Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Are sau nu un impact…

Are sau nu un impact electoral semnarea tratatului privind regimul frontierei de stat între România şi R. Moldova?

Sondaj politic

Vitalia Pavlicenco

Consider că este o implicare nefericită a României în campania electorală din R. Moldova, ceea ce s-a mai întâmplat când Băsescu a venit şi l-a sprijinit pe Voronin, în 2005, după care şi-a cerut scuze. De asemenea, este o cârdăşie nereuşită dintre două struţo-cămile politice, PDL şi PLDM, care urmăresc scopul de a satisface interesele UE şi Rusiei, care nu ţin cont de interesul naţional al R. Moldova şi urmăresc satisfacerea orgoliului bolnav al lui Filat, care a vrut să tragă preşul de sub PCRM, PD şi PL, contând pe votul cetăţenilor proruşi, lucru care pune un mare semn de întrebare.

Victor Stepaniuc

Este un tratat privind regimul de frontieră, nu un tratat de frontieră. Am o părere nu prea bună. În primul rând, ar trebui să-l deranjeze pe premierul Filat faptul că a semnat acest tratat nu cu şeful statului sau cu premierul român, dar cu un ministru. Acordul respectiv nu e ceea ce aşteaptă societatea, pentru că lumea, în principiu, aşteaptă un tratat politic cu România.  E totuşi o jumătate de pas înainte în legiferarea unor relaţii între două state suverane, dar din păcate e numai jumătate de pas. S-ar merita mai mult. Slavă Domnului că actualul Guvern, în comparaţie cu celălalt, a făcut acest pas.

Petru Lucinschi

Semnarea tratatului aduce numai bucurie şi satisfacţie. E un lucru bun, discutat demult în societate. Sunt nişte cerinţe pe care timpul ni le înaintează, mai ales dacă vorbim de integrarea europeană. Suntem la hotar cu UE. Mai e şi ceea de ce tot timpul fac uz comuniştii, transnistrenii, că România nu ne-ar recunoaşte ca stat. Sub toate aspectele, e un pas pozitiv, care trebuie salutat. Sperăm că va contribui la integrarea  noastră în UE.  Orice se întâmplă acum în societate, influenţează electoratul, pentru că alegerile le fac oamenii, iar omul este un organism viu, cu opinie, sentimente.

Vladimir Ţurcan

Este un tratat al cărui text ar trebui să-l vedem, dar însuşi faptul că s-a ajuns la semnarea acestui document e un succes. Altceva e că denumirea nu este poate cea aşteptată, dar  semnarea lui e un pas înainte, ca să fie o recunoaştere a existenţei statelor suverane şi independente România şi R. Moldova. Apar întrebări referitoare la faptul că tratatul, care de-a lungul timpului a stârnit opinii diametral opuse, discuţii, a fost semnat în campania electorală. Poate fi privit şi ca un pas de influenţare a opiniei publice, dar pentru mine e important că s-a produs semnarea unui asemenea tratat.

Igor Boţan

România are nevoie de un astfel de tratat pentru intrarea în zona Schengen, iar R. Moldova s-a mulţumit cu ce i-a oferit România. Acest tratat nu va influenţa rezultatele alegerilor. El nu are nicio relevanţă pentru alegeri. E o chestie absolut paliativă, oricum comuniştii o vor ataca. Ei deja fac acest lucru şi spun că tratatul nu soluţionează problemele pe care ei le văd. Încă nu cunoaştem textul tratatului. Dacă acest document va introduce complicaţii pentru cetăţenii R. Moldova la trecerea hotarelor cu România, atunci… În orice caz, România şi-a rezolvat o problemă, nu ştiu dacă şi noi ne-am rezolvat problema.

Tratatul este un document tehnic care reglementează modalitatea de realizare a marcării pe teren a frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, constituirea şi funcţionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat, desfăşurarea unor activităţi precum pescuitul, vânătoarea, silvicultura, exploatarea subsolului în apropierea frontierei, modul de cercetare şi de soluţionare a încălcărilor regimului, cum ar fi trecerea nepermisă a frontierei sau deteriorarea semnelor de frontieră etc.