Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aleşii poporului la palate diferite

Aleşii poporului la palate diferite

În timp ce cei 53 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit ieri la şedinţa plenară a Legislativului, deputaţii comunişti s-au adunat la ora 10.00 la Palatul Feroviarilor. Potrivit lui Vladimir Ţurcanu, PCRM s-a adunat să discute despre „tacticile partidului în situaţia actuală”. Deşi Ţurcanu a spus că nu cunoaşte ca Vladimir Voronin să îşi fi dat demisia, preşedintele a rostit un discurs, dând doar de înţeles că părăseşte funcţia de şef al statului.

Coaliţia la Palatul Republicii

Ieri, la ora 10.00, cele două tabere de aleşi ai poporului s-au întâlnit în locuri diferite. AIE – la şedinţa Legislativului, PCRM – la Palatul Feroviarilor. Înainte de a începe şedinţa, pe pragul Palatului Republicii, Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului, declara pentru presă că nu a fost contactat de deputaţii comunişti, dar îi aşteaptă în sala de şedinţe. Întrebat cum va proceda dacă Curtea Constituţională va decide că alegerea sa în funcţia de preşedinte al Parlamentului a fost una ilegală, Mihai Ghimpu a amintit că a trecut printr-o experienţă similară, pe când a deţinut funcţia de preşedinte a Consiliului Municipal Chişinău. „Dacă Curtea Constituţională va lua o decizie, mă voi supune”, a declarat el. Amintim că PCRM a depus marţi, 1 septembrie, o contestaţie la Curtea Constituţională, invocând ilegalitatea alegerii liderului PL, Mihai Ghimpu, în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Deşi la şedinţa de ieri deputaţii AIE au solicitat prezenţa prim ministrei Zinaida Greceanâi şi a preşedintelui Companiei Teleradio Moldova, Valentin Todercan, niciunul din cei invitaţi nu s-a prezentat în Legislativ.

Comuniştii la Palatul Feroviarilor

Între timp, cei 48 de deputaţi comunişti s-au adunat ca să pună la punct tacticile partidului. „Fiind creată contrar voinţei alegătorilor şi propriilor declaraţii de program, majoritatea din Parlamentul ţării nou-ales constituie un atac grosolan al unei reacţii politice extremiste, o tentativă de restaurare a puterilor unioniste din trecut şi a unui capitalism primitiv sălbatic”, s-a punctat la adunarea PCRM, potrivit site-ului partidului. „În cazul în care vor fi epuizate toate posibilităţile de creare a unei majorităţi parlamentare responsabile şi patriotice, Partidul Comuniştilor consideră oportună examinarea chestiunii cu privire la trecerea sa în opoziţie”, se specifică în acelaşi comunicat.  La aceeaşi întâlnire, Vladimir Voronin a ţinut să rostească un discurs prin care a dat de înţeles că părăseşte cea mai înaltă funcţie în stat. „Eu, în calitate de preşedinte al partidului, nu am de gând ca în acest moment crucial pentru ţară şi pentru partidul nostru să rămân într-o poziţie destul de dubioasă şi ambiguă, exercitând atribuţiile şefului de stat. Nu am nici nici motive morale şi nici politice pentru a deţine această înaltă funcţie în stat. Categoric nu pot să accept calea, pe care acum vor să conducă ţara. Şi din acest motiv, anunţ că trec în Parlament în calitate de simplu deputat, pentru ca să fiu împreună cu partidul şi cu fracţiunea”, a publicat ieri portalul Unimedia. Solicitat să confirme demisia lui Voronin, deputatul PCRM,  Vladimr Ţurcanu, a spus că aude pentru prima oară.

Tot ieri, PCRM a luat decizia de a constitui fracţiunea comunistă, Maria Postoico, fiind numită preşedinte al fracţiunii. Deputaţii comunişti urmând să se întrunească în propria şedinţă plenară a Legislativului mâine, 4 septembrie.

Anastasia NANI