Ambasadori europeni la Chişinău

441-ambasadoriCei 28 de ambasadori ai Comitetului pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene (COPS), reuniţi timp de două zile la Chişinău, au întrevederi cu oficialii R. Moldova, dar şi cu reprezentanţii opoziţiei, exprimându-şi, în cadrul discuţiilor, susţinerea deplină acordată aspiraţiilor europene ale R. Moldova.

Comitetul pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene constituie o verigă importantă a procesului decizional intern al UE în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comune a UE. Funcţiile cheie ale COPS includ monitorizarea evoluţiilor situaţiei internaţionale şi pregătirea abordării strategice a UE în context internaţional, inclusiv în situaţii de criză sau conflict. Toate deciziile privind contribuţia sau implicarea UE în procesul de reglementare transnistreană înainte de a fi adoptate de Consiliul Miniştrilor UE sunt discutate şi aprobate în cadrul reuniunilor COPS. Diplomaţii, membri ai COPS, au mai vizitat R. Moldova la sfârşitul anului 2011.

În cadrul întrevederii cu premierul Iurie Leancă, acesta a salutat prezenţa diplomaţilor europeni în R. Moldova, menţionând că vizita lor în această perioadă crucială pentru noi demonstrează sprijinul şi atitudinea extrem de importantă faţă de aspiraţiile europene ale R. Moldova. Premierul a reconfirmat determinarea Guvernului de a continua avansarea agendei de integrare europeană a R. Moldova, în pofida provocărilor interne şi externe. Leancă a specificat că o componentă esenţială a agendei Guvernului o constituie reformele structurale aliniate standardelor şi principiilor europene, printre care reforma justiţiei şi consolidarea statului de drept, îmbunătăţirea mediului de afaceri, lupta cu corupţia şi asigurarea unei mai mari transparenţe a actului de guvernare.

Iurie Leancă a mai accentuat că R. Moldova are nevoie de sprijinul UE şi al statelor membre pentru parafarea Acordului de Asociere în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi semnarea acestuia pe durata mandatului actualei Comisii Europene şi a Parlamentului European. Potrivit lui Leancă, la fel de importantă este şi avansarea R. Moldova spre etapa finală a dialogului privind regimul de vize.

Ambasadorii şi-au exprimat susţinerea în procesul de integrare europeană a R. Moldova. Oficialii europeni au menţionat importanţa continuării reformelor şi avansării pe calea modernizării R. Moldova în diverse domenii.

“R. Moldova mai are multe probleme de rezolvat, până va ajunge să facă parte din familia europeană, dar, pe drumul anevoios al integrării, Chişinăul se poate bucura de toată susţinerea partenerilor europeni”, acesta a fost mesajul transmis de ambasadorii UE, în cadrul întrevederii cu preşedintele Nicolae Timofti.

Preşedintele le-a mulţumit dipomaţilor europeni pentru susţinerea acordată R. Moldova de către ţările lor, în special în momentele mai complicate. “R. Moldova a simţit foarte mult şi a apreciat solidaritatea demonstrată de ţările europene. Mă bucură faptul că atunci când ni s-au creat condiţii grele, artificial, noi am simţit susţinere la nivel de declaraţii, de hotărâri, se întrerpind măsuri astfel ca ţara noastră să fie ajutată”, a subliniat preşedintele, precizând că o astfel de întâlnire cu ambasadorii UE este un puternic semnal din partea acestui for eropean că ei ne susţin şi doresc să venim în familia UE.

Experţi independenţi spun că vizita celor 28 de diplomaţi europeni va contribui la crearea unei imagini mai obiective asupra reformelor iniţiate de R. Moldova.

Vineri, 4 octombrie, la Chişinău va sosi Ştefan Fule, Comisar european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, care va participa la Forumul organizaţiilor nonguvernamentale din Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Oleg

    Aceste vizite confirma inca odata sprijinul UE pentru Coalitia de la Guvernare, petnru RM si cetatenii ei.
    Asta da dovada ca nusintem singuri in drumul nostru spre UE si ca coalitia merge spre drumul cel drept asteptat de cetateni timp de 20 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *