Averea și afacerile Guvernului Filip

Guvernul Filip, votat în fugă în seara zilei de miercuri, 20 ianuarie, are nouă nume noi. Mulți dintre aceștia au mai cochetat cu funcțiile publice, fiind totodată gestionarii unor averi de invidiat, dar și ai unor afaceri prospere.

Guvernul Filip a fost votat într-o ședință care a avut loc la ora 16.00, miercuri, 20 ianuarie 2016. Deputații au trecut peste procedura de dezbatere a programului guvernamental, așa cum prevede legea, și au purces direct la vot. Astfel, pentru noul Guvern au votat 57 de deputați din actualul Parlament.

Ministrul cu mașini, garaj, dar fără casă

Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost desemnat Andrei Galbur, care, din martie 2015, a deținut funcția de viceministru al acestei instituții. În 2013—2015, Galbur a fost ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, inclusiv în perioada în care în presă apăruseră informaţii că mai multe persoane dubioase, inclusiv Ilan Șor şi soţia sa, Jasmin, circulă prin Moscova cu automobile cu numere diplomatice, eliberate de Ambasada R. Moldova în Rusia. Deşi atunci s-a deschis un dosar penal, acesta nu a avut o finalitate. Andrei Galbur, conform ultimei sale declaraţii cu privire la venituri şi proprietate, nu are o locuinţă, dar deţine două mașini, un Volskwagen Passat și o Toyota LC 200, procurată în 2014, dar și un garaj. În 2014, fiind ambasador, el a primit un salariu de 127 mii de lei, dar și o indemnizație de 21 mii de euro, echivalentul a peste 400 mii de lei.

La ministerul Finanțelor, Anatol Arapu a fost înlocuit cu Octavian Armașu. Până acum, acesta a activat în funcția de director financiar al companiei „Südzucker” Moldova, fiind și membru al Comitetului de Conducere, intreprinderea fiind liderul pieței de zahăr din R. Moldova. Octa­vian Armașu are 47 de ani, este căsă­to­rit și are două fiice. El este fondator al „Agro SZM” SRL și unul din fondatorii firmei „Rustgal” SRL, cu activități în comerț. Partenera de afaceri a noului ministru este Galina Zablovscaia, director executiv la Asociaţia Agenţiilor de Publicitate. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că Elena Armașu este reprezentanta în Moldova a companiei farmaceutice „Bayer” SRL. Soții Armașu locuiesc într-un apartament de 108 m.p. din Chișinău.

„Pensionarul” de 41 de ani de la MAI

La Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost instalat Alexandru Jizdan. Acesta este pensionar MAI, deși are doar 41 de ani. Pe 14 octombrie 2015 a fost numit în funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), printr-un decret semnat de președintele Nicolae Timofti, după ce a fost propus în această funcție de către PD. În 1997, Jizdan a absolvit Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, iar în 2007—2008 a făcut studii postuniversitare la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele R. Moldova. A lucrat în MAI în anii 1997—2014. În 2013, pentru o scurtă perioadă, a plecat din cadrul instituției la doar câteva săptămâni după ce a fost audiat de comisia parlamentară în cazul vânătorii din Pădurea Domnească, fiind suspectat că ar fi interzis comisarului de Fălești, Valeriu Cojocaru, să raporteze omorul de la vânătoarea de lux. Acesta a respins atunci acuzațiile. Recent, Cojocaru, demis și el atunci din MAI, a primit gradul de general din partea șefului Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc. Conform declarației cu privire la venituri și proprietate depusă de Jizdan după numirea în funcția de adjunct al SIS, acesta a avut în 2014 un venit din salariu de 200 mii de lei și o pensie de 62 de mii. Jizdan deține, împreună cu soția sa, Nelea, un apartament de 72 m.p., pe str. Miorița, două automobile, un Subaru Legacy și un Volskwagen Golf 7 din 2013. Rise Moldova a publicat anterior mai multe înregistrări în care Renato Usatîi, primarul de Bălți, povestește cum Jizdan îi prestează servicii private contra cost. Afirmațiile lui Usatii sunt susținute și de mesajele electronice prin care Jizdan îi trimitea informații operative și administrative din MAI.

La Ministerul Economiei, francezo-senegalezul Stephane Bride îi cedează locul lui Octavian Calmîc, cel care a fost viceministru al acestei instituții încă din 2009 și cel care a negociat din partea R. Moldova Acordul de Asociere cu UE. În declarația sa cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, noul șef de la Economie a declarat un salariu de 153 mii de lei din funcția de la minister, 10 mii din cea de profesor universitar și 45 mii din dobânzile de la bănci. Totodată, noul ministru, fiind reprezentant al statului în Consiliul de Administrare al Moldovagaz și Moldexpo, dar și președinte al CA „Magazinul Unic” și „Metalferos”, a acumulat alți peste 450 mii de lei. Din postura de viceministru, Calmîc a fost și reprezentant al statului în Consiliul de Administratori ai BEM, aflată acum în proces de lichidare. În 2012 și 2013, Calmîc a contractat datorii în sumă de 780 mii de lei. El este proprietarul a două case de locuit, una cu o suprafață de 110 m.p., iar alta, de 30 m.p., înregistrată pe numele soției sale. El deține o Toyota Rav 4, dar și 50% din firma „AI-Export” SRL, cu activități în comerț. SRL-ul este înregistrat în Negrești, Strășeni, pe numele Angelei Capița și Lidiei Șoiliță, originară din această localitate.

Ministru cu studii „în glumă” la Agricultură

La Ministerul Agriculturii, Ion Sula va fi înlocuit cu Eduard Grama, fostul său adjunct. Grama are 43 de ani și și-a dat demisia din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în decembrie 2015. El a fost numit în funcția de viceministru în mai, în componența Guvernului Gaburici. Ulterior, a fost reconfirmat în funcție în Cabinetul Streleț. Din 2012, Grama a fost șef adjunct al Biroului Vamal Chișinău. Portalul moldovacurată.md scrie că noul ministru și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, Facultatea de Drept, a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, instituție de învățământ privată. Funcționarul spune pentru sursa citată că studiile „au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. „Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, declara Eduard Grama. Din declarația sa cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014 aflăm că noul șef de la Agricultură deține, prin intermediul soției sale, Tatiana, 100% din acțiunile Societății „Poliproiect”, care deține un restaurant. Soții Grama locuiesc într-o casă individuală de lux din or. Durlești, pe str. Păcii, locuință pe care au cumpărat-o în 2013. Imobilul, cu o suprafață oficială de 163 m.p., are și două construcții accesorii, de 30, respectiv 60 m.p. În 2013, soții Grama au vândut un apartament de peste 100 m.p. pe str. Decebal din Chișinău.

Stela Grigoraș vine în locul lui Mircea Buga la șefia Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Grigoraș are 48 de ani, fiind directoarea Asociației „Parteneriate pentru fiecare copil”. Ea este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie N. Testemițanu. Este doctor în sociologie, în domeniul Protecţiei Sociale a Familiei şi Copilului. Grigoraș este căsătorită cu Vasile Grama, ex-director al Centrului pentru Finanțarea Cercetării Fundamentale și Aplicative de la Academia de Științe a Moldovei. În declarația din 2012, Grama menționa că deține o casă de locuit de 500 m.p. la Buiucani, două apartamente, de 120 și 240 m.p., dar și o altă casă, veche, din 1940, de 70 m.p. Vasile Grama este și unul din fondatorii firmei „Geometprof” SRL cu activități în topografie și construcții. În 2015, datele cadastrale arată că Vasile Grama a vândut imobilul din sect. Buiucani.

Succesorul premierului

Vasile Botnari revine în Guvern după o pauză de câteva luni. Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor este succesorul premierului Pavel Filip la șefia Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Născut la Străşeni, el a ocupat anterior diferite funcţii, inclusiv în instituţiile statului. În 2005–2008, a fost director general al „Air Moldova”, iar în 2008-2009, director al Agenţiei Transporturi. În anii 2003-2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene „Club Air” în R. Moldova, după care s-a ocupat de managementul companiei „Nobil Air”, controlată de colegul său de partid Vlad Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că ar aparţine tot lui Plahotniuc.

Conform declaraţiei sale de avere pe anul 2013, fostul deputat a avut din salariu un venit de peste 87 mii de lei. El a mai anunţat că are un automobil Skoda, care valorează 350 mii de lei. Botnari a mai indicat că deţine şi 100% din firma „A&N Service” SRL. Conform datelor de la CÎS, această firmă e administrată de Natalia Botnari, soţia sa, care mai are în gestiune salonul de mariaj „L’amour”. În iunie 2013, când scriam despre averea lui Botnari, numit atunci ministru la Transporturi, constatam că acesta nu își declarase cele 30% din capitalul social al firmei SC „Vabaro Lux” SRL, specializată în lemnărit, cu sediul în Străşeni. În ultima sa declarație, cea pe 2013, oficialul și-a corectat „scăparea” și a inclus firma. Noul ministru al Tehnologiei este naşul de cununie al Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele ex-deputatului PD, Valeriu Guma. Pe 30 decembrie 2012, la o săptămână de la moartea lui Sorin Paciu în Pădurea Domnească, acesta a participat alături de finul său, dar şi de Valeriu Guma, la o nouă vânătoare în rezervaţia naturală. Vasile Botnari a fost şi unul dintre finanţatorii PD în electorala din 2010. Conform datelor CEC, el a donat pentru PD 100 mii de lei. Botnari a fost și în scuarul Teatrului de Operă și Balet atunci când Vladimir Plahotniuc își anunța candidatura la funcția de premier.

PL și-a păstrat miniștrii

Victor Zubcu a ajuns ministru al Tineretului și Sportului, fiind, din 2005, secretarul general al Tineretului Democrat. Anterior, acesta a fost, pentru o scurtă perioadă, viceministru în cadrul acestui minister, după ce, pentru câteva luni, a fost și viceministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului. Tatăl acestuia, Valeriu Zubcu, este primar din partea PDM la Meleşeni, Călăraşi, localitatea de baştină a noului viceministru. Conform ultimei declaraţii disponibile cu privire la venituri şi proprietăţi, Victor Zubcu nu avea nici casă, nici maşină, ci doar un salariu de aproape 50 de mii de lei pe an.

Un alt nume nou în Guvernul Filip este Gheorghe Balan, care lasă funcția de șef al Biroului de Reintegrare pentru cea de vicepremier pentru Reintegrare, luându-i locul lui Victor Osipov. Balan deține un apartament de 69 m.p. și raportează un salariu lunar de aproximativ 10 mii de lei. Soția sa activează în sistemul financiar-bancar.

În rest, celelalte ministere și-au păstrat vechii șefi. Astfel, viceprim-ministru pe probleme sociale rămâne Gheorghe Brega, la Justiție a fost păstrat Vladimir Cebotari, la Apărare – Anatol Șalaru, ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a rămas Vasile Bâtcă, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor – Iurie Chirinciuc, ministru al Mediului – Valeriu Munteanu, ministru al Educaţiei – Corina Fusu, ministru al Culturii – Monica Babuc, iar ministru al Sănătăţii – Ruxanda Glavan.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. tarasov ion

    Nu avem ministri saraci,asta este bine,pt,ca teoretic nu pot fi corupti,dar sa-i vedem la treaba si ce vor face cu oamenii din strada,care nu ii vor si cer alegeri anticipate,,,

  2. Nova OL

    toti lachei ai papusarului… oricum acest guvern este ilegitim! E guvernul hotului de banci si a institutilor de stat!

  3. VladimirAfanasiev

    DOUĂ PROVERBE NOI : 1. Cel sătul î-l crede pe cel flămând. 2. Bogatul doarme cu gândul la cel sărac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *