Ambasada SUA la Chişinău îndeamnă Parlamentul R. Moldova să adopte integral pachetul de legi anticorupţie

452-moser-parlamentCorupţia larg răspândită este o ameninţare pentru temelia unui stat democratic. Aceasta este o antiteză a statului de drept. Corupţia este cel mai greu obstacol în calea investiţiilor şi din perspectiva creşterii economice. Aceasta generează procese de judecată inechitabile, permite impunităţii să înflorească şi distruge credibilitatea şi legitimitatea liderilor guvernamentali şi a instituţiilor statului, spulberând aspiraţiile la o democraţie şi prosperitate veritabilă.

Ambasada SUA la Chisinău a sprijinit continuu eforturile Guvernului R. Moldova de a îmbunătăţi cadrul său legislativ care vizează combaterea corupţiei publice. Noi am lucrat întotdeauna în strânsă colaborare cu Ministerul Justiţiei al R.Moldova în cadrul procesului de elaborare a unui pachet inovator de legi anticorupţie. De exemplu, aceste măsuri noi vor permite – prin condamnare – confiscarea bunurilor obţinute în urma unor fapte ilicite sau de corupţie, inclusiv prin estorcare şi dare de mită sau prin manipularea acordurilor guvernamentale. De asemenea, testarea integrităţii funcţionarilor din sectorul justiţiei va fi obligatorie. În acest an, Ambasada a facilitat o serie de discuţii, dezbateri publice şi conferinţe cu actori din sectorul justiţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a discuta şi a perfecţiona aceste proiecte de legi. Ambasada salută primul pas luat de către Parlamentul R.Moldova de a adopta pachetul de legi anticorupţie. Odată adoptate şi implementate, aceste legi vor îmbunătăţi competenţa organelor de drept din Moldova de a urmări penal funcţionarii publici implicaţi în scheme de corupţie şi de luare de mită. În Statele Unite, funcţionarii publici corupţi sunt investigaţi în mod constant. În perioada 1976—2010, în Statele Unite ale Americii au fost pronunţate în jur de 28000 de condamnări federale în 28000 de cazuri cu implicarea funcţionarilor publici învinuiţi de corupţie.Dacă Guvernul R. Moldova are voinţa politică unificată de a continua pe calea reformelor democratice şi pe calea integrării europene adoptarea unor legi anticorupţie robuste, ar putea contribui în mod semnificativ la reducerea nivelului corupţiei. Ambasada SUA la Chişinău îndeamnă Parlamentul R. Moldova să adopte integral pachetul de legi anticorupţie în lectură finală. Până la urmă, R. Moldova trebuie să facă mai mult decât să adopte doar legi solide. Ţara de asemenea trebuie să demonstreze un angajament cuprinzător faţă de sarcina importantă de a construi un guvern bazat pe principii etice, productiv, transparent şi responsabil; un guvern care oferă oportunităţi pentru oameni de a învăţa şi de a miza pe abilităţile lor în prestarea unei munci cinstite, unde progresul şi promovarea sunt dobândite în mod echitabil, inovaţia şi investiţiile prosperă, iar instituţiile guvernamentale protejează drepturile fiecărei persoane. Prin adoptarea fără întârziere a acestui pachet de legi anticorupţie, Parlamentul va face încă un pas responsabil spre un astfel de viitor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Ahil

  Ambasada SUA la Chişinău îndeamnă -sunt TOTE LEGELE Necesare SKRISE D.MOSER-DAR NU LUKRIAZA LEGELE IN RM!!!!Aici mai avem tartoru cu turma-
  I.Druta cu Boris Druta(cu haremu) din Telenesti o transformat Judecatoria RM de STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider.
  Ion Druta, expresedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM.
  Ion Druta, expresedintele Judecatoriei Botanica, si-a construit o vila de lux cu doua etaje si mansarda în cartierul de elita Malina Mica, estimata de agentii imobiliari la 4 milioane de lei. Magistratul a obtinut terenul printr-o decizie controversata a Primariei Chisinau. Ulterior, pentru a nu fi vizat direct într-un inevitabil scandal, judecatorul a înscris imobilul pe o ruda care avea afaceri comune cu sotia si cu soacra sa.

 2. asupritul

  Din pacate inca odata constat ca suntem un popor fara valoare si fara coloana vertebrala. Pana mai eri legile in tara noastra le faceau tovarasii comisari sovietici, acu am ajuns sa-si sterga cizmele de noi americanii. Ne meritam soarta. De la Suleiman Cuceritorul – via grecii fanarioti-tarii rusi – comisarii sovietici, noi nu am facut altceva dechat sa fim niste pupincuristi fara valoare si demnitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *