AIE- 3 sau anticipate?

R. Moldova rămâne şi în continuare în captivitatea crizei politice, în care a intrat pe 5 martie, după demiterea Guvernului Filat. Deşi, de trei săptămâni, partidele fostei AIE sunt în consultări periodice, acestea nu au reuşit să identifice o soluţie comună vizavi de candidatura viitorului premier.

Vor reuşi PLDM, PDM şi PL să constituie o nouă Alianţă la Guvernare sau intrăm în anticipate? Incertitudinile cresc. Riscul unor anticipate rămâne, deşi, potrivit unor analişti politici, pe timp de criză, niciunul dintre partidele parlamentare, cu excepţia PCRM, nu are cum beneficia de pe urma anticipatelor. “Nodul gordian” ar putea fi dezlegat până la sfârşitul acestei săptămâni.

5 aprile, cine va conduce Guvernul?

Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei, până vineri, pe 5 aprilie, preşedintele Nicolae Timofti va prezenta Parlamentului candidatura la funcţia de premier. Iniţial, şeful statului declarase că numele viitorului premier va deveni cunoscut până la sfârşit de martie. Termenul, însă, a fost amânat după consultările prealabile cu fracţiunile parlamentare şi cu liderii PL, PDM şi PLDM, care nu reuşiseră să convină asupra unui candidat comun la şefia Guvernului. Deşi situaţia, între timp, nu s-a schimbat esenţial, preşedintele a lăsat în vigoare termenul de 5 aprilie.

“Prea mult discutăm”

Premierul în exerciţiu, Vlad Filat, susţine că liderii fostei AIE trebuie să convină asupra unui candidat la funcţia de premier până la 5 aprilie. Deşi, deocamdată, e singurul candidat pentru această funcţie, Filat declară că nu va accepta să conducă orice fel de guvern. “Nu voi accepta să fiu premier în orice condiţii sau în condiţii impuse, care ar duce la paralizarea activităţii prim-ministrului sau a Guvernului”, spune Filat într-un interviu pentru Europa Liberă. Totodată, liderul PLDM insistă ca procedura de desemnare a noului guvern să fie grăbită. “Discuţiile nu pot dura la nesfârşit, în caz contrar, alegerile anticipate sunt inevitabile”, spune Filat.

M. Ghimpu: AIE-3, fără Filat premier

PL dezaprobă candidatura lui Filat la funcţia de premier. Consiliul Republican al PL a decis, în şedinţa din 31 martie, să sprijine formarea AIE-3, alături de PLDM şi PDM, cu condiţia că liberal-democraţii vor propune altă candidatură în fruntea Guvernului. Ghimpu l-a acuzat pe Filat că, în cei 3 ani de guvernare, nu a făcut decât să “compromită valorile democratice, încrederea europenilor şi partidele din AIE”. “În cazul în care PLDM insistă ca Filat să fie premier, să-şi asume declanşarea anticipatelor şi consecinţele ce vor afecta pe mult timp drumul nostru european”, spune Ghimpu.

“Vrem un Executiv calitativ nou”

PD nu îşi focusează atenţia asupra numelui viitorului prim-ministru, ci asupra calităţii viitorului Guvern. “Pe noi ne interesează în ultimul rând numele premierului. Pe noi ne interesează cum va arăta acest Cabinet de Miniştri, să fie un Executiv calitativ nou, care să nu repete greşelile făcute până acum, să nu-şi spele rufele în public, ci să facă treabă”, e declaraţia preşedintelui de onoare al PDM, D. Diacov. În opinia lui Diacov, partidele din fosta Alianţă trebuie să accepte anumite compromisuri, pentru a evita anticipatele şi a-şi realiza programul de guvernare.

PCRM probează “revoluţia” în stradă

După ce, acum o săptămână, şi-a scos simpatizanţii la proteste, PCRM a anunţat noi manifestări stradale la Chişinău, pentru ziua de 4 aprilie. Revendicările comuniştilor rămân aceleaşi: “Demisia Alianţei” şi “Alegeri anticipate”, altfel, PCRM ameninţă cu “revoluţie”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. victor

  Filat forte bine intelege ca asta totul e datorita lui, ca anume el, este misjocul discordiei, ca anume el a tradat AIE. Asta demonstreaza cael doreste sau alegeri anticipate s-au scopul lui primordial este ruperea relatiilor defenitive a Moldovei cu UE. Pentru ca anume Lucinschii la demis pe Sturza si a rupt pe o perioada de ceva ani buni relatiie dintre UE si Moldova. da Lucinschii acum e protectorul lui Filat si a PLDM-ului.

 2. observator

  In ultimii ani n-a fost ca timp de 3 luni sa nu fie dat publicitatii un sondaj public,(timp in care s-au produs atitea evinimente majore)chiar daca ele au fost efectuate.Chiar si cel efectuat la comanda PUBLIKATV de IMAS pe un esantion de doar 808 chestionati a fost declarat doar ca 56% sunt indecisi.Restul 400 chestionare cu date concrete despre situatia partidelor timp de o luna nu pot fi numarate?Se vede ca treaba e ra de tot.

 3. observator

  Bravo Filat,scrie azi C.Tanase in Timpul.Cam tirziu da am observat ca Filat una spune si alta face.Doi ani in urma,la M1,la Buna seara de vineri,ne promitea ca in locul gazului din Rusia putem primi din America.De atuci toti au uitat,inclusiv Mircea Surdu care nu se incumeta sai aduca aminte de promisiune.Vara trecuta ne promitea ca in cel mai apropiat timp vor fi facute studiile de fezabilitate si va fi identificat locul viitorului stadion Olimpic.Unde e?De lozinca lui Despre Moldova fara saracie fara Voronin si fara comunisti cu care PLDM voteaza adesea atit in Parlament cit si in raioane deja nici nu mai vorbesc.

 4. Andrei

  Dupa parerea mea la anticipate nu trebuie de ajuns nicidecum,pentru ca riscam sa ajungem un stat de risul lumii! Si asa Filat ne-a adus la aceasta stare si acum se cauta careva consense,insa cu parerea de rau nu se vor gasi atita timp cit acest subiect politic isi va urma propriile interese!

 5. petru

  Care “de risul limii”, mai Andrei,mai …???
  Oare mai ai dubii (sau naivitatea) de a crede ca
  UE dar si ceilalti mai au gram de incredere sau speranta in aceasta BUBA pre nume AIE ? O scriu cu durere dar am ajuns o lume a treia in centrul Europei. Un popor dezorientat si fara DEMNITATE. Si tu te dai cu paperea ca “sa lasam BUBA sa se mai coaca…”. Trezeshtete, Omule!!!
  Anticipate, cit mai urgent !!!

 6. Cornel

  Nu inteleg totusi de ce Filat nu a pus putin mintea in miscare si nu a propus mai inainte spre discutie unele conditii sau nemultumiri pe care le are,in fata liderilor de foste AIE??!! Pentru mine ramine un mister,iar lipsa aceasta de logica in actiunile lui arata numai faptul ca ori aceasta persoana lucreaza numai pentru sine insusi si deroga de la necesitatile societatii,sau vrea dinandins sa controleze unele institutii in favoarea sa.

 7. Deportatul

  Cum n-ai da, totdeauna e rău.
  – Dacă a fi acuma AIE-3 cu Filat, vom avea situaţia, peste 1,5 ani, înrăutăţită şi mai tare, şi atunci – precis că vom avea cursul spre Rusia;
  – Dacă a fi acuma alegeri anticipate, presupun că PCRM va avea vre-o 50 %, şi partidele proeuropene tot vre-o 50%. Dar ce va fi dacă Filat din nou morţiş va dori să fie “Şefu”? Oare nu se va duce cineva cu Voronin?
  Ce cale nu va fi aleasă, va trebui de îndemnat electoratul de votat cursul UE

  Întradevăr suntem de rîsul lumii: – suntem unicul stat european care votează comuniştii; ocupantului rus îi spunem “Aliat strategic”; suntem cei mai săraci din Europa; intelectualii-jurnalişti manipulează în favoare politicienilor FĂRĂ DEMNITATE, să votăm masiv oligarhii ce ne-au însărăcit

 8. Sandu

  Poate ca lucrurile s-ar fi asezat cumva, daca…purtatorul de cuvant satanic al Mafiei si de carcinoame, Ghimp, nu ar fi suferit grave mutatii psihice. Sabotoarea PD si Calamitatea NKVD lucreaza intens prin acest individ imoral. Iata de ce Pl e asemanata cu creatiune tembelizata autentica, sodomizata de gangsteri. Din asta cauza, nu au nici macar sansa de 2%.

 9. Deportatul

  Astăzi în Parlament deputaţii Ghimpu, V.Munteani, C.Fusu apărînd ideile românismului au fost dur criticaţi de deputaţii PCRM, PLDM şi PD cu diferite etichitări înjositoare, la fel cum o face şi Sandu.
  Aceşti “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc cu partidele lor PCRM+PLDM+PD şi cu mass-media a lor, împreună cu propaganda Rusiei sistematic denigrează PL şi deputaţii PL.
  Cetăţenii însărăciţi de oligarhii “trei Vlazi” -Voronin, Filat, Plahotniuc, dacă nu vor conştientiza că SUNT MANIPULAŢI, dacă şi mai departe votaţi pe acei care v-au furat, însărăcindu-vă NU VA MAI PLÎNGEŢI şi învinuindu-l pe Dl Ghimpu, care SPUNE ADEVĂRUL.
  Că suntem CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA şi cu TERITORIUL OCUPAT DE RUSIA, suntem noi, majoritatea cetăţenilor RM, care am votat liderii comunişti de pe vremea urss – Snegur, Lucinschii, Voronin; dar acuma urmaşii lui Lucinschii (Filat, Diacov) şi a lui Voronin (Lupu, Plahotniuc)
  Sănătate tuturor!

 10. Sandu

  Unionismul si lupta cu holocaustul impotriva Limbii Romane ar trebui sa fie sustinute temeinic, sistematic, nicidecum “o data in viata”. Mandria de obarsie, intretinuta de intelect si exprimare fluenta, sunt armele care inspira respect. Ma refer, in primul rand, la alesii poporului, dar mai ales la indivizii care si-au facut din aceste valori ale nationalismului sanatos un soi de arsenal de ocazie. Un monopol, un calendar,as zice. Pentru un “bif”. Pentru a adormi din nou. In general, nationalismul nu este un contract pe care il poti incheia, ajusta, rezilia, baga sub pres, scos de la naftalina samd. Iata de ce cand iti dai seama ca persoana pe care au crezut-o speciala este la fel ca toti ceilalti de duzina.

 11. Sandu

  Unionismul si lupta cu holocaustul impotriva Limbii Romane ar trebui sa fie sustinute temeinic, sistematic, nicidecum “o data in viata”. Mandria de obarsie, intretinuta de intelect si exprimare fluenta, sunt armele care inspira respect. Ma refer, in primul rand, la alesii poporului, dar mai ales la indivizii care si-au facut din aceste valori ale nationalismului sanatos un soi de arsenal de ocazie. Un monopol, un calendar,as zice. Pentru un “bif”. Pentru a adormi din nou. In general, nationalismul nu este un contract pe care il poti incheia, ajusta, rezilia, baga sub pres, scos de la naftalina samd. Iata de ce ramai dezamagit cand iti dai seama ca persoana pe care au crezut-o speciala este la fel ca toti ceilalti de duzina.

 12. Anfisa

  TERMINAŢI ODATĂ SĂ-L CRITICAŢI PE DL FILAT, CĂ A CUMPĂRAT AŞEGĂTORII, CĂ E ÎMPOTRIVA UE- N-A CUMPĂRAT PE NIMENI, NOI SINGURI AM VOTAT CEL MAI DEŞTEPT POLITICIAN CARE A DUS FAIMA RM ÎN LUME. CE VINĂ ARE CĂ ÎN GUVERN SUNT MINIŞTRI INCAPABILI SĂ FACĂ FAŢĂ SITUAŢIEI, CARE ASCULTĂ CE SPUN ŞEFII PARTIDELOR. CARE CRAPĂ DE INVIDIE CĂ ARE MAI MULTE MANDATE, CĂ ARE AUTORITATE DE CONDUCĂTOR ŞI DE OM INTELIGENT.DEMNITARII EUROPENI ÎL RESPECTĂ ŞI-L SUSŢIN. LA ALEGERI ANTICIPATE ÎL VOM VOTA ŞI VA AVEA MAI MULTE MANDATE CA ACUM.

 13. Deportatul

  CO proFilat
  1. Filat n-a cimpărat alegătorii. Alegătorii au fost MANIPULAŢI de jurnaliştii, comentatorii politici CUMPĂRAŢI de Filat
  2. Filat e cel mai HĂTRU POLITICIAN. Cu “şmecherilovici” a prihvatizat, şi-a făcut avere de milioane de Euro însărăcind cetăţenii
  3. Faima este a AIE, Filat şi aici a “prihvatizato”, dar şi Filat prin comportarea de conflict şi atacuri la colegii din AIE, prin denunţarea Acordului de constituire a AIE a destrămat AIE. Filat nu poate lucra în Alianţă, el doreşte să fie un Putin, un Voronin. Filat nu are drept moral să mai fie Prim Ministru
  4. Filat a-l are de fan pe Putin, este în bune relaţii cu Smirnov, Şevciuc, Formuzal şi a-l atăca cu minciuni pe Ghimpu
  5. Cetăţenii MANIPULAŢI din 1991 votează politicienii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus de Moscova. Votînd şi mai departe oligarhii, care au însărăcit cetăţenii, vom rămânea şi mai departe cei mai săraci din Europa

 14. ALex

  Daca va fi inlaturat de la guvernare PLDM si Filat tara noastra nu mai are viitor, cel putin in urmatorii 20 de ani.
  Am facut pasi mari pentru semnarea acordurilor cu UE, datorita D-lui Filat.
  Si daca va fi demis Filat, nu se va mai semna nimik in viitorul apropiat, si iata asa ceea ce am asteptat 20 de ani, am stat pe loc in toti acesti 20 de ani, sa reusit in 3 ani multe, am facut pasi foarte mari si ni-am apropiat foarte aproape de UE, dar intr-o zi de catre nbiste mafioti si criminali toata munca se va duce pe apa simbetei.
  Mafiotul Nr.1 Plahotniuc ne duce tara de ripa asta este realitatea el si cu brigada sa, mai avind si o armata bine pregatita.

 15. dacul

  Stimabililor , cui cintati voi asanale si ii aduceti lauri .Filat a avut posibilitatea sa scoata tara aceasta din nevoi sa consolideze statul de drept ,el avind Ministrul Justitiei din partea partidului lui. Dar ce a facut a amplificat coruptia in sistemul judecatoresc si de executare . A instaurat ilegalitatea in loc de legalitate , a facut ca nimeni sa nu raspunda de nimic,dar sa fure cit pot. Despre ce eficienta a guvernarii sa vorbesti . Vedeti citi milionari au devenit in anul ce sa scurs au devenit in Moldova.Dar tara geme in o saracie lucie.Toti necarturarii s-au cuibarit in functii inalte si au stris si string bani si bogatii .Au uitat de tara ,de popor ,au uitat ,dar nici nu au controlat sistemele tarii, niciodata. Si in asa conditii ,mai puteti spune ca Filat e cel mai , e foarte bun , eficient .Imi pare rau ca in RM AU AJUNS CA BRUTELE SA FIE PRETUITE , DAR PERSONALITATILE ACESTUI POPOR SA FIE IGNORATI , DOAR ,NUMAI PENTRU CA NU AU FOST SI NU SUNT CORUPTI .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *