de 3 690 de lei.

În 2016, PCRM indica donaţii în valoare de 870 de mii de lei, de la 157 membri ai partidului, iar PL – 484 mii de lei, de la zece membri.

Rapoartele financiare şi cele privind transparenţa donaţiilor au fost publicate pe site-ul CEC. Luni, 16 iulie, a fost ultima zi de prezentare a rapoartelor. Raportul Partidului Acţiune şi Solidaritate încă nu a fost făcut public.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *