Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Al III-lea dosar penal pe…

Al III-lea dosar penal pe numele lui Papuc

Ex-ministrul MAI, Gh. Papuc, este cercetat pentru «pierderea documentelor de stat cu caracter secret». Ce secrete ascundeau aceste documente?

Veaceslav Untilă,  deputat, lider MAE

Sistemul de păstrare a documentelor secrete în MAI e foarte bine pus la punct. E imposibil să se piardă acest gen de materiale, cu excepţia situaţiilor-limită (incendii, devastări etc.) sau din rea-voinţă. Caracterul acestor documente putea fi foarte diferit: acte de înaltă corupţie, informaţie operativă, corespondenţă cu alte structuri de forţă sau cu comandantul suprem. MAI a fost în serviciul partidului comuniştilor, aşa că puteau fi şi documente ce nu ţin de atribuţiile directe ale poliţiei şi care implicau activităţi de protecţie pentru anumiţi agenţi, inclusiv economici, locali sau externi. Nu exclud faptul că puteau fi şi materiale sustrase, contra plată, pentru cineva dintre capii reţelelor mafiote. S-ar putea ca unele materiale să reapară, dacă ancheta îşi va face treaba.

Andrei Covrig, colonel în rezervă

Dispariţia documentelor secrete în MAI iese din albia normalităţii. Şi dacă s-a întâmplat, înseamnă că s-a făcut intenţionat… Cred că erau materiale care nu s-a dorit să iasă la iveală după schimbarea puterii. MAI, sub cârmuirea lui Papuc, ştim bine, se transformase în poliţie politică, controlată totalmente de PCRM. Mai ştim că, în alegeri, secţiile de poliţie erau obligate să transmită informaţie, titrată ca secretă, despre activitatea oponenţilor electorali ai comuniştilor. Să ne amintim şi de campania «celebră» a lui Papuc de estorcare de bani din agenţii economici pentru afaceri „caritabile” sau pentru alte „utilităţi”. Puteau fi şi acte de «krîşuire» din partea poliţiei, tranzacţii imobiliare etc. Papuc era omul lui Voronin, iar asta înseamnă că şi-a permis, ca şi Voronin, tot ce a vrut.

Vitalia Pavlicenco, preşedintă PNL

Nu cred că s-au pierdut, aşa cum nu cred că a fost distrusă şi Declaraţia de Independenţă. Că s-a vrut ori au existat nişte interese să dispară, da. Mai ales că e vorba de o instituţie de forţă. Nu-i exclus că, în ajunul schimbării puterii, despre care cu siguranţă se ştia, au fost sustrase şi dosite sau distruse materiale care erau contrare interesului public sau naţional. Puteau fi acte de gestionare frauduloasă a banilor publici, estorcări de bani pentru interesele clanului Voronin, reţele de traficare, persecutarea unor persoane publice, incomode puterii. Putea fi orice. Numai că eu cred că prin dosare de acest gen se încearcă manipularea opiniei publice şi sustragerea atenţiei de la principalele responsabilităţi care-i revin lui Papuc (şi nu doar lui) pentru cele întâmplate pe 7 şi după 7 aprilie.

Igor Klipii, vicepreşedinte PDM

Greu de spus ce secrete, dar din momentul în care au fost date dispărute, bănuim că erau materiale care compromiteau fostul regim, parte la care a fost şi conducerea MAI, şi care trebuiau fie distruse, fie dosite. Cel mai probabil, erau documente cu caracter financiar, tranzacţii dubioase, spălări de bani, protecţii sub acoperire… Am impresia că cineva complică intenţionat nişte lucruri. Cum e posibil ca, după toate câte s-au întâmplat în 8 ani grei de guvernare comunistă, inclusiv după 7 Aprilie, să cadă toate în capul unui sau a doi-trei «ţapi ispăşitori», iar restul să fie doar martori? De ce  Papuc este cercetat, iar Reşetnikov, pentru distrugerea documentelor cu acelaşi caracter secret, nu? Ceva nu se leagă. Mă tem că lururile vor trece în reglări de conturi pentru anticipatele care vin.