Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegerile anticipate: plus şi minus…

Alegerile anticipate: plus şi minus pentru R. Moldova

Sondaj de opinii

Mihai Godea, deputat PLDM

E dificil să spun ce câştigăm. Un nou exerciţiu democratic, poate. Atât. De pierdut pierdem în mai multe aspecte. În primul rând, vom pierde alte 40 milioane de lei pentru campanie, plus instabilitate politică şi tensionarea relaţiilor sociale, pentru că toţi vor fi pe baricade. Mai pierdem din continuitatea politicilor începute… vom intra într-o paralizie, fiindcă în campanie toată lumea este mai mult cu gândul la alegeri. Din punct de vedere al reformelor pierdem, cel puţin, o jumătate de an, dacă nu mai mult, iar pe plan extern pierdem foarte mult în randamentul relaţiilor, pe care le-am stabilit şi care nu se fac deloc uşor.

Vitalia Pavlicenco, PNL

O   a treia campanie electorală, pe parcurs de un an şi ceva, e prea mult. Cheltuielile de bani publici în alegeri sunt chiar obiectiv de dureroase. Lumea în teritoriu o duce foarte greu. Insatisfacţiile sunt mari. Corupţia rămâne, legile nu funcţionează. S-ar putea ca lumea să nu mai iasă la vot. Mai ales, dacă condiţiile de alegere a Preşedintelui vor rămâne aceleaşi. Iar dacă va ieşi, nu-i exclus să greşească în decizii. Alianţa are la dispoziţie prea puţin timp ca să reuşească să convingă populaţia în rostul reformelor pe care le-a început. Riscurile sunt mari. Comuniştii ar putea profita de situaţie, iar asta ar fi o catastrofă pentru R. Moldova.

Victor Chirilă, analist politic

Plusul sau minusul nu e în anticipate. Nu asta e problema. Problema e în coeziunea politică a Alianţei de guvernământ. AIE e în impas. Decizia cu referendumul este una forţată. Există discordii în interior. Dacă va continua pe acelaşi trend, Alianţa se va compromite, pentru că populaţia vrea să vadă la guvernare o forţă politică care să-i inspire încredere. Dacă reformele vor lua alt ritm, situaţia s-ar putea schimba. Depinde. Referendumul? Dacă va reuşi, ar fi o victorie. Dar referendumul ar putea doar amâna şi nu exclude anticipatele. Comuniştii mai sunt o forţă pe scena politică, opinia cărora trebuie luată în calcul.

Igor Munteanu, expert

Alegerile ar fi opţiunea cea mai nefericită. Un nou scrutin nu ar aduce nici stabilitate politică, nici claritate relaţiilor Est-Vest, or, pentru R. Moldova asta contează. Anticipatele ar îngropa agenda Guvernului, aşa cum s-a întâmplat şi cu alegerile din primăvara lui 2009. Toate proiectele şi înţelegerile pe plan extern vor fi puse la dulap. Anticipatele nu sunt o opţiune dezirabilă din punct de vedere al eficienţei politice. Soluţia? Referendum constituţional. Poporul, care este puterea  supremă în stat, va lua decizia. Iar o Constituţie nouă va stinge efectele vechii Constituţii, inclusiv în problema anticipatelor.