AIE victorioasă! Are mai mulţi primari şi consilieri decât PCRM

PLDM va avea cei mai mulţi primari, iar PCRM cei mai mulţi consilieri săteşti, raionali şi municipali. Totodată, partidele din AIE au obţinut aproape de două ori mai multe primării decât PCRM, iar împreună, PLDM, PD şi PL deţin majoritatea în consiliile raionale din cel puţin 25 de raioane.Comunişii s-au consolat prin câştigarea  consiliilor locale din cele mai importante oraşe din R. Moldova: Bălţi, Cahul şi Chişinău.

PLDM a obţinut, încă din primul tur, 25,97% de primării, PCRM– 23,78 %, PDM – 21,67%, PL- 11,58 %, PSD – 1,13% iar PPCD- 1,04%. Celelalte formaţiuni politice au acumulat mai puţin de 1% din primăriile din R. Moldova. În 645 de localităţi din cele 898, unde au fost aleşi primari, nu va mai fi nevoie de turul doi. Turul doi se va desfăşura în 253 localităţi. “Este o cifră mai mică decât noi am estimat şi lucrul asta ne bucură”, a precizat preşedintele CEC, Iurie Ciocan, la prezentarea bilanţului alegerilor din 5 iunie.

PCRM a obţinut 30,25% din funcţiile de consilieri săteşti, PLDM- 25,52%, PDM – 19,56%, PL – 11,04%, PPCD — 1,06%, PSD- 0,94 %. Totuşi, împreună, componentele AIE au peste 56% din voturile consiilor săteşti.

Situaţia este asemănătoare şi la alegerile pentru consilieri raionali şi municipali. Comuniştii au obţinut 32,71% din funcţiile de consilieri raionali şi municipali, PLDM – 25,83%, PDM – 20,23%, PL – 11,30%, PPCD – 1, 43%, PSD – 1,17%.

Partidele care formează încă AIE au obţinut împreună peste 50% din voturile alegătorilor în cel puţin 25 de raioane. PCRM are majoritate clară doar la Cahul, Dubăsari, Ocniţa, Taraclia, Basarabeasca, Donduşeni şi Edineţ. Totodată, PCRM s-a impus cu majoritate şi în cele mai importante oraşe, Chişinău şi Bălţi.

Interesant este faptul că în trei localităţi Cărăcuşenii Vechi, Briceni, Holohora de Sus, Briceni şi Iujnoe, Cahul, candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate. În satul Codru Nou, Teleneşti, lista de consilieri din partea unui partid politic a acumulat la fel 100% din voturi. În toate cele patru cazuri, în buletinul de vot era înscris un singur concurent electoral. Totodată, în patru localităţi din municipiul Chişinău, patru candidaţi au obţinut exact 50% din voturi. Acestora nu le-a ajuns un singur vot pentru a învinge din primul tur, astfel încât se vor confrunta într-un nou tur de scrutin pentru a deveni primari.

O altă curiozitate s-a întâmplat în Condrăteşti, Ungheni, acolo unde au concurat trei persoane cu acelaşi nume, Ion Bodrug. Toţi trei au contestat rezultatele alegerilor, motivând că voturile lor nu au ajuns unde trebuie. Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a spus că fiecare dintre ei a fost înscris în buletinele de vot cu sigle distincte şi datele lor personale.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *