Avizul Comisiei de la Veneţia privind interzicerea simbolurilor comuniste este unul consultativ

Reprezentanţii PCRM au protestat, pe parcursul săptămânii curente, în faţa unor instituţii de stat, cerând repunerea în legalitate a simbolului formaţiunii – secera şi ciocanul, renunţarea la persecutarea simpatizanţilor şi membrilor formaţiunii şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

În faţa sediului Curţii Constituţionale, membrii şi simpatizanţii PCRM au cerut ca membrii acesteia să emită un aviz obiectiv şi corect în cazul sesizărilor PCRM cu privire la neconstituţionalitatea deciziei şi legii adoptate de AIE, la 12 iulie 2012, prin care PCRM a fost privat de simbolul său şi prin care a fost condamnat regimul totalitar comunist din R. Moldova. Manifestanţii i-au îndemnat pe magistraţi să dea dovadă de independenţă faţă de actuala guvernare în deciziile adoptate.

Instituţia europeană nu prevede expres că Legislativul ar trebui să abroge legea

Protestele au loc după ce, la 8 martie, Comisia de la Veneţia a decis că Legea 192, adoptată de majoritatea parlamentară din R. Moldova la 12 iulie 2012, prin care PCRM i s-a interzis utilizarea simbolul său, este în contradicţie cu drepturile omului şi libertatea de exprimare. Potrivit hotărârii Comisiei de la Veneţia, adoptată la cea de-a 94-a sesiune plenară, legea ar fi contrară art. 10 şi 11 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a explicat că Comisia de la Veneţia a remis Chişinăului părerea sa în raport cu interzicerea simbolurilor comuniste în R. Moldova. Potrivit documentului, instituţia europeană nu prevede expres, nicăieri, că Legislativul R. Moldova ar trebui să abroge legea. Alexandru Tănase a precizat pentru presă că instituţia pe care o reprezintă va lucra cu fiecare argument în parte, atunci când va analiza această cauză.

“Declaraţiile din presă sunt uşor diferite de esenţa avizului prezentat de Comisia de la Veneţia. Senzaţia mea e că multă lume s-a grăbit să facă concluzii despre acest aviz”, a mai explicat Tănase, precizând că avizul Comisiei de la Veneţia este unul consultativ.

Parlamentarul Victor Popa, doctor habilitat în drept constituţional, preşedinte al Comisiei parlamentare juridice numiri şi imunităţi, consideră că avizul Comisiei de la Veneţia referitor la interzicerea simbolurilor comuniste constituie o interpretare unilaterală a art.10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Justificările aduse unei politici naziste nu pot beneficia de protecţia art. 10

Citat de unimedia.md, Popa a explicat că art. 10, Libertatea de exprimare, conţine două alineate. În alineatul 1 se reglementează dreptul oricărei persoane la libertatea de exprimare, iar alineatul 2 prevede că: ,,Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei, a reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea informaţiilor confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti”.

Popa mai precizează că, într-un comentariu la jurisprudenţa CEDO, se spune că justificările aduse unei politici naziste nu pot beneficia de protecţia oferită de art.10, iar negarea ori revizuirea faptelor istorice stabilite cu claritate, precum Holocaustul, nu poate fi examinată în raport cu art. 10. Aceasta deoarece art. 17 din Convenţie nu permite utilizarea libertăţilor protejate prin celelalte dispoziţii ale Convenţiei în scopuri contrare acesteia.

“Astfel, făcând o paralelă cu crimele comise împotriva umanităţii de către regimul comunist totalitar, constatăm că condamnarea acestui regim şi interzicerea utilizării în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor acestui regim nu aduc atingere libertăţii de exprimare în sensul art. 10 din Convenţie, iar interpretarea Comisiei de la Veneţia este unilaterală, fără a ţine cont şi de alin. 2 al art. 10 din Convenţie”, conchide deputatul Victor Popa.

În R. Moldova, legea care interzice simbolurile comuniste, adoptată la 12 iulie 2012, a intrat în vigoare la 1 octombrie 2012.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. sidorel

  Mai bine interziceau secerea la tara schimbindule pe utilaje performante. Cu secerea si ciocanul pe drapele ne luptam da petru mecanizarea lucrarilor bani nus.

 2. Denis Vrabie

  PCRM e la pamint.
  Or cu secere ori fara secere,
  or cu Ciocan (Iura ex-rosu, actual verde) or fara ciocan,
  comunsitii nu mai sanse vreo data sa mai revina la putere! Amin.

 3. Codin

  O Pledoarie Unionista din Japonia:
  —————————————–
  www cerulalbastru com

  pe prima pagina de deschidere,
  pe lista din stânga – Ivu Frâncu

 4. vera

  Vor secera si ciocanul, fiindca sub drapelul democratiei nu pot fura mult, i-i vede M.Ghimpu!

 5. vera

  CU REGRET

  Fosta lelea si ea fata,
  Astazi tot vrea maritata,
  Dar deja, vreme-atrecut,
  Chiar de-o ia de la-nceput.

  Tot asa si comunistii
  Care vor simbolul lor;
  La ce bun, ei,antihristii
  Prostesc iar acest popor

  Ca Hitler,tragand nadejde,
  La al rusilor pamint…
  Opt ani ne-au golit bine,
  Sub secera si ciocan

  Ca astazi sa n-ai de-o paine,
  Nici viata buna, sa traiesti,
  Numai sa te rasufleci bine,
  Pe alti’ ca ei sa-i hranesti!

 6. Deportatul

  Doar Ghimpu, PL, a spus că susţine şi mai departe poziţia de interzicerea simbolului comunist “secera şi ciocanul”
  PLDM şi PD au spus că îşi vor expune poziţia cu privire la interzicerea simbolului comunist, doar dupa aprecierea dată de Curtea Constiţională a RM.
  REGRETABIL că Dna V.Sturza, Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici pînă acum tace, nu şi-a expus poziţia cu privire la Opnia Comisiei de la Veneţia.
  Dna V.Sturza! Chiar Vă este indeferent tema s- simbolul regimului comunist “secera şi ciocanul”? Oare n-aţi primit indicaţie de la Filat?

 7. EXTREMA DREAPTA din RM

  Secera si ciocanul au ridicat hotare comuniste intre moldoveni. Ele au separat si mai separa moldovenii. Sub aceste simboluri comuniste, noi am devenit cel mai sarac stat din Europa. Restabilirea regimului comunist in RM, va fi considerata ca o crima de stat. Comunistii au lichidat EXTREMA DREAPTA, prin mijloace foarte violente. EXTREMA DREAPTA a reunit ultimadata toti moldovenii intr-un stat unitar.

 8. vera

  Pentru:Deportatul

  Filat e foarte ocupat cu dansul si cresla lui si nu prea i-l derangeaza secera si ciocanul, dimpotriva, vrea sa-l faca mai prost pe Ghimpu cu ambitiile lui.

  D-na V.Sturza nu poate sa se expuna contra secerii si ciocanului, fiindca poate raminea fara serviciu! Mai bine ca acolo, unde este ea, unde poate gasi alt locusor calduti? Ar fi o tragedie, pentru ea, daca locul de munca – conditionat i l-ar schimba cineva.Ea trebuie sa taca, daca vrea sa se afle acolo..! Altfel:cis… si poate ajunge in apele lui Ghimpu!
  Frica comunista – implantata face intelectualitatea mai retrasa,mai indiferenta de problemele statului – invadat de netrebnici hapsini,straini-ocupanti.

 9. ion

  Se uita ESENȚIALUL: Europa de azi se conduce de legi, norme, valori, standarde DEMOCRATICE stabilite in urma ÎNFRÂNGERII(si CONDAMNĂRII pe totdeauna pe Terra) a NAZISMULUI si FASCISMULUI in cel de-al doilea război mondial, înfrângere care a fost posibila cu aportul unei tari antifasciste, dar comuniste – URSS. A pune semn de egalitate intre FASCISM si COMUNISM e o încercare mascata de REVANȘISM, de reabilitare a fascismului, a sclavagismului intre popoare “alese”,”superioare” si popoare “inferioare”,”sclave”. Or,SOCIALISMULUI, utopia COMUNISMULUI – sunt diametral opuse, ele stipulează EGALITATEA, DREPTATEA, FRATERNITATEA intre oameni si popoare. Crime, abuzuri pot sa existe in orice regim NEDEMOCRATIC si ele se cer CONDAMNATE, indiferent de culoare politica – pretins liberala,comunista, naționalistă etc. In cazul NAZISMULUI si FASCISMULUI este condamnat si interzis pe totdeauna si oriunde pe glob întreaga sa IDEOLOGIE si PRACTICA si orice încercări de reanimare, revans – vor fi stârpite prin mijloace politice, economice, administrative, educationale, militare etc. – oriunde si oricând, in orice țară de pe glob. Ideile socialiste si comuniste, precum si cele anticomuniste nu sunt interzise, au dreptul la viata in Europa de azi, dar cu o singura condiție ca partidele ce le promovează – sa respecte NORMELE, STANDARDELE DEMOCRATICE si sa excludă manifestări de XENOFOBIE, DISCRIMINARE sub orice motiv, inclusiv si pe motiv de limba, etnie, religie, varsta, sex, diversitate de IDEI, CONCEPTE, OPINII, OPȚIUNI, culoare politica, apartenența la partide politice si tot ce este legat de ele (inclusiv denumire, simboluri, sigle etc.) Cu regret PL din RM promovează un soi de ANTICOMUNISM NAȚIONALIST, XENOFOB, ABUZIV,INUMAN si DISCRIMINATORIU moștenit prin ROMANISMUL PERIMAT din dictatura fascista a lui Antonescu, care justifica in diviziile romanești pe frontul de Est orice metode de lupta cu “bolșevismul”, inclusiv cele INUMANE si CRIMINALE, incompatibile azi cu standardele europene.

 10. Deportatul

  Ion. Cîtă OBRZNICIE, NEREŞUNARE!!!
  Gîndeşti ce ai scris?
  Oare nu ştii că regimul comunist doar numai în teritoriul acesta au făcut jertve peste 300 mii de cetăţeni.
  Dacă tu, sau familia ta ar fi fost deportată şi ţi se va fi luată avearea, sau cineva ar fi murit de foametea organizată de regimul comunist tot aşa de OBRAZNIC şi NERUŞINAT ai fi fost
  Fascistii pînă la Războiului II Mondial au studiat practica urss, regimului comunist, de lagări de concentrare; şi specialiştii fascişti erau instruiţi pe teritoriul urss de regimul comunist
  Ion, măcar în memoria jertvelor regimului comunist ar fi bine să nu-ţi arăţi cît de jos unii pot decădea. Ruşine!

  Cu regret, doar numai PL cu adevărat este unicul PARTID ANTICOMUNIST
  Încă o dată se dovedeşte că nici Filat, nici PLDM, deasemenea PD şi PCRM nu sunt anticomuniste

 11. Alexei

  Svastica fascista nu-i pe placul comisiei de la Venetia?Nu trebuie sa mancam toate prostiile care ni le pun pe masa cei din UE.Au si ei prostii lor.

 12. ion

  pt. Deportat. FASCIȘTII GERMANI si ROMANI au fost cei mai mari ANTICOMUNIȘTI – vreți sa le ridicați monumente? “Anticomunismul” lor a fost unul FASCIST, din convingeri SCLAVAGISTE, nu de EGALITATE intre oameni si popoare.Europa de azi trăiește după NORMELE DEMOCRATICE care exclud SCLAVIA. “Urmașilor Romei” din Romania le-a fost pe plac SCLAVAGISMUL, COLONIALISMUL României in Basarabia pana la 1940 si sunt gata si in sec. XXI sa îmbrățișeze FASCISMUL numai sa mai poată îngenunchea inca o data Basarabia si pe basarabeni si sa profite de averile si munca lor. N-ar avea asemenea “interese” de “frati”-OCUPANȚI,”frați mai mari” cuceritori – “unioniștii” n-ar propaga ațâț de activ ideile FASCISMULUI, EXTREMISMULUI in R.Moldova in speranța de a “educa” si recruta “cozi de topor”,”slugoi”,”calai” care sa le realizeze in practica un “puci”, o “dictatura” romanească capabila sa lichideze Statul RM si sa impună cu forța “unirea” si un regim de ocupație”frățeasca” ca pana la 1940. Noroc de UE si SUA care nu vor permite RO sa devina “Romania Mare”, iar R.Moldova – județe coloniale ale Bucurestiului.

 13. ion

  “Unioniștii” sunt împotriva cui – a Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, care monitorizează DEMOCRAȚIA in RM? Va dați seama cât de REACȚIONARI e PL, PNL, “Acțiunea 2012” a ONG-urilor din RO si însăși Statul UE RO?! Deja pentru aceasta RO ar trebui sa nu fie admisa in zona monedei euro, zona Schengen etc. si pedepsita prin sancțiuni internaționale.Tot mai mult as crede ca acest “unionism” prezent aici si în mass-media si in parlamentul RM vine “ca lucoarea” de la Răsărit, fiindcă el taie creanga pe care se sprijină RO. Ghimpu, Pavlicenco etc. mai degrabă ar putea sluji intereselor Kremlinului, Transnistriei, Uniunii Vamale decât intereselor unei tari UE cum este RO. De ce atunci Bucureștiul nu se desolidarizează de acești pretinși EUROPENI “unioniști”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *