Aprilie 2009: După 4 ani de la proteste, încă un tânăr torturat de poliţişti a ajuns la Curtea de la Strasbourg

424-guvernIon Nedelcu, victimă a torturii colaboratorilor de poliţie, în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, a ajuns cu dosarul său la CtEDO. Recent Înalta Curte a comunicat oficial Guvernului R. Moldova cauza Nedelcu c. Moldova. Dosarul figurează în instanţa europeană cu nr. 35149/10.

Ion este o altă victimă a colaboratorilor de poliţie, fiind reţinut şi supus maltratărilor în perioada evenimentelor din aprilie 2009. După o serie de procese în cadrul instanţelor de judecată naţionale, unde a încercat, fără succes, să îşi găsească dreptatea, la 14 iunie 2010, avocaţii săi au depus o cerere la CtEDO.

În cererea depusă de avocaţii Promo-LEX se aminteşte că, la 7 aprilie 2009, Ion Nedelcu, împreună cu un grup de circa 17 persoane din raionul Cahul, în jurul orei 19.00, cu un microbuz, s-a deplasat la Chişinău, pentru a participa la acţiunile paşnice de protest, organizate din cauza suspiciunilor de fraudare a rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Microbuzul a fost oprit de mai multe ori, în fiecare centru raional de pe traseul Cahul-Chişinău, de către colaboratorii de poliţie.

Când au ajuns la Chişinău, a decis să meargă spre centrul capitalei, unde, la acea oră târzie, nu se mai aflau protestatari. Acolo, în scurt timp, a auzit împuşcături. Din acest motiv, împreună cu un alt coleg, au decis să se reîntoarcă la microbuz. Imediat, însă, au auzit o somaţie directă de la persoane îmbrăcate în uniforme de poliţie, purtând cagule pe cap. Reclamantul s-a conformat ordinului şi s-a oprit, iar colegul său a reuşit să fugă. Atunci, Ion Nedelcu a fost plasat brutal într-un automobil al poliţiei, în care se aflau deja alţi tineri. În scurt timp, cu toţii au fost duşi la sediul Comisariatului General de Poliţie Chişinău (CGP). La CGP, reclamantul a fost maltratat de către colaboratori de poliţie şi de alte persoane, îmbrăcate în civil. El îşi aminteşte cum a trecut prin “coridorul morţii”, a fost obligat să se dezbrace în pielea goală, a fost plasat într-o celulă de 12 m.p., împreună cu alte 16 persoane. În cererea depusă la CtEDO avocaţii reclamantului argumentează că, în acele zile, la CGP au fost comise şi alte acţiuni brutale şi inumane în raport cu el şi cu tinerii reţinuţi atunci.

Detenţie arbitrară la CGP

Procesul-verbal de reţinere a lui Ion Nedelcu a fost întocmit abia a doua zi, iar întreaga procedură nu a durat mai mult de 10 minute, în lipsa oricăror probe. Reclamantul a fost reţinut, de facto, la 8 aprilie 2009, aproximativ la ora 00.40. Procesul-verbal de reţinere, însă, a fost întocmit doar la 8 aprilie 2009, ora 19.00. În acest fel, reclamantul s-a aflat în detenţie arbitrară mai mult de 18 ore, timp în care a fost supus maltratărilor.

La 9 aprilie 2009, procurorii au iniţiat un dosar penal pe numele lui Ion Nedelcu, acesta fiind învinuit de comiterea infracţiunii calificate drept instigare şi participare la dezordini în masă. În temeiul demersului procuraturii, a fost aplicat arestul pe o perioadă de 30 de zile, în calitate de măsură preventivă. La 17 aprilie 2009, reclamantul a fost eliberat din detenție, iar la 6 octombrie, acelaşi an, a fost scos de sub urmărire penală.

Din momentul reţinerii şi pe întreaga perioada de detenţie Ion Nedelcu a fost maltratat de către colaboratorii de poliţie, fapte comunicate şi Procuraturii Militare, care, însă, a refuzat pornirea urmăririi penale pe cazul maltratării lui Nedel-cu de către colaboratorii de poliţie.

În faţa CtEDO reclamantul pretinde încălcarea art.3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se rezumă la aplicarea relelor tratamente din partea poliţiei, condiţiile de detenţie inumane şi degradante, lipsa asistenţei medicale în perioada de detenţie şi incapacitatea de a investiga eficient plângerea sa cu privire la relele tratamente. De asemenea, reclamantul a invocat încălcarea art.13 al Convenţiei, prin faptul că el nu a avut nicio cale de atac eficientă împotriva pretinselor rele tratamente la care a fost supus. Reclamantul a invocat şi violarea art. 5.1 pe motiv că a fost reţinut ilegal pe o durată mai mare de 18 ore şi art. 5.5, cu privire imposibilitatea solicitării despăgubirilor.

Despăgubiţi de CtEDO

Recent, în aprilie 2013, alt tânăr a obţinut câştig de cuză la CtEDO. Vitalie Iurcu, acum de 19 ani, a fost maltratat de către poliţişti în seara zilei de 7 aprilie 2009. Instituţia europeană a constatat în cazul acestuia violarea art. 3 (interzicerea torturii şi a tratamentului inuman şi degradant) CEDO, sub aspect material şi procedural, violarea art. 13, lipsa unui remediu eficient. Vitalie Iurcu avea 15 ani când a fost ridicat de pe stradă de către poliţişti, sub pretextul participării la proteste. El a fost dus la comisariat, unde a fost interogat, ţinut în genunchi şi lovit cu brutalitate timp de trei ore în şir. Statul R. Moldova a fost obligat de CtEDO să-i achite lui Iurcu despăgubiri în valoare de 13 mii de euro.

Potrivit unui raport elaborat de organizaţia Amnesty International, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 au fost reţinute peste 600 de persoane. În urma evenimentelor violente din aprilie 2009, au fost iniţiate peste 100 de cauze penale. 14 poliţişti au fost condamnaţi cu suspendare, iar alţi 20 au fost achitaţi. O parte din dosare, potrivit procurorilor, se mai află pe rol.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. vera

    Dar cum sa procedeze acei totturati la 7 aprilie 2009, care din lipsa de finante nu pot ajunge la Strasbourg?
    Altii au ramas bolnavi pe viata si parintii lor se chinuie cu dinsii, in timp ce altii tineri,care nu tin la acest popor, umbla si guleiesc prin Europa,prin diferite baruri…

    Unde sa mai caute ei dreptatea,cand in RM justitia e corupta si nu se face dreptate la toti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *