Autolustraţia

După ce membrul Comisiei de studiere a crimelor comunismului Veaceslav Stăvilă a făcut o declaraţie de autolustraţie, cerând şi celorlalţi 29 de membri să-i urmeze exemplul, am solicitat opiniile unor membri ai comisiei la acest subiect.

Ion Casian, avocat

După autolustrarea lui Veaceslav Stăvilă nu au fost făcute declaraţii oficiale. Noi am spus că fiecare, dacă are ceva de spus, să spună. Deşi nu am făcut o declaraţie publică, spun acum că nu am colaborat şi  nu am nimic în comun cu acel regim, cu securitatea. În 1985, am fost în PCUS, secretar de partid al organizaţiei Colegiului de Avocaţi. Tot eu am fost primul care a ieşit din partid, pentru că am înţeles că este o formaţiune antinaţională.

Sergiu Chircă, economist

În cadrul comisiei eu mă ocup cu probleme economice. Cât despre acea perioadă, eu am fost urmărit, dat afară din funcţia de secretar ştiinţific în cadrul Institutului de Economie. Când eram  deputat în Parlament, l-am rugat pe şeful Securităţii de atunci, Anatol Plugaru, să-mi permită să văd dosarul. A spus că nu pot să văd autorii denunţurilor făcute la adresa mea. În continuare, vreau să văd dosarul, inclusiv al tatălui meu, care a fost arestat de sovietici în anul 1941.

Andrei Cuşco, istoric

Sunt născut în 1982 şi ar fi ilar să fac asemenea declaraţii. Acest lucru ar fi fost important la etapa selecţiei membrilor comisiei, fiind previzibil că vor apărea acuzaţii. Acum, însă, nu e un moment potrivit. Ele ar trebui făcute de fiecare, pe cont propriu. Chiar dacă am avea o Lege a Lustraţiei, nu cred că ar avea un efect prea mare. Când mă gândesc la acest subiect, îmi amintesc de P. Lucinschi, care spunea că, dacă am deschide dosarele, am rămâne fără intelectuali.

Andrei Eşanu,  istoric

Dacă în R. Moldova ar funcţiona o Lege a Lustraţiei, declaraţiile ar trebui să le facă mai întâi politicienii care au avut roluri în partid şi în stat. După ei, de sus în jos, ar trebui să se autolustreze şi savanţii, şi jurnaliştii, şi scriitorii. După 1991, autolustraţia ar fi trebuit să se transforme într-o campanie. După 20 de ani, nu ştiu ce ar mai da o astfel de acţiune. Acum e greu de spus dacă în cadrul comisiei au ajuns persoane care au colaborat cu securitatea… Aceste lucruri erau ţinute în mare taină.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Anda

    este evident, ca sunt persoane, care au colaborat cu regimul. si este corect, ca multi intelectuali, profesori , academicieni au fost colaboratori activi. nu mai ajungeau ei unde sunt, daca nu colaborau. eu cunosc bine persoane si acele echipe, ca re au existat in institutia in care am facut studii, care inca in ’90 vanau studenti si le distrugeau cariera. multi din ei, sunt astazi bine, merci si in functii inalte. exact ca politistii, care au omorat. de fapt asta si este miza, ca aceste persoane sunt bine conduse si oragnizate, iar ceilalti asupra carora dainueste controlul secret se considera mari intelectuali fiind blajini. si ? pai si sistemul functioneaza mai departe. credeti, ca voronistii incercau sa realizeze acel masacru, daca nu erau convinsi ca adultii din tara ii sustin ? acei adulti care sunt prin academii, rectorate, scoli, institutii de stat. acei lasi si mancurti, care sunt o mare armata de colaboratori si slugi. pai daca nu erau convinsi de asta … nici nu clinteau. va aduceti aminte cum probozea Voronin conducerile universitatilor ? si cine sa ridicat sa zica ca nu are dreptate ? da ce a spus Academia ? pai ce sa zica prietenul sau Duca ? de ce am ajuns la 7 aprilie ? simplu. fiindca dupa deturnarea regimului de ocupatie, am ramas sub regim comunist. si a trebuit 20 ani, ca sa creasca o alta generatie, care sa nu mai vrea sa fie condusa de barbari, vandali, hoti, criminali ….. ei au fost aceia, care cu pretul sanatatii lor si a vietilor pirdute au rupt Moldova din bratele blestematei crime de stat ridicata la nivel de stil national de existenta. si inca multi ani vor suferi oamenii de pe urma incvizitiei bolsevice … ei acei adulti si destepti, intelegenti si carturari, ei sunt de fapt colaboratorii de ieri, de astazi si de maine …. si poate

  2. Anda

    si poate peste inca 20 ani, abea atunci, vom putea sa construim o tara noua. pana atunci vom fi prinsi in bratele acelui sistem si va trebui mult curaj si jertfire de sine pentru a stirpi acest diabolesc rau. credeti, ca se vor avanta in lupta Academia, rectoratele, profesura, demnitarii … nu mai putem miza pe acesti adulti infectati de duhul distrugerii, durerii si mortii. ei nu au repere si valori umane. uitativa la Dodon, Turcan, Musuc, Petrenco … ce din ceia ce defineste umanitatea ar avea acesti oameni in sine … ei astazi lupta, continue sa lupte pentru idealurile, care au dus in lagare milioane, care au omorit, schilodit, au semanat foamete si au garantat bunastarea doar la un clan de activisti. iar astazi au facut averi tatalui lor Voronin. si tot asta e posibil fiindca blajinii intelectuali tac si tace si blajinul neam subjugat. asta e miza lor, marea miza. adultii sunt in sistem si ei stiu ca sistemul nu iarta, el calca orice si pe oricine. si daca va trebui de mai omorit pe cineva, pai asta e jertfa pentru marea cauza …. cauza care seamana moarte … ei fiind de fapt niste gropari ai umanitatii. de aia lupta va fi grea. prea mari sunnt fortele negre, negre stropite cu sangele a milioane de oameni. sa-i iertam ? sa ne cerem iertare ? astea o fac cu cunostinta de cauza. nu, noi vom crede in viitor si in bunul Dumnezeu si vom lupta, iar criminalii nu pot fi iertati, cel putin aici pe pamant. acolo la judecata, sa-i ierte Domnul, ca noi nu avem acea putere sa-i iertam.

  3. europa

    Daca vom cauta persoane in Moldova care n-au terminat scoala comunista ori n-au facut greseli, atunci Moldova va ramine fara niciun om pe care trebuie sa te bazezi in ceva. Daca omul s-a shimbat trebuie acceptat si sustinut. Numai comunistii ii impuscau pe toti rusii albi. Prin aceasta ei au pierdut toata intelectualitatea rusa din acea perioada. Nu repetati greselele comunistilor. Este o vorba daca cauti vreun prieten care n-a gresit atunci ramii fara niciun prieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *