Ashton: R.Moldova are toate şansele să parafeze, la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE

430-ashtonVicepreşedinta Comisiei Europene, Catherine Ashton, s-a aflat, pe 9 iulie, într-o vizită oficială la Chişinău. Şefa diplomaţiei europene şi-a exprimat speranţa că R. Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, anunţat pentru noiembrie 2013.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, a declarat că vizita sa la Chişinău demonstrează angajamentul ferm al UE de a consolida cooperarea cu R. Moldova. “Integrarea R.Moldova în UE este o perspectivă reală. Apreciem eforturile pe care le-au depus autorităţile pe calea integrării europene. Uneori suntem duri, dar solicităm aceste lucruri întrucât considerăm că este soluţia cea mai bună ca R.Moldova să se mişte pe calea reformelor economice şi politice”, a spus, la Chişinău, oficialul european.

Catherine Ashton a vorbit şi de un progres în soluţionarea conflictului transnistrean. ”Tranziţia este lungă, dar înţelegem provocările pe care le aveţi. Suntem fericiţi să avem un rol puternic în formatul de negocieri “5+2” în problema transnistreană. Sunt sigură că va fi găsită cea mai bună soluţie”, a menţionat Ashton.

Mai multe ONG-uri din R.Moldova au adresat un apel înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, privind situaţia din stânga Nistrului. Semnatarii solicită includerea pe agenda reuniunii formatului “5+2” de la Viena din luna curentă a chestiunilor legate de situaţia din Zona de Securitate şi solicită părţilor garante şi mediatorilor, în special Rusiei, să utilizeze toate mijloacele legale disponibile pentru stabilizarea situaţiei. De asemenea, cer Federaţiei Ruse să nu mai consolideze contingentul militar din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

Prim-ministrul R. Moldova, Iurie Leancă, a elaborat împreună cu Catherine Ashton calendarul acţiunilor ce urmează a fi realizat de autorităţile de la Chişinău în vederea pregătirii Acordului de Asociere cu UE pentru parafarea la Summit-ul de la Vilnius şi semnarea ulterioară, pe parcursul anului 2014. Potrivit lui Leancă, “obiectivul este să începem cât mai rapid aplicarea prevederilor acestui Acord ce va însemna pregătirea R.Moldova pentru integrarea europeană. Crearea zonei de liber schimb e de mare relevanţă pentru R. Moldova şi un lucru bun pentru Europa. Ne va permite să deschidem economia şi să sporim potenţialul de producere, vor fi diminuate preţurile şi vor creşte investiţiile”, a menţionat Lenacă.

Şi de această dată, PCRM, care a tot criticat vizitele oficialilor europeni la Chişinău, nu a discutat cu oficialul. Comuniştii au fost invitaţi de preşedintele Legislativului la o întrevedere comună şi cu celelalte grupuri parlamentare. Între timp, şefa diplomaţiei europene s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu liderii partidelor politice aflate la guvernare.

“Avem o mare responsabilitate faţă de cetăţenii noştri, care doresc integrarea în familia europeană. Suntem obligaţi să avansăm către o relaţie cât mai strânsă cu spaţiul comunitar. În acest sens, încheierea Acordului de Asociere cu UE, la Summit-ul de la Vilnius, va fi un semnal extrem de încurajator pentru populaţia R. Moldova”, a declarat preşedintele R.Moldova, Nicolae Timofti.

După rfi.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Andrei

    Eu cred si sper si eu ca intr-adevar la Vilnius va fi semnat Acordul de asociere care este atit de important pentru dezvoltarea ulterioara a republicii Moldova.
    CRed ca aceasta vizita reprezinta un semnal pozitiv si vine inca odata sa incurajeze partidele din actuala coalitie de guvernare care au readus echilibrul politic, aici ma Refer la partide gen partidul Democrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *