“Am să vă dezbat botul”

Jurnaliştii au fost escortaţi la poliţie, iar ziarele – la Consiliul raional

În acest an, Ziarul de Gardă a efectuat 17 vizite în diferite centre raionale, pentru a discuta pe teme de corupţie. În unele raioane oamenii care veneau la întâlnirile noastre erau anunţaţi de ziarele şi posturile TV şi radio locale, în unele chiar autorităţile locale ne sprijineau. În alte localităţi, conducerea locală a recurs la intimidări faţă de oamenii care veneau să ne spună despre cazurile de corupţie. Vinerea trecută am fost la Coşniţa, cel de-al 18 şi ultimul punct al traseului nostru anticorupţie din acest an. Acolo, ne-au fost sechestrate ziarele, iar reporterii au fost luaţi la poliţie.

Pe 5 decembrie, echipa Ziarului de Gardă sa deplasat în satul Coşniţa, raionul Dubăsari. Ca de obicei, în ajun am contactat Primăria şi am informat autorităţile locale despre acţiunea pe care urmează să o desfăşurăm: o întâlnire cu oamenii în aer liber, în cadrul căreia cetăţenii pot semnala cazuri de corupţie, pot scrie mesaje sau adresa întrebări autorităţilor. Vice-primarul de Coşniţa, Vasile Terente, nee confirmase faptul că Ziarul de Gardă poate să desfăşoare acţiunea în centrul comunei. Ghinionul nostru a constat în faptul că tot la Coşniţa este situat Consiliul raional Dubăsari. Funcţionarii acestei instituţii nu acceptă ca în raion să intre ziare „care critică preşedintele statului”. La scurt timp după ce am început întâlnirea cu cititorii, s-a apropiat de noi doi funcţionari ai Consiliului Raional Dubăsari. Aceştia, fără să se legitimeze, au lansat atacuri verbale la adresa reporterilor şi a ziarului. Ei au sustras o bună parte din numerele de ziar pregătite pentru cetăţeni, apoi au chemat poliţia pentru a reţine reporterii. Motivul invocat a fost: “nu ne plac temele pe care le abordaţi şi numele unor persoane oficiale care figurează în ziar”.

“Am să vin la voi la redacţie şi-am să vă dezbat botul pentru ceea ce scrieţi”, această afirmaţie îi aparţine lui Veceslav Tanga, specialist principal în problemele protecţiei civile şi serviciului de alternativă din cadrul Consiliului Raional Dubăsari. “Terente vino să ne lămurim cu trădătorii” Cel de al doi-lea, funcţionar, Iurie Cazac, specialist în problemele administraţiei publice, declara: “nu-mi place ziarul pentru că voi scrieţi despre şeful statului sau de Papuc”. Iurie Cazac, l-a chemat la telefon pe vice-primarul de Coşniţa: “Terente vino să ne lămurim cu trădătorii, aceştia te-au dus de nas”. Tot atunci el a chemat şi poliţia. În cinci minute şi-a făcut apariţia şi vice-primarul Vasile Terente. Acesta a confirmat faptul că a fost informat despre acţiune şi că aceasta a fost acceptată. Cazac s-a răstit la vice-primar, spunându-i “ce voi sunteţi proşti, ăştia v-au dus de nas”. În alte câteva clipe au venit şi poliţiştii, sediul cărora era la 50 de metri de locul unde se desfăşura acţiunea ziarului. Poliţistul a ordonat să strângem lucrurile şi să mergem la secţie. Iurie Cazac a oprit şi o maşină de poliţie care trecea prin apropiere, ordonând unui poliţist “Ion, vină răbde să te rezbireşti, fă-le acte”. Apoi, Iurie Cazac împreună cu colegul său au luat toate numerele de ziar şi au plecat spre Consiliul Raional. Reporterii au solicitat poliţistului, să ia act de faptul că funcţionarul a sechestrat ziarele. “Lasă că el o să citească”, a fost unicul răspuns al poliţistului. La sectorul de poliţie reprezentantul ordinii publice nu a putut explica motivul reţinerii reporterilor. “Aceasta este o zonă de conflict şi să înţelegem situaţia,” a fost concluzia după care am fost eliberaţi şi am putut merge la Consiliul raional să ne recuperăm ziarele, ceea ce nu a fost posibil…

Iurie Sănduţă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. nicolae

    Si oare numai Voronin e vinovat de toate atrocitatile comise pe parcursul acestor ani ?? De ce nu functioneaza legile ?? Cine va raspunde pentru aceste crime si cand??

  2. Ecaterina

    Dar nimeni cred ca nu va mai raspunde pentru tot ce e facut dar Voronin nici nu mai zic . Trebuia cei de la ziar sa depuna plingere pentru tot ce li sa intimplat si sa scrie un articol mare mare ca sa vada toti Moldovenii ce se face in Coshnita.

  3. Loridanna

    La Cosnita e regimul lui Stalin, fereasca sfintul sa spuna cineva ceva despre actuala conducere……..momental zbori de la serviciu……umbla toti ca curvele si ling fundul……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *