Agricultorii împotriva TVA de 20%. Ce va face şeful statului cu politica fiscală pentru 2013?

Câteva organizaţii neguvernamentale din domeniul agriculturii au organizat, pe 31 iulie, acţiuni comune de protest în mai multe localităţi ale R. Moldova. La proteste au fost implicate peste 30 de raioane, printre care Briceni, Ocniţa, Glodeni, Făleşti, Orhei, Străşeni, Căuşeni, Nisporeni, Călăraşi, Leova, Cahul, Comrat etc.

Fermierii au scos tehnica agricolă pe marginea şoselelor, nemulţumiţi de majorarea taxelor şi impozitelor pentru 2013. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, crede că mitingul are substrat politic. Protestul a fost organizat de şase asociaţii din domeniul agriculturii, una dintre care este condusă de ex-ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc. Manifestanţii au aliniat tehnica agricolă pe marginea şoselelor în mai multe localităţi şi au declarat că mitingul nu are conotaţii politice. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a afirmat că protestele ar fi dirijate de cineva care pregăteşte lansarea unui nou partid. Vasile Bumacov a evitat însă să dea numele presupusului organizator.

Pe durata protestelor, participanţii la aceste acţiuni nu au blocat drumurile şi nu au provocat dezordini. Politica fiscală pentru anul 2013 prevede majorarea TVA în agricultură de la 8 la 20%. Diferenţa de 12% urmând să fie restituită fermierilor în cel mult o lună. Legea a fost adoptată de Parlament, dar, deocamdată, nu a fost promulgată de şeful statului.

La Străşeni, peste 30 de producători agricoli şi-au scos utilajele pe marginea drumului național Chișinău-Ungheni, în semn de protest față de noua politică fiscală.

Agricultorii afirmă că sunt nevoiţi să suporte cheltuieli mari, în timp ce veniturile le sunt mici, iar condiţiile meteorologice dificile din acest an au compromis o mare parte din recoltă. Agricultorii susţin că intenţia statului de a majora TVA nu va suplimenta încasările la buget, în schimb ei vor avea probleme la recuperarea diferenţei de TVA şi vor fi nevoiţi să-şi vândă marfa mai ieftin. În cazul în care preşedintele Nicolae Timofti nu va trimite legea spre revizuire în Parlament, agricultorii sunt hotărâţi să organizeze proteste de amploare, potrivit reprezentantului Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valentin Saşcov. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, susţine, însă, că există puţine şanse să fie revizuită politica fiscală pentru anul 2013. Totodată, el a asigurat agricultorii că diferenţa de 12% din taxa pe valoare adăugată le va fi restituită fără întârzieri. Ministrul Bumacov a mai subliniat că autorităţile caută fonduri suplimentare pentru a sprijini agricultorii. Parlamentul a votat majorarea TVA cu restituirea ulterioară a acesteia, de la 1 ianuarie 2013, în urma negocierilor cu FMI, cu care R. Moldova are semnat un program de finanţare în valoare de 570 de milioane USD. În satul Grigorevca, raionul Căuşeni, circa 150 de oameni au cerut anularea noilor prevederi fiscale pentru anul 2013. Ei au declarat că vor recurge la metode mai dure dacă nu vor fi auziţi. Ca să fie auziţi, agricultorii din satul Grigorevca au claxonat câteva minute în şir. Ei au instalat banere pe toate tractoarele pe care şi le-au parcat de-a lungul drumului. Oamenii cer anularea TVA-ului majorat pentru anul 2013.

“Protestele organizate sunt pur economice şi nu politice. Mii de fermieri din toate raioanele cu tehnică agricolă pe care o au în dotare au protestat pe marginea carosabilului. Am claxonat în semn de nemulţumire faţă de majorarea TVA şi faţă de faptul că autorităţile nu au luat în considerare propunerile agricultorilor, care asigură 40% din venitul PIB”, a specificat Cosarciuc.

Cristina MAMEI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *