AIE-2 a murit. Urmează AIE-3 sau anticipate?

Premierul Vlad Filat a anunţat, ieri, că PLDM iese din cadrul Acordului AIE. La rândul său, Marian Lupu, liderul PDM, l-a acuzat pe Filat de destrămarea Alianţei, invocând că va purta discuţii cu fracţiunile parlamentare pentru a vedea ce fel de majoritate nouă va fi constituită în Parlament. La rândul lor, comuniştii, aflaţi în opoziţie, au jubilat în legătură cu destrămarea AIE.

Ieri a fost ziua briefingurilor. La 10.00, speakerul Marian Lupu a recunoscut, în cadrul unui briefing, situaţia tensionată din R. Moldova şi a declarat că, dacă premierul va scandaliza lucrurile, pregătind terenul pentru o colaborare politică în Parlament între PLDM şi PCRM, va provoca destrămarea Alianţei de guvernare.

La 13.00, a venit rândul premierului să ţină un briefing. Astfel, Vlad Filat a declarat că, astăzi, suntem martori ai unei campanii de sacrificare a intereselor statului în numele unei persoane obscure care şi-a cumpărat un loc în politică, iar astăzi vrea să-şi cumpere o ţară.

“Această stare de lucruri nu mai poate fi continuată, deoarece ea pune în pericol parcursul european al R. Moldova. Nu am crezut niciodată că, după mai bine de trei ani de guvernare, voi ajunge în situaţia în care să constat că cel mai mare pericol pentru viitorul R. Moldova nu vine din afară, ci chiar se află, într-un fel, la guvernare. Acest pericol se numeşte lipsa de responsabilitate, incapacitatea unor politicieni de a pune interesele ţării mai presus decât ambiţiile personale”, a mai spus premierul.

În cadrul briefingului, premierul Filat a mai menţionat că partidele din AIE şi-au delegat reprezentanţi în Guvern, dar din momentul în care aceştia au devenit membri ai Guvernului, ei nu ar mai trebui se se subordoneze liderilor de partid, sau oligarhului care le stă în spate, ci programului de guvernare şi interesului cetăţenilor. “Mandatul nostru, al tuturor membrilor cabinetului de miniştri, este oferit de cetăţeni pentru a guverna, nu pentru a distribui pe criterii politice până şi pădurarii”.

Liderul PLDM a anunţat, la sfârşitul briefingului, că, începând cu 14.00, 13 februarie, PLDM iese din AIE, rămânând fidelă aspiraţiilor europene ale R. Moldova. “Acordul politic de constituire a AIE trebuie revizuit, pentru că în forma sa actuală a devenit o frână în exercitarea actului de guvernare şi duce la oligarhizarea şi criminalizarea ţării. PLDM declară ieşirea sa din Acordul de constituire a AIE începând cu ora 14.00. Concomitent, PLDM se declară ataşat în continuare programului de guvernare şi continuă susţinerea politică a Guvernului AIE, având ca scop principal integrarea europeană a R. Moldova”, a mai menţionat premierul.

În această ordine de idei, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti a declarat în cadrul unui briefing că şeful statului va iniţia consultări, în perioada imediat următoare, cu formaţiunile politice din cadrul AIE, în condiţiile în care una dintre aceste formaţiuni a declarat că insistă asupra renegocierii Acordului Alianţei.

La rândul său, liderul PDM, Marian Lupu, a venit cu un briefing la sfârşitul zilei, prin care l-a acuzat pe premier de destrămarea AIE. “Începând cu 14.00, Vladimir Filat a desfiinţat AIE. Acest gest al liderului PLDM este unul aventurier, pentru că a lăsat R. Moldova fără majoritate de guvernare. Această lipsă de majoritate parlamentară are un efect automat, odată ce coaliţia de guvernare este părăsită de unul din partidele membre, anume de cel care deţine numărul majoritar de mandate parlamentare. Astăzi PLDM a făcut încă un pas spre satisfacerea dorinţei PCRM de a duce ţara la alegeri anticipate. Şi asta este doar primele rezultate ale târgului dintre Filat şi Voronin”, a mai spus liderul PDM.

Astăzi, speakerul Marian Lupu a declarat că va purta discuţii cu fracţiunile parlamentare pentru a vedea ce fel de majoritate se va crea în continuare în Parlament.

Iu. S.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Valentin

  Toata alianta a fost un santaj a minoritatilor fata de majoritate!
  Daca lupu si Ghimpuconsidera ca ei sunt mai multi si ca ei trebuie sa dicteze in alianta ,e ridicol!
  Cum poti cu 15 deputati ,sau cu 12 deputati sa pretinzi sa guvernezi cu obraznicie si sa nu iei in consideratie cerintele partidului care te-a adus la guvernare.
  E o prostie sa scuipi in fantana din care beai!!!
  Dar cumramine cu noi , cele 30% de alegatori care ne-am dat voturile pentru PLDM?!!

  De ce Ghimpu si Lupu , declarind ca vor safaca multe pentru noi, cetatenii tarii, ne incalca dreptl pentr ca reprezentantul ales sa-si indeplineasca mandatul pe care i l-am dat!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *