Avem victime şi inculpaţi, dar nu şi sentinţe echitabile de condamnare

De la declararea independentei, R. Moldova a cheltuit 14 milioane de euro pentru a despăgubi persoanele care au atacat statul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). De ce cetăţenii R. Moldova care au avut tangenţă cu justiţia au ales, în ultimă instanţă, să li se facă dreptate la CtEDO?

Potrivit raportului de activitate al CtEDO, prezentat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în anul 2012, au fost inregistrate 938 de cereri îndreptate împotriva statului, iar, în consecinţă, R. Moldova s-a plasat pe locul şase după numărul dosarelor depuse la înalta curte europeană. Astfel, R.Moldova depăşeşte state ca Franţa, Germania sau Polonia, care au o populaţie mult mai numeroasă.

În 2012, au fost pronunţate 27 de hotărâri împotriva statului R. Moldova. Dintre acestea, 17 condamnări au avut loc din cauza neglijării de către instanţele de judecată a principiilor unei justiţii echitabile. Anul 2013, potrivit experţilor, ne-ar putea aduce un număr la fel de mare sau chiar mai mare de condamnări decise din cauza lipsei de echitate în actul judiciar.

Nichifor Corochi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, spune că justiţia echitabilă presupune punerea în aplicare a legislaţiei, respectându-se toate principiile unui proces echidistant, obiectiv şi profesionist. Se mai întâmplă şi altfel, în R. Moldova.

Recent, Colegiul Penal al Curţii de Apel Chişinău, în cadrul căruia au fost examinate apelurile lui Sergiu Creţu, una dintre victimele torturii din timpul protestelor din 7 aprilie 2009, a pronunţat pentru a doua oară o sentinţă de achitare a poliţistului învinuit în dosar de faptul că ar fi făcut uz de forţă în raport cu victima acelor evenimente. Până în prezent, Creţu figurează ca victimă în două dosare penale, fără ca acestea să conţină şi numele vreunui inculpat. Natalia Moloşag, avocata victimei, susţine că, în cazul examinării acestui dosar, au fost încălcate normele internaţionale pe cazuri de tortură. Totodată, Creţu nu a avut parte de un proces echitabil: “Acum câteva zile, a fost pronunţată o hotărâre ilegală, în opinia mea. Desigur, noi o vom contesta, deoarece prin acest verdict al Curţii de Apel suspectul a fost absolvit de pedeapsă, dar şi de orice fel de responsabilitate în raport cu victima sa. Dacă, până la urmă, nu vom obţine câştig de cauză în R. Moldova, vom fi forţaţi de împrejurări să apelăm la CtEDO”.

Sergiu Cretu (foto) a fost arestat în urma protestelor din 7 aprilie 2009. La reţinere, i-au fost aplicate lovituri puternice, în urma cărora i-a fost fracturat braţul stâng. Timp de patru ani, Sergiu luptă ca să obţină un verdict al unei instanţe echitabile. El cere ca torţionarul pe care l-a identificat să fie condamnat, în urma unei sentinţe echitabile. După 4 ani de procese de judecată, Sergiu susţine că, în R. Moldova, justiţia mai rămâne un domeni în care principiile echităţii nu şi-au găsit un loc potrivit, deocamdată. “În cazul în care avem victime şi inculpaţi, dar nu avem sentinţe adecvate de condamnare, nu putem vorbi despre o justiţie echitabilă. Atâta timp cât va exista imunitate pentru poliţişti, nu poate fi restabilită echitatea şi respectarea principiilor echităţii în justiţie. Am crezut că instanţa de Apel, în temeiul probelor acumulate şi prezentate de noi la dosar, îl va condamna pe inculpat, conform Codului Penal al R. Moldova, dar nu a fost să fie”, spune Sergiu Creţu.

Cazul acestui tânăr nu este singurul din categoria celor în care cetăţenii invocă lipsa de echitate în justiţia de la noi. Pe culoarele judecătoriilor întâlnim numeroase persoane nemulţumite sau chiar indignate de lipsa de corectitudine din instanţele de judecată de la noi. Unii invocă chiar că la baza deciziilor emise de judecători stau interese personale. “Nu avem justiţie corectă. Uneori procesele de judecată au loc fără ca cineva să ne citeze, adică deciziile sunt luate în lipsa uneia dintre părţi. Cum se poate?”, se plânge o femeie, acţionată în judecată de o bancă comercială.

“Justiţia nu este echitabilă atâta timp cât judecătorii interpretează legislaţia în vigoare eronat, iar uneori urmărind anumite interese”, e de părere un tânăr implicat într-un proces de judecată.

Pentru a depăşi lacunele din acest sistem, sunt oragnizate diverse evenimente, în scopul preluării experienţei din sistemul judiciar al altor state. Unul dintre aceste evenimente îl constituie competiţia naţională a procedurii adversare, organizat de Institutul “Măiestria de avocat în R. Moldova”. Aici, viitori avocaţi, jurişti şi judecători învaţă încă din facultate să devină corecţi şi echidistanţi.

David Leavitt, unul dintre juraţii americani prezent la un astfel de eveniment, susţine că rolul justiţiei este foarte important, deoarece Economia, Politica şi orice alt domeniu nu pot funcţiona eficient fără o justiţie echidistantă. Studenţii care au participat în cadrul unui proces simulat susţin că ar fi necesar să preluăm experienţa altor state, întrucât cetăţenii R.Moldova nu se bucură de o justiţie echitabilă. “În R.Moldova, justiţia echitabilă e doar la nivel de teorie, în practică, însă, deseori se întâmplă diferit”, spune Victor Chirică, avocat stagiar.

Totodată, decanul facultăţii de drept a USM, Sergiu Băieşu, consideră că justiţia în R.Moldova are mari probleme. “În prezent, avem o justiţie în care sintagma “justiţie echitabilă” este una străină. Probabil, şi noi greşim pe undeva în procesul de instruire a viitorilor specialişti din acest important domeniu”, spune decanul Băieşu.

Pe de altă parte, Veaceslav Ţurcanu, unul dintre avocaţii care pledează cauza regretatului Valeriu Boboc, victimă a terorii din 7 aprilie 2009, afirmă că problema lipsei unei justiţii echitabile are mai multe rădăcini, una dintre ele fiind plagiatul şi corupţia din instituţiile de învăţământ. “Modalitatea de instruire şi calitatea studiilor viitorilor jurişti este foarte proastă. Mă refer la instituţiile de învăţământ de la noi. Plagiatul şi corupţia merg alături în multe dintre universităţile de la noi”, susţine Ţurcanu.

Potrivit datelor oficiale, doar în 2012, Guvernul R.Moldova a fost obligat să achite cetăţenilor compensaţii în valoare de cca 855 de mii de EURO. Dacă o sumă atât de mare pentru o ţară atât de mică nu are un rol de catalizator al echităţii în instanţele de judecată, atunci originea acestei probleme are rădăcini prea adânci, care ar mai trebui căutate şi soluţionate. Experţii spun că atâta timp cât vom avea judecători tendenţioşi, care consideră drept prioritare interesele personale, iar societatea va tolera această stare de fapt, numărul dosarelor la CtEDO ratate de statul R. Moldova pe motiv că nu avem o justiţie echitabilă, va continua să crească.

Gabriela Burjacovschi

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Igor

    Da-ti da facem o mica analiza , Insusi judecatoriile apartin unui singur partid PLDM acestea fiind condusi de Filat ce-si face businessul pe seama contrabandei de tigari inclusiv nu poate fi unul cinstit ,respectiv si institutiile juridica fac bani si colecteaza corupt pentru a il imbogati si mai mult pe Filat ,iar CEDO investigheaza corect si banii sunt platiti din cadrul bugetului de stat ceea ce soldeaza cu diminuarea salariilor si pensiilor .

  2. nicu

    NU CHIAR CORECT SPUI.JUDECATORII NECINSTITI SE IMBOGATESC SINGURI SI NU MAI APARTIN EI NICI LA UN PARTID,DAR DE PLATIT,PLATESTE STATUL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *